11
svi
2023
Izvještaj

KONCERT U RIJECI

Parni valjak u Pogonu kulture: Nova energija i poznati senzibilitet

Parni valjak

Parni valjak se spektakularno vratio na pozornicu / Foto: Marin Ćuk Vurnek

share

Drugi koncert s pridruženim pjevačem Igorom Drvenkarom Parni valjak održao je u riječkom Pogonu kulture, u srijedu, 10. svibnja

Parni valjak

Igor Drvenkar potvrdio je svoju vokalnu kvalitetu / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Nakon duže koncertne pauze, Parni valjak u novijem je sastavu s novopečenim pridruženim članom, pjevačem Igorom Drvenkarom nastupio u riječkom Pogonu kulture. Drugi je ovo koncert benda u tekućoj godini nakon nastupa u zadarskom klubu Arsenal, a fokus je trenutačno na klupskim koncertima koji će se nastaviti nastupima u Ljubljani i Mariboru.

Večer u znaku novih početaka i vječne ljubavi – zasigurno jest najvjerodostojnije čime bi se mogla prenijeti sinoćnja atmosfera s koncerta Parnog valjka. Iako cijeloj priči neodoljivo nedostaje Aki Rahimovski – jedan od najkarizmatičnijih vokala naših prostora, doima se da se sastav vratio jačim no ikada, s podugačkim koncertnim repertoarom koji je željnu publiku proveo kroz najsvjetlije trenutke dugovječne karijere benda.

Kao što je i sam Hus poručio riječkim obožavateljima, priča se ne mora ponavljati, jer već je svima poznata – Aki će uvijek biti s bendom u mislima, ali pjesme moraju živjeti, a da bi živjele trebaju svoj glas. A taj glas je Igor Drvenkar.

O iskonskoj čežnji za živom svirkom i povezivanju s publikom najviše je posvjedočio bogati repertoar, na koji se smjestilo gotovo trideset pjesama kojima je bend ispričao priču o jednom sjećanju i jednoj ljubavi koja ne iščezava – a milozvučni, no snažan vokal Igora Drvenkara donio je dašak jedne nove energije, ali i već poznatog senzibiliteta koji bend njeguje desetljećima.

Parni valjak

Novo ruho Parnog valjka / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Uvertiru u nastup označila je prigodna “A gdje je ljubav” i “Suzama se vatre ne gase”, a od prve pjesme bilo je jasno da je mladi glazbenik sigurno uplovio i pronašao svoje mjesto u bendu. Tijekom svirke koja je trajala dobrih dva i pol sata, od bogatog kataloga svevremenskih klasika, publika je jednoglasno pjevala uz “Zagreb ima isti pozivni”, “Ostani s njim”, “Vrijeme ljubavi”, “Prokleta nedjelja”, “Uhvati ritam”, “Stranica dnevnika” i niz drugih, a emocije iz svakog kutka prostora – ali i duše – navrle su uz legendarne: “Ljubavnu”, “Jesen u meni”, “Dođi” i “Zastave”. Tijekom “Zastava” svoj trenutak pred mikrofonom dobio je i vidno emotivni Hus, a podsjećanje na dane provedene ispred Zvečke bila je izravna poruka starom prijatelju.

Bez ikakve zadrške, i bend i publika dali su sve od sebe da podijele jedinstvenu energiju svirke uživo, koja je kulminirala u kontinuitetu – s manjim oscilacijama – cijelu večer, sliježući se pri samom kraju koncerta, uz odjavne “U prolazu” i “Sve još miriše na nju” koje su odsvirane na bisu. Sinoć je riječkoj publici Parni valjak ispričao jednu toplu sentimentalnu priču, čijem epilogu se, na sreću obožavatelja, još ne nazire kraj.

Nove autorske pjesme – od kojih su okupljeni imali prilike čuti “Moja glava, moja pravila” – svakako su potvrda toga, a kada je vidljivo da publika širokih ruku prihvaća nove kreativne impulse benda, dijeljeni osjećaj entuzijazma je – neprocjenjiv.

Parni valjak

Sentimentalnost za sve uzraste / Foto: Marin Ćuk Vurnek

Moglo bi Vas zanimati