17
pro
2023
Priče

USPJEŠAN NASTUP NA RI ROCKU

Kateriana: riječka multižanrovska kantautorica

Kateriana

Kateriana je nova nada riječke scene

share

Mlada riječka kantautorica Katarina Jureša, alias Kateriana, nedavno je objavila debitantski album Symbiosis, koji u punom smislu te riječi predstavlja jedan zanimljiv, simbiotski kaleidoskop poetizirane životne egzistencije

Kateriana

Ovitak natupnog albuma Symbiosis

Mlada riječka alternativna scena u stalnom je uzletu, a to potvrđuje i sva sila novih imena koja tu i tamo, u pravilnim periodičkim razmacima dolazi s novim albumima, nositeljima novih, neisprobanih žanrovskih karakteristika, a pokatkad i koncepata kojima se izdvajaju iz mase. Symbiosis je svakako jedan od albuma koji vrijedi staviti u kategoriju tih debija koji egzistiraju prema vlastitim principima, igrajući se i pomičući poznate granice glazbe, a iza ovog mističnog naslova albuma prvijenca krije se mlada riječka autorica pod umjetničkim pseudonimom Kateriana.

Pravog imena Katarina Jureša, kantautorica se već imala prilike pod prijašnjih umjetničkim imenom Messy Cate predstaviti riječkoj publici u sklopu Student Day festivala prošle godine, a nedavnim nastupom u OKC-u Palach u povodu deset godina Studentskog kulturnog centra potvrdila je nastavak koncertne i kreativne aktivnosti kao Kateriana. Kateriana je nastupila u sklopu 45. izdanja Ri Rock festivala s pratećim bendom, koji čine Luka Zulian, Luka Žepina i Ivan Tadić, dok je u planu svakako i promocija materijala s albuma u pogledu objavljivanja službenih videospotova.

U koncertnim vodama poduprta pratnjom benda, Kateriana u kreativnom, producentskom dijelu funkcionira nezavisno, a rezultat njezine umjetničke imaginacije je album Symbiosis, koji se sastoji od osam glazbenih brojeva. Kao što je implicirano i u naslovu, ideja albuma na svojevrstan način gradi se oko opozicijskih koncepata ili polarnosti svijeta koji nas okružuje, koji bivaju pretočeni u simbiozu refleksivne lirike autoričina umjetničkog svijeta.

„Album je simbioza samoga sebe, cijeli je povezan, a u najvećoj mjeri inspiracija je bila svijet oko mene, što se može pratiti i u pjesmama. ‘Through my eyes’ je, primjerice, imaginativna refleksija na svijet u kojemu živimo, koji možda na prvu nije oku ugodan, dok je ‘Summer in the Winter’ protkana igrom motiva, pozitivnim osjećajima koje vezujemo uz ljeto, toplinu i sunce te negativnim osjećajima koje povezujemo za tmurna zimska razdoblja. Zato se i album zove Symbiosis, jer se i u živom svijetu simbioza pojavljuje u različitim oblicima, od onih u kojima vrste žive u potpunom skladu, preko toga da jedna vrsta prevladava dok druga malo više pati i to je ono što je bila misao vodilja albuma“, istaknula je Kateriana.

Kateriana

Kateriana je prije nastupala pod imenom Messy Cate

Planovi oko realizacije prvijenca počeli su se kovati još prošlog ljeta, a intenzivno se na materijalima koji se danas nalaze na streaming servisima radilo godinu dana. Iz klavira i mikrofona u kompjuter – geslo je koje zaokružuje Katerianin proces stvaranja glazbe, u kojemu su podršku dali i gostujući glazbenici.

Producent Borna Žderić bavio se i miksanjem i masteringom u nekim pjesmama (u ostalima je miks i mastering napravila sama Kateriana) te je svirao gitaru u nekim pjesmama, a Imran Duraj svirao je gitaru i bas gitaru u pjesmama “Lady of the Sea”i “Through My Eyes”.

„Pronalazim jedan super moment u suradnji s drugim glazbenicima ili bendom jer ljepota je u tome što svatko donosi nešto novo, novu ideju ili viziju, no ja stvarno uživam i u tom slobodnom dijelu svoje produkcije kada snimam instrument ili vokal i prenosim ga u kompjuter. Zatim u fazi produkcije, miksa i masteringa vidim kako je lijep osjećaj kada nešto stvoriš“, dodala je autorica.

Glazbena putanja koja se kristalizirala kreiranjem umjetničke persone Kateriane mladoj autorici dala je jasniju viziju koja se odmaknula od kreativnih nereda Messy Cate, označivši početak zrelijih glazbenih koraka i pozicioniranja unutar riječke alternativne scene. Krećući se od žanra do žanra, s posebnim usmjerenjem prema zvuku alternativnog rocka i alternativnog popa, zvučnu kulisu Katarina Jureša Kateriana koristi kao vibrantnu i neomeđenu podlogu za ispitivanje poetičkih impulsa.

„U stvaranju se ne vodim prvenstveno žanrom, već time kakvu priču želim ispričati. Nekako ti žanrovi u kojima se krećem, alternativni rock i alternativni pop, važni su mi baš po tome što unutar njih mogu puno eksperimentirati, daju mi široku sliku i veći spektar kojim se mogu igrati“, zaključila je Kateriana.

Kateriana

Katarina Jureša ne opterećuje se žanrovima

 

Moglo bi Vas zanimati