23
ožu
2022
Vijesti

Hus o Akiju: „Bio je najveći“

Parni valjak

Aki i Hus, Porin /Vlado Kos/Cropix

share

Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki. Osim što je bio veliki pjevač, legendarna je njegova scenska energija

 

Dodjela nagrade Porin posljednji se put u Osijeku održala sada već davne 2006. godine, a upravo ondje grupa Parni valjak kući je odnijela statuu u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom za singl “Prazno tijelo”. Porin se 16 godina kasnije u istome gradu posthumno dodijelio prerano preminulom pjevaču Parnog valjka Akiju Rahimovskom.

Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki. Osim što je bio veliki pjevač, legendarna je njegova scenska energija. Aki je nedvojbeno bio najveći ”frontman” ikada viđen na ovim prostorima, a malo je takvih i u svjetskim razmjerima. Uoči same dodjele Husein Hasanefendić Hus prisjetio se anegdota s Porina s pokojnim kolegom, kojem će odati počast i na velikom koncertu u Areni Zagreb 26. ožujka ove godine.

„Na jednom od Porina u Opatiji, Aki je bio prezenter zajedno s Alenom Vitasovićem, koji je podižući stalak s mikrofonom, komentirao očiglednu razliku u visini između njih dvojice. ‘Ja sam ipak puno viši’ rekao je Alen, na što je Aki odgovorio: ‘Lako je biti viši, treba biti veći’. Bingo“, rekao je Hus. „Aki je bio najveći“, istaknuo je.

Tisuće održanih koncerata, od manjih klubova pa do najvećih dvorana, u kojima je Parni valjak postavljao i stalno podizao standarde koncertne produkcije, a na kojima je Aki svaki put ostavljao ”krv, znoj i suze” i ponajviše svoje veliko srce, sve se to u stvari pretvorilo u jednu veliku, neprekidnu, životnu turneju, započetu sredinom sedamdesetih, a naprasno zaključenu nedavno, pred kraj 2021. godine, posljednjim koncertom na kojem je Aki rekao publici „Laku noć, volimo vas“.

D

Moglo bi Vas zanimati