06
kol
2022
Priče

Cro sacro suradnje s poznatim svjetskim glazbenicima

Cro Sacro

Cro sacro suradnje nastaju istodobno na tri kontinenta

share

Cro sacro izvođači vrlo su cijenjeni u svjetskim razmjerima. Upravo stoga se mnogi poznati interpreti kršćanske glazbe rado odazivaju ili iniciraju suradnju s njima. Pritom nije samo riječ o onima koji izvode isključivo duhovnu glazbu: s našim izvođačima surađivali su i oni koje znamo i sa svjetskih pozornica, od Tommyja Emmanuela do Maye Azucene

 

Andrej Grozdanov

Andrej Grozdanov je gitarist koji je diplomirao je gitaru na prestižnom Guitar Institute Of Technology (GIT) pri Musicians Institute (MI) u Londonu, i to s Platinum diplomom. Vokalnih suradnji imao je uistinu poprilično, a dio njih je na albumu Gitara i glas s kojim je ove godine osvojio Porina u kategoriji najboljeg albuma popularne duhovne glazbe.

Osobito su važne suradnje s najpoznatijim svjetskim autorima kršćanske glazbe, a svaki od njih je snimio i svoju glasovnu poruku o pjesmi. To bi otprilike izgledalo kao da neki naš izvođač odluči snimiti pjesmu Boba Dylana, a onda mu on snimi glasovnu poruku o tome kako je pjesma nastala i to bude stavljeno na početku pjesme.

I album Gospel on Guitar obiluje suradnjama. Uz Zorana Majstorovića na ritam-gitari tu su i velike svjetske gitarističke face: Enrico Maria Milanesi (IT), Martin Moro (AT), John Stowell (USA), Vlatko Stefanovski (MK), John Standefer (USA)… Osobito se izdvaja Phil Keaggy, američki gitarist koji je objavio više od 55 albuma. Sedmerostruki je dobitnik nagrade GMA Dove za instrumentalni album godine, a dvaput je bio nominiran za nagradu Grammy za najbolji rock gospel album. Duet s takvim gitaristom ima značaj kao kad bi, recimo, Marijan Brkić snimio duet s Jeffom Beckom.

Andrej Grozdanov feat. Phil Keaggy (USA) – A Mighty Fortress Is Our God

Još jedan Andrejev album ubraja se u listu raritetnih suradnji s poznatim svjetskim izvođačima. Riječ je o albumu This is The Day s podnaslovom Andrej Grozdanov & Voices of the World na kojem uz njega na gitari sudjeluju pjevači popularne duhovne glazbe iz trinaest zemalja. Za taj je album Noel Richard, prvi izvođač kršćanske glazbe koji je napunio Wembley stadion, dao Andreju svoju novu neobjavljenu pjesmu ”Greater Than Anyone” koju je snimio sa suprugom Tricijom.

Andrej Grozdanov feat. Noel & Tricia Richard –  Greater Than Anyone

 

Emanuel i Tommy Emanuel (i druge suradnje…)

Velikogorička grupa Emanuel se također može pohvaliti suradnjama s poznatim svjetskim imenima. Neke od njih se nalaze na albumu On je Bog objavljenom 2006. godine. Na njemu se nalaze i pjesme ”Silan Bog, Awesome God” koju zajedno izvode Emanuel i Maya Azucena, nama poznata po suradnjama s Gibonnijem te ”Lati ružice’‘ koja je duet Massima i grupe Emanuel, a kao posebni gost gitaru svira legendarni Tommy Emmanuel.

Emanuel feat. Maya Azucena Silan Bog, Aweome God

Emanuel feat. Tommy Emmanuel & Massimo

 

Mojo & October Light – Everything Will Be Made Right (2010.)

Poznanstvo grupe October Light s Mattom Morginskyjem Mojom iz grupe O.C. Supertones traje dugi niz godina. Upoznali su se na najvećim svjetskim festivalima kršćanske glazbe. Zajednička ljubav prema ska glazbi spojila ih je nakon što mu se grupa O.C. Supertones raspala 2008. godine. Mojo je najprije nastupao sam, a potom uzeo grupu October Light kao band s kojim nastupa. Zvali su se Mojo & October Light i pod tim su imenom 2010. godine snimili zajednički album Everything Will Be Made Right.

 

Athenas feat. RiM – Vida en ti / Život moj si Ti (2016.)

Ova suradnja nešto je jedinstveno na ovim prostorima: oko pjesme o Isusu Kristu okupila se ekipa s tri kontinenta. Pjevačica Athenas koja je i napisala pjesmu ”Vida en ti” te njezin aranžer i producent Jonathan Narvaez svoje dionice snimali su u Buenos Airesu. Ritam sekcija koju su činili bubnjar Cristian Borneo iz grupe Petra te basist Gary Lunn, poznat sa suradnjama s Dolly Parton i Michaelom W. Smithom, svoje su dijelove snimali u Nashvilleu. Sestre Ružica i Maja Nedić, članice grupe RiM, vokale su snimale u studiju kod Ante Gele u Zagrebu, odnosno, na trećem kontinentu, u Europi. Pjesma se nalazi na albumu Me basta tu gracia kojega je Athenas objavila 2016. godine.

Suradnja je ostvarena nakon što su članice grupe RiM na YouTubeu pronašli pjesmu “Pescador de hombres“, kod nas poznatiju kao ”Krist na žalu”, koju su snimili Athenas i Jonathan te su putem Facebooka stupili s njom u kontakt.

 

Suradnje Brune Krajcara

Bruno Krajcar, istarski kantautor koji jednako dobro pliva u zabavnoj, pop, etno i duhovnoj glazbi, snimio je desetak dueta s poznatim svjetskim imenima. Također se može pohvaliti i činjenicom da su njegove pjesme snimala mnoga svjetska imena. Pjesmu ”Rosay” snimili su Bruno i Arturo Alvarez, a skladbu “Marijana” snimio je s Pierreom Andreom Baptiseom koji je i sam snimio istu pjesmu na engleskom pod imenom “Angel”. Skladba “Va Labine by Night” nije duhovnog karaktera, ali su je kao duet snimili Bruno Krajcar i poznati talijanski pjevač Boby Solo.

Pierre Andre Baptise – Angel

 

Božja pobjeda & Samuel Nelson – More of You (2019.)

Zagrebački duhovni bend Božja pobjeda snimio je duet s mladim engleskim pjevačem Samuelom Watsonom. Riječ je o skladbi ”More Of You” za koju je tekst i glazbu napisala Romana Bilaver.

 

Antonio Tkalec feat. Bernarda Bruno – Friends Forever (2014.)

Prijateljstvo varaždinskog kantautora popularne duhovne glazbe Antonia Tkaleca te švicarske pop dive hrvatskih korijena Bernarde Bruno traje godinama. Zajedno su nastupali više puta, a studijska suradnja dogodila se u pjesmi ”Friends Forever” koja se nalazi na albumu ”Ohrabri me”.  Pjesmu je napisao Antonio Tkalec, a u pisanju teksta mu se pridružila i Agneza Levanić.

 

Moglo bi Vas zanimati