12
srp
2022
Priče

60 godina Rolling Stonesa: Nema predaje!

Rolling Stones

Bojan Mušćet čuva leđa Rolling Stonesima 1998. / Bojan Mušćet

share

60 godina Stonesa!

Upravo danas, 12. srpnja prije 60 godina Rolling Stonesi su imali svoj prvi nastup u Marquee Clubu. Kako bi se obilježio taj događaj, Rockmark je objavio biografiju Doba Rolling Stonesa cijenjene autorice Lesley-Ann Jones. Za nekoliko tjedana bit će objavljeno i treće izdanje biografije benda koju su napisali Darko Glavan i Hrvoje Horvat.

Na današnji dan je prije 60 godina Rolling Stones, rock sastav za koje će mnogi staviti ruku pod cirkular da je najveći bend svih vremena, održao prvi nastup u londonskome Marquee Clubu. Ime su dobili samo par dana ranije kad je gitarist Brian Jones razgovarao telefonom s novinarom Jazz Newsa. Kad ga je novinar pitao kako se zove novi bend bivših članova Blues Incorporateda Alexisa Kornera, on je pogledao na vinil Muddyja Watersa koji je ležao na podu; jedna od pjesama bila je “Rollin’ Stone”.

Ovih dana Rolling Stonesi su na europskoj turneji kojom obilježavaju 60 godina svog djelovanja. Originalnih članova koji su iz Blues Incorporateda – osim gitarista Briana Jonesa, to su bubnjar Charlie Watts i klavijaturist Ian Stewart – više nema među živima, no ostala dvojica osnivača, pjevač Mick Jagger i gitarist Keith Richards itekako su vitalni krajem osmog desetljeća života.

Aktualna turneja, nažalost, ne uključuje Hrvatsku, no kao i uvijek kad su Stonesi u blizini, regrutira se vojska fanova koji krenu u pravcu Italije ili Austrije. Tako će sigurno biti i za tri dana, kad bend nastupa u Beču.

Rolling Stonesi su u Hrvatskoj imali tri koncerta, sva tri u Zagrebu. Prva dva održala su se 21. i 22. lipnja 1976. u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova, svaki put pred oko osam tisuća posjetitelja. Set-lista je bila identična oba dana, sastojala se od 19 pjesama, a ulaznica je stajala tadašnjih 150 dinara.

Rolling Stones

Karta za zagrebački koncert 1976.

Treći put Rolling Stones nastupili su 20. kolovoza 1998. na zagrebačkom Hipodromu. Na dvije pozornice odsvirali su 21 pjesmu, među kojima je i “Star Star” koju je na tradicionalnom web-izboru odabrala publika. Članovi benda bili su jako začuđeni zbog izbora jer nijedan drugi grad nije odabrao tu skladbu, no očito je popularnost covera Psihomodo popa pod imenom “Starfucker” (originalno ime pjesme) ključno utjecala na izbor. Predgrupa je bila Big Country koja je u zadnji trenutak uskočila umjesto najavljenih Simple Mindsa.

Tog dana i ja sam upoznao članove Rolling Stonesa na meet & greetu, a Mick Jagger je zdušno pozdravio moju odluku da se pojavim na tom susretu upravo u majici s prepoznatljivom jezičinom (što nije napravio nitko drugi, pa sam stekao sympathy from the devil). Vrlo društveni i profesionalni, članovi benda su se rukovali sa svima, prozborili koju riječ i zahvalili se na podršci. I krenuli na pozornicu pred 80 tisuća ljudi.

Danas, nakon gotovo 24 godine, kad bend obilježava 60. godišnjicu prvog nastupa Rockmark je objavio njihovu biografiju. Zanimljivo je da se ova knjiga na hrvatskom tržištu pojavljuje prije nego na nekim zapadnim tržištima.

Lesley-Ann Jones, autorica hvaljenih biografija Davida Bowieja i Freddieja Mercuryja, te knjige Tko je ubio Johna Lennona?  detaljno prati i secira put koji su Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Brian Jones, Bill Wyman, Mick Taylor, Ronnie Wood te Ian Stewart (koji nije odgovarao vizualnim gabaritima grupe, pa je bio pozadinski glazbenik) prošli zasebno, ali i zajedno kao bend: što su dobili, što izgubili, a koga i što žrtvovali?

Rolling Stones

Lesley-Ann Jones: Doba Rolling Stonesa

Dotičući se svih ključnih događaja iz povijesti Rolling Stonesa (smrti članova benda, Altamont, racija u Redlandsu…), velikih ljubavi, kroz tristotinjak stranica praćenih i nekim dosad rijetko viđenim fotografijama Lesley-Ann Jones slaže sliku o bendu otvarajući zanimljiva i ne baš uvijek ugodna pitanja: koliko su Keith Richards i Mick Jagger krivi za smrt Briana Jonesa? Zašto Bill Wyman nije bio optužen za pedofiliju? Jesu li Mick Taylor i Mick Jagger bili ljubavnici? Kako su Stonesi kao borci protiv establišmenta postali njegov dio i globalni brend?

To nije prva knjiga o Rolling Stonesima na našem tržištu. Objavljen je prijevod knjige Stevea Appleforda To je samo rock’n’roll / Priče o pjesmama, dvije biografije Keitha Richardsa i jedna Micka Jaggera. No, osobito je zanimljiva biografija Rolling Stonesa koju su napisali Darko Glavan i Hrvoje Horvat i koja je objavljena u dvije edicije. Uskoro izlazi i treće izdanje, ovog puta s imenom 60 godina Rolling Stonesa.

Biografija vodi čitatelja na put od početaka u Marquee Clubu 1962. sve do danas, do koncerta na Olimpijskom stadionu u Münchenu 2022. u sklopu aktualne turneje Sixty. U novom, proširenom izdanju knjige Hrvoje Horvat i prerano preminuli pionir domaće rock kritike Darko Glavan sustavno razlažu karijeru i diskografiju Rolling Stonesa od početne klupske atrakcije do današnjeg statusa benda s još uvijek najvećim zaradama na turnejama.

Rolling Stones

Biografija koju su napisali Darko Glavan i Hrvoje Horvat / Profil

Prikazi svih albuma i diskografskih izdanja nadopunjeni su detaljnim analizama svih bitnih trenutaka u razvoju Rolling Stonesa, poslovnih poteza, turneja i utjecaja na društvo koje su imali, te izravnim svjedočanstvima s mnogih koncerata u Americi i Europi.

Uz sustavno objavljivanje uglavnom live albuma koje ta rock-korporacija neprestano štanca (posljednja dva su Live at the El Mocambo 1977. i Licked Live in NYC) i kontinuiranom prodajom merchandisea ne samo u specijaliziranim prodavaonicama, nego i u dućanima mainstream brandova kao što su C&A, Zara ili Pull&Bear, sigurno je da Rolling Stonesi u Hrvatskoj neće i ne mogu biti zaboravljeni.

A ni rasprava o tome jesu li najveći rock bend na svijetu neće biti zaključena; Beatlesi se i dalje snažno drže u tom srazu. No, u knjigama Stonesi ipak pobjeđuju: na hrvatskom jeziku objavljena je tek jedna knjiga o Beatlesima i dvije o Johnu Lennonu. Rolling Stonesi od danas povećavaju vodstvo.

Moglo bi Vas zanimati