04
svi
2023
Priče

BUBNJAR I PJEVAČ

Milo Vasić / Jasmin Stavros: 10 pjesama u dvostrukoj karijeri

Jasmin Stavros

Karijera vrhunskog bubnjara i neponovljivog zabavljača: Jasmin Stavros / Foto: Davorin Višnjić/Pixell

share

Vrhunski bubnjar Milo Vasić odlučio je 1987. svoj komplet palica zamijeniti mikrofonom i na nagovor Rajka Dujmića uzeo je scensko ime Jasmin Stavros. Najpoznatiji po potpunom predavanju publici i pjevanju do posljednjeg atoma snage, Stavros je svoje sviračko i vokalno umijeće ostavio i na poznatim pjesmama

 

KAO BUBNJAR

More: More

U prvoj postavi grupe More nakon Delfina i Mladih batala bubnjeve je svirao Dragoljub Milo Vasić. Iz današnje perspektive, posrijedi je svojevrsna supergrupa jer je Vasić kasnije napravio pjevačku karijeru pod scenskim imenom Jasmin Stavros, vodeća pjevačica bila je Meri Cetinić, a drugi vokal Oliver Dragojević. Eponimni singl postao je evergreen, a zanimljivo je kako glavni vokal na B-strani singla, u pjesmi “Zla djevojka” ima Oliver Dragojević. 

Toma Bebić: Leute moj

U vrijeme sviranja s raznim splitskim bendovima, Milo Vasić je rado pružao bubnjarske usluge i izvan matičnog okružja. Tako ga je angažirao Toma Bebić na snimci kultne pjesme “Leute moj” koju je izveo na Splitskom festivalu 1972. godine. Zanimljivo je kako je singl objavljen tek dvije godine kasnije.

Daniel: Džuli

Skladba koja je 1983. katapultirala tadašnju Jugoslaviju u europsko pop-sazviježđe na Eurosongu, ujedno je i udarna pjesma najprodavanijeg albuma te države, prema nekim pokazateljima (prema drugim pokazateljima, najprodavaniji su bili albumi Lepe Brene ili Harisa Džinovića). Daniel je s pjesmom “Džuli” osvojio četvrto mjesto, a bubnjeve je na pjesmi odsvirao Milo Vasić.

Josipa Lisac: Magla

Veliki hit Josipe Lisac koji potpisuje Karlo Metikoš nije nikad objavljen kao singl, niti je riječ o festivalskoj skladbi. No, posrijedi je bila najupečatljivija pjesma s njezinog albuma Hir, hir hir iz 1980. Milo Vasić je svirao bubnjeve na toj skladbi. 

Mišo Kovač: Ostala si uvijek ista

Ključna pjesma repertoara Miše Kovača koja ponajviše širi njegovu karizmu maestralno je djelo Đorđa Novkovića i Željka Sabola. Posrijedi je naslovna pjesma istoimenog albuma iz 1985. koji je njegovu karijeru vratio na staze uspjeha. Na njemu je nanovo snimio neke stare uspješnice, a “Ostala si uvijek ista” originalno je objavljena 1975.. Na cijelom album bubnjeve je odsvirao Milo Vasić.

 

KAO PJEVAČ

 

Jasmin Stavros: Umoran sam

Prvu ploču kao Jasmin Stavros izdao je 1987. u suradnji s Rajkom Dujmićem i sa Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u preko 50.000 primjeraka, a prvi veliki koncert ima devedesete u lisinskom. Ploča Ljubio sam anđela na kojoj je bio i hit “Umoran“, dosegnula je platinastu nakladu.

Jasmin Stavros: Dao bi sto Amerika

Premda je Rajko Dujmić najzaslužniji u transformaciju Mila Vasića u Jasmina Stvarosa, on je surađivao i s mnogim drugim skladateljima. Njegov velliki hit “Dao bi sto Amerika” napisao je Nikica Kalogjera, a objavio ga je na svome trećem albumu Ljubio sam anđela iz 1989. godine. 

Jasmin Stavros: Dijamanti

Pjesma “Dijamanti” naslovna je skladba albuma koji je objavio 1995. godine za ZG Zoe Music. Supervizor albuma bio je Tonči Huljić, a Stavros je na njemu lagano skrenuo i prema dance sazvučju. Tako se pjesma “Mamuran” na njemu nalazi u tri plesne verzije. Ipak, najveći hit s albuma bila je upravo naslovna pjesma.

Jasmin Stavros: Kad se prijatelji rastaju

Prema pjesmi “Kad se prijatelji rastaju” nazvan je album Jasmina Stavrosa iz 1991. “Prijatelji”. Skladbu je napisao Rajko Dujmić koji je na njemu svirao klavijature i imao ulogu pratećeg vokala, a zanimljivo je kako je na istoj poziciji bio i Daniel, koji je očito uzvratio Mili Vasiću bubnjarske usluge.

Jasmin Stavros i Alka Vuica: Zrak, zemlja, zrak 

Naslovna skladba albuma iz 1996. bio je zapažen hit, a autorica teksta i vokalna suigračica Jasminu Stavrosu bila je Alka Vuica. Pjesma je bila veliki radijski hit i neizostavni dio koncertnog repertoara oboje izvođača. 

Moglo bi Vas zanimati