27
ruj
2022
Izvještaj

Tribina Moje pjesme, moje molitve posvećena Toniju Eteroviću

Moje pjesme, moje molitve

Sudionici tribine (Foto: Vjeko Akrap)

share

Hrvatsko društvo skladatelja nastavilo je s novom sezonom tribine Moje pjesme, moje molitve. Prva tribina četvrte sezone održana je sredinom rujna u dvorani HDS-a u Berislavićevoj 9

Moje pjesme, moje molitve

Anita Huđek i Toni Eterović (Foto: Maja Nedić)

U prve tri sezone tribine Moje pjesme, moje molitve predstavljeni su mnogi autori (skladatelji i tekstopisci) s njihovim duhovnim i  produhovljenim skladbama.

U prvoj sezoni 2018. godine gosti tribine su bili: Čedo Antolić, Bruno Krajcar, Luka Balvan, Meri Cetinić i Davor Terzić. U drugoj sezoni (2018./2019.) gosti se bili: Emilio Kutleša, fra Ivan Matić, fra Miroslav Petrac a jedna je bila posvećena pjesničkom opusu Isusovog poete Nenada Mirka Novakovića. U trećoj sezoni (2020./2021.) gosti su bili: Antonio Tkalec, Dražen Žanko, Ivica Pepelko i Danko Tomanić. Zbog epidemioloških mjera pripremljena tribina posvećena Toniju Eteroviću nije održana. Upravo s njim je otvorena četvrta sezona.

Toni Eterović je skladatelj, aranžer, glazbeni i izvršni producent instrumentalist koji je u glazbi prisutan skoro četrdeset godina. Rođen je u Splitu 1967. gdje je ne samo stekao osnovno glazbeno obrazovanje nego i prva glazbena iskustva svirajući u sastavu Gospa od Zdravlja u Splitu. Dolaskom u Zagreb nastavlja svirati na misama mladih u crkvi Gospe Lurdske. Studirao je medicinu ali se ipak odlučio profesionalno posvetiti glazbi.

Njegovo ime kao skladatelja, aranžera, producenta ili studijskog glazbenika nalazi se na više od 150 albuma. Toni Eterović se sa svojim skladbama pojavljivao na mnogim festivalima zabavne i duhovne glazbe. Toni je ujedno stalni suradnik, producent ili voditelj orkestra mnogih festivala zabavne i koncerata (Šibenski festival, festival kajkavskih popevki Krapina, Međimurski festival) i duhovne glazbe (Uskrs fest, Marija fest i koncert u Samoboru). Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada i strukovnih nagrada uključujući i Porin.

Kao producent i voditelj orkestara stalni je suradnik glazbenih manifestacija vezanih uz scensku glazbu, šansonu, klapsko pjevanje i šire. Putem glazbene udruge Arija prisutan je i kao nakladnik mnogih izdanja s raznih glazbenih područja – zabavne, pop, dječje i duhovne glazbe.

Voditelj tribine ‘Moje pjesme, moje molitve’ je naš suradnik Slavko Nedić, urednik glazbenog programa Hrvatskog katoličkog radija. Tribinu je otvorio, u ime domaćina Hrvatskog društva skladatelja, tajnik Antun Tomislav Šaban.

Moje pjesme, moje molitve

Toni Janković, Toni Eterović i Slavko Nedić (foto: Vjeko Akrap)

Uz Tonija Eterovića na tribini su sudjelovali i njegovi i suradnici. S nekima od njih surađuje više od dvadeset godina. Prva od njih je Željka Marinović s kojom ga poznanstvo veže još iz srednje škole. Toni je ujedno i aranžer i producent njezina prva tri albuma od kojih je prvi ‘Želim ti dati najbolje’ dobitnik prvog tzv. ‘Popularnog Porina’ odnosno Porina 2001. za novu kategoriju za popularnu duhovnu skladbu. Željka je izvela skladbu “Želim ti dati najbolje”.

Max Hozić je prije izvedbe skladbe “S nekim sanjati” posvjedočio o prvoj suradnji s Tonijem na mjuziklu “Tri koraka do osmijeha”. Tekst za skladbu “S nekim sanjati” napisao je nedavno preminuli Leonard Baksa Čeči koji je autor tekst i za skladbu “Oj meglica” koju je izvela Anita Huđek. U toj se skladbi Toniju koju je bio za klavirom pridružio i Dražen Juranović na gitari.

Inače, Toni Eterović je iz Splita došao studirati medicinu i došao skoro do kraja a onda je odlučio ljude liječiti glazbom a ne medikamentima. O iskustvu liječenja pjesmom posvjedočio i sljedeći gost Marko Vukes koji je s Tonijem napravio prvu suradnju u pjesmi “Željan sam je ja ostao” za koju je tekst napisao Nikola Kristić.

Tekst za pjesmu “Kad ljubav daš” napisao je još jedan velikan koji više nije s nama – Ivan Kuliš. Skladbu su izveli Max Hozić i Lucija Jelušić Šimatović. Zadnji solist u glazbenom dijelu bio je Ante Toni Janković, pjevač Divljih jagoda. Za njega je Toni uglazbio pjesmu “Svakidašnja jadikovka” Tina Ujevića s kojom su nastupili na Uskrs festu 2015. godine.

Cijela tribina je započela duhovnom glazbom i pjesmom “Tamo moj je dom” i završila je na isti način. Svi izvođači su zajedno s Tonijem izveli skladbu “Gloria – Slava Bogu na visini”.

Moglo bi Vas zanimati