31
sij
2023
Priče

Vinilna reizdanja

Jedne su Majke

Goran Bare i Majke: svi albumi su na vinilima / Foto: Filip Kovačević

share

Prošle godine objavljeno je pet vinila grupe Majke – četiri reizdanja i jedna dvostruka kompilacija. I to je prilog tezi da su u ovom trenutku uz Let 3 upravo Majke najveći hrvatski rock bend

Nakon što je Parni valjak morao ugasiti svoje motore zbog nenadane smrti Akija Rahimovskog, Prljavo kazalište se posve zaplelo u pravne zavrzlame bez ikakve promocije prvoga trostrukog vinilnog albuma objavljenog u ovoj državi (live iz Arene Zagreb), a Hladno pivo prestalo s radom, očito je da na tronu hrvatskog rocka uz Let 3 ostaju jedino Majke.

Majke, doduše, nisu održale koncert u Areni Zagreb, njihove pjesme ne penju se top ljestvicama, a streaming pokazatelji nisu takvi da bi svjedočili o veličini benda. Ali, bend je startao u osamdesetima, što znači da ima respektabilan staž, karizma frontmena Gorana Bareta je neupitna, neke pjesme iz njihove kajdanke postala su opća mjesta, koncerti su pamtljivi (kao izvanserijski ili kao katastrofalni), a novi se fanovi neprestano regrutiraju.

Svih osam studijskih albuma nadilaze prosjek hrvatske rock produkcije, a neki su u samom vrhu čvrsto se odupirući zubu (ne)vremena. Od tih osam albuma, tri su originalno objavljena na vinilu: Razum i bezumlje (1990., Search & Enjoy), Razdor (1993., T.R.I.P./Croatia Records) i Nuspojave (2018., Croatia Records). Album Teške boje (2011., Croatia Records) na vinilu se pojavio nekoliko mjeseci nakon CD premijere, a Milost (1994., Heroina), na vinilu je reizdala Croatia Records 2021.

Prošle godine pojavila su se još četiri vinilna reizdanja. Majke zauvijek, remasterirana vinilna verzija njihovoga kasetnog prvijenca, Razum i bezumlje i Vrijeme je da se krene već su imali svoje vinilne verzije premda su inicijalno objavljeni kao kaseta ili kao CD te po prvi put na vinilu Put do srca sunca. Također, Croatia Records objavila je kompilaciju Greatest Hits Collection.

Goran Bare i Majke / Foto: Filip Kovačević

 

Majke zauvijek (Šareni dućan/Slušaj najglasnije/Blind Dog Records)

Krajem osamdesetih, kad su kasete demo-bendova dosegle važnost regularnih izdanja i distribuirale se poštanskom prodajom, vinkovački rock-kolektiv Majke objavio je kasetu s prvim snimcima za barda nezavisnog izdavaštva Zdenka Franjića i njegovu diskografsku etiketu Slušaj najglasnije!. Snimke su napravljene u studiju Rokoko današnjeg direktora Croatia Recordsa Želimira Babogredca.

Majke su se te 1987. pokazale kao garažni bend koji može parirati dotad neprikosnovenim Partibrejkersima i svojim garažnim rafalima ispisale pismo namjere. U doba kad je kaseta objavljena, bend nije napravio značajniji iskorak, no bilo je dovoljno da privuku pozornost ljudi koji će im otvoriti puteve prema ozbiljnijoj diskografskoj afirmaciji.

Album je na CD-u objavljen 1998., a na vinilu 2019. godine. Album se originalno zove Majke, a  recentno reizdanje Majke zauvijek. Albuma nema na streaming servisima.

Razum i bezumlje (Dancing Bear)

Nastupni album originalno je na vinilu objavila neovisna diskografska kuća Search & Enjoy Aleksandra Dragaša i Ante Čikare, a na njoj se nalaze i pet pjesama s prvijenca: “Iz sve snage”, “Putujem”, “Zbunjen i ošamućen”, “Novi dani” i “Ne mogu se kontrolirati”. Kompaktnije i snažnije odsvirane pjesme izvrsno su se uklopile u upečatljivu, glasnu i neukrotivu zvučnu sliku uz produkciju samog benda. Ono što su Majke zacementirale na tom albumu bio je temelj za ono po čemu ih danas prepoznajemo i temelj za njihovu neprijepornu veličinu.

Dancing Bear je 1997. reizdao taj album na CD-u i pridodao mu je skladbu “Nema načina” te drukčiji ovitak, s fotografijom Gorana Bareta. Na vinilu je isti izdavač album objavio 2014., opet s drugačijim ovitkom na kome se nalazi frontmen grupe. Aktualno reizdanje objavljeno je na gatefoldu s originalnim ovitkom, a za skladbu “Nema načina” navedeno je da je bonus. Dostupan je na streaming servisima.

 

Vrijeme je da se krene (Dancing Bear)

Album koji je 1996. na CD-u objavio Jabukaton imao je i prvi snažniji komercijalni dobačaj benda. Naslovna skladba postala je neslužbena himna generacije kojoj je rat uništio mladost i ta pjesma bila im je poticaj za pogled u bolju budućnost. Inicijalnu žestinu i kasnija promišljanja na ovom su albumu članovi benda odlučili više usmjeriti prema bluesu. Osim naslovne pjesme, “Baretov blues”, “Mene ne zanima” i “A ti još plačeš” postali su trajni favoriti u repertoaru benda, a ostale skladbe samo su učvrstile stamenu zvučnu sliku razornog benda.

Album je producirao Denis Mujadžić Denyken i to je ostvarenje jedno od njegovih ponajboljih uradaka, osobito zato što produkcija na albumu još više naglašava autorske intencije članova benda.

Album je originalno objavljen za labele Jabukaton i Fiju Briju Records 1996. na kaseti i CD-u. U povodu 20. obljetnice albuma, Dancing Bear je 2016. objavio vinil kome su u miksu dodani još neki detalji. Aktualno reizdanje vraća se izvornome završnom Denykenovom mixu, album je remasteriran u Londonu i tiskan na sfumato zelenom vinilu u skladu s tonom na ovitku koji potpisuje Božesačuvaj.

Album je objavljen 2016. i u luksuznome 3CD pakiranju sa snimkama dvaju koncerata, a može se čuti na streamingservisima.

 

Put do srca sunca (Dancing Bear)

Posljednji studijski album Majki koji je transferiran na vinil je šesto ostvarenje Put do srca sunca (izvorno se trebao zvati Bratstvo). Na njemu su Majke stvorile imperativ da moraju nastaviti na valu uspjeha prethodnika Vrijeme je da se krene i onda su u želji da istodobno naprave bolji, drukčiji i instrumentalno bogatiji album jednostavno izgorjeli.

Premda je album vrlo dobar i ima pjesama koje su svakako zapažene u kajdanci grupe (“Grešnik”, “Daj mi”, “Grad izgubljenih duša”…), svoju zadaću nije ispunio, pa nije čudno da se bend uskoro raspao u inicijalnom formatu. Kasnije će nastaviti kao Goran Bare i Majke.

Album je originalno objavljen kao kaseta i CD 1998. za Jabukaton, a album sniman u Zagrebu i Ljubljani sada je osim na vinilu dostupan i na streaming servisima.

 

Greatest Hits Collection (Croatia Records)

Kolekcija hitova Gorana Bareta i Majki obuhvaća skladbe iz razdoblja prije i poslije raspada 2000. te pjesme s tri samostalna ostvarenja Gorana Bareta i tadašnjeg mu pratećeg benda Plaćenici. Pet je studijskih skladbe inicijalnih Majki: “’89”, “Budi ponosan”, “Krvarim od dosade”, “Zbunjen i ošamućen” i “Ja sam budućnost”, a pridodane su i live snimke pjesama “Vrijeme je da se krene”, “Mene ne zanima”, “Odvedi me” i “A ti još plačeš”. Sa svakog od posljednja dva albuma odabrana je jedna pjesma: “Teške boje” i “Osvijesti me”.

Ovako postavljena, ova kolekcija ponajviše daje uvid u stvaralaštvo Gorana Bareta tijekom godina i funkcionira kao inicijalna točka za proučavanje diskografije Majki.

Album je ponajprije objavljen kao CD, a dizajnom i imenom odgovara serijalu Croatije Records Greatest Hits Collection. CD inačica objavljena je 2021., a LP godinu dana kasnije i dostupan je na streaming servisima.

Majke su objavile i četiri live albuma – Život uživo (1997., Jabukaton), Unplugged (2008., Dancing Bear), U Tvornici 9. 3. 2007. (2013., Croatia Records) i Uživo u OTV domu (2016., Dancing Bear, kao dio box seta Vrijeme je da se krene). Na vinilu je objavljen samo Unplugged 2008. godine, a reizdanje je uslijedilo 2017.

Moglo bi Vas zanimati