04
svi
2023
Vijesti

U 69. godini

Preminuo je Jasmin Stavros

Jasmin Stavros

Jasmin Stavros /Ivica Galovic/PIXSELL

share

Jasmin Stavros izgubio je bitku s teškom bolešću i preminuo u 69. godini života.

Jasmin Stavros rođen je 1.11.1954. godine u Splitu. Potječe iz glazbene obitelji. Pokojni otac je bio glazbenik, djed i brat su se bavili glazbom, a majka je pjevala u HNK-Split. Završio je osnovnu glazbenu školu (klavir) i srednju glazbenu školu (kontrabas). Također je dvije godine išao na sate solo pjevanja kod profesorice Ristić u Splitu koja mu je impostirala glas i naučila ga tehnikama pjevanja i disanja koje su mu omogučile ovako dugu pjevačku karijeru. Od dvanaeste godine svira bubnjeve, a sa 15 godina profesionalno svira u brojnim splitskim sastavima: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin), grupi More.

1973. godine počinje otkrivati jazz glazbu, a od 1978. godine radi kao studijski bubnjar u Jugotonu (današnja Croatia records). Bio je jedan od najtraženijih bubnjara u bivšoj Jugoslaviji. Surađivao je s Josipom Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom, Mišom Kovačem, Ivicom Šerfezijem, Nedom Ukraden, Ljupkom Dimitrovskom i brojnim drugim glazbenicima.

80-ih godina je otišao u Ameriku, gdje se zadržao dvije godine i završio privatnu jazz akademiju Stanley Spector u New Yorku. Kao jedan od najboljih studenata i zapravo najbolji student iz Europe dobio je 1982. Godine zelenu kartu za boravak u Americi. U tom je trenutku već imao ženu i dvoje djece zbog kojih se ipak odlučio vratiti u domovinu.

Prije odlaska u Ameriku svirao je 4 godine udaraljke u HNK, a dirigirali su mu: Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Bardeli, Papandopulo. Paralelno je snimao ploče svirao u bendu Olivera Dragojevića i Meri Cetinić.

Na ideju das postane pjevač došao je igrom slučajnosti 1986. godine kada je s Doris Dragović snimio duet ”U tebe se neću zaljubiti” na ploči Željo moja. Izvođač koji je trebao s Doris otpjevati duet nije došao, a preslušavši snimku Jasmin je shvatio da nije samo talentirani bubnjar nego i dobar pjevač, a kasnije će se ispostaviti i vrhunski zabavljač.

Prvu ploču izdao je 1987. Godine u suradnji s Rajkom Dujmićem i s Stevom Cvikićem. Ploča je prodana u preko 50000 primjeraka, a prvi veliki koncert ima devedesete u lisinskom. Ploča Ljubio sam anđela na kojoj je bio i hit “Umoran“, dosegnula je platinastu nakladu dok su uglavnom svi ostali albumi imali zlatnu tiražu. Kasnije su usljedili veliki koncerti u Mariboru i Splitu na Gripama što je Stavrosa lansiralo u sam vrh glazbene scene na kojoj je poznat kao ”Kralj zabave”.

Kritičari su mu zamjerili pjevanje zabavne glazbe jer je bio vrhunski bubnjar. Surađivao je i s diskografskom kućom Ariol u Njemačkoj od koje je dobio ponudu da radi za njih kao studijski bubnjar. I u ovom slučaju mu je obitelj bila važnija od inozemne karijere. Vraća se u domovinu gdje sa pratećom grupom Naranča odradio preko 1500 koncerata.

Početkom rata dvije godine nije ništa snimao već se odmah prijavio u vojsku, ali kako nije imao vojnu obuku jer je odbio služiti JNA uzeo je mikrofon u ruke i odradio preko 500 humanitarnih koncerata za podizanje morala (Osijek, Slavonski brod, Karlovac…). surađivao je s brojnim kompozitorima kao što su: Đorđe Novković, Nikica Kalođera, Kovačević iz grupe More.

Kasnije je karijeru nastavio u suradnji s Tončijem Huljićem i Fedorom Boićem koji su uz Dujmića i Cvikića njegovi najvažniji suradnici. Osim pjevanja Jasmin Stavros je poznat i kao strastveni ribolovac i skijaš. Šest mjeseci provodi na Korčuli, a ostatak godine u Zagrebu i zaseoku Kupeč dol kod Sv. Jane. Njegov sin Milo također je vrhunski bubnjar. Bio je par godina u Grazu na jazz akademiji  i par godina u Americi.

Također se bavi i produciranjem, aranžiranjem, autorskim radom (komponiranjem). Napravio je remix pjesme ”Umoran”, autor glazbe za pjesmu ”Kad zbrojim dva i dva’‘, a na zadnjoj pjesmi ”Doma je Amerika’‘, radio je aranžman i produkciju.

Novu autorsku suradnju ostvaruje 2012. sa Dušanom Bačićem koji uvodi novu svježinu velikim hitovima “Opala” i “Ljubomorni ljudi” po kojemu je i nazvan Stavrosov zadnji album koji je izašao 2013.

U studenom 2017. godine izdao je novi album Duga je noć kojem je posvetio puno pažnje i pomno birao pjesme koje će se na njemu naći. U prilog tome  govori i podatak da su na albumu radili sve redom autori koji su iznjedrili mnoge hitove za niz drugih izvođača. Tako se na albumu Duga je noć nalaze pjesme koje su napisali: Rajko Dujmić, Nenad Ninčević, Mario Mihaljević, Dušan Bačić, Hrvoje Buva, Fayo i Fedor Boić.

Malo je znam glazbeno duhovni opus Jasmina Stavrosa. Nakon što je, kako sam kaže „dotaknuo dno života“ Jasmin se okrenuo Bogu i vjeri te je snimio nekoliko produhovljenih odnosno izrazito duhovnih pjesama. Prvu takvu pjesmu “Za djecu djece, naše djece“ snimio je 1991. godine. Iste tematike je i skladba “Stijeg“ iz 2012. te “Volim tu zemlju na jugu“ iz 2017. godine. Posebno dirljiva i vrlo osobna je i pjesma “Samo majka zna“ iz 2017.
U tu kategoriju spadaju i dvije božićne pjesme: “Narodi nam se“ (2009) i “Sretan Božić ljubavi“ (2016).
Ipak posebno mjesto u njegovu srcu imaju tri izrazito duhovne skladbe: “Pomolimo se“ iz 2011., “Onda se sjetim Uskrsa“ nastala slijedeće, 2012. te “Kraljice neba, čuj molitve glas“ koju je 2019. snimio s grupom Happiness. To je ujedno i jedna od njegovih posljednjih studijskih snimki.

Moglo bi Vas zanimati