Marinko Biškić i čokolada koja svira
Marinko Biškić poznat je kao prvi splitski punker, ali i kao inovator koji je proizveo ploče od čokolade koje uredno sviraju na gramofonima. Vlasnik Guinessovog rekorda za najveću čokoladu na svijetu neprestano spaja svoje dvije najveće strasti – glazbu i čokoladu
Prvi splitski punker Marinko Biškić krajem sedamdesetih nastupao je pod imenom Fon Biskich uz pratnju benda Narodno blago u kojemu je potekao Neno Belan. U jednoj od kasnijih inkarnacija, promijenili su glazbeni stil duboko zaglibivši u pop/rock poetiku pedesetih i šezdesetih i nazvali se Marinko i galebovi asfalta. Marinko je onda morao u Zagreb na studij, a privremeni pjevač postao je gitarist Belan. Kako se Marinko nije vraćao, članovima benda bilo je glupo zadržati to ime, pa su postali Đavoli. Ostalo je legenda.
Fon Biskich i Narodno blago vratili su se 2009. godine kad su objavili i prvi album, no Marinko je ipak stekao popularnost na drugačiji način – kao proizvođač začina i čokolada. Prije desetak godina sa svojim bendom snimio je pjesmu “O kakva luna”, prepjev skladbe Freda Buschaglionija “Guarda Che Luna”. Posrijedi je malo žešće odsvirani prepjev pa su željeli objaviti singl, jer ta pjesma baš vuče na 7-inčni vinil na 45 okretaja.
Kad je Marinko spremao materijale da se izradi vinil, pomogao mu je promotor i izdavač Igor Mihovilović. U razgovoru mu je usput natuknuo: „Zašto ti to ne bi napravio od čokolade?“ Poput profesora Baltazara, Marinko se zamislio.
„Kako jesam dovoljno lud i dolaze mi svakakve lude misli, te noći nisam baš mogao mirno spavati, nego sam razmišljao kako ću uistinu pokušati napraviti. Ti eksperimenti su trajali nekoliko mjeseci, nije to baš išlo glatko, iz prve. No, nakon tri-četiri mjeseca uspio sam napraviti tu singlicu. Bio je to trenutačni uspjeh! Odmah sam stavio upute na YouTube kako se to radi i puno ljudi širom svijeta krenulo raditi svoje čokoladne pjesme. No, za razliku od svih njih, ja sam napravio čokoladnu ploču sa snimkom svoga benda gdje se čuje moj glas“, pripovijeda Marinko Biškić.
Kako kaže, jedno je biti čokolatijer, dakle, kupovati gotovu francusku ili belgijsku čokoladu i pretapati je u svoje praline, dok je proizvođač čokolade je nešto sasvim drugo. On je do ove godine bio jedini koji je radio bean to bar craft čokoladu u Hrvatskoj, a ove godine mu se pridružio Stiv Kahlina, odnosno El Bahattee. Dakle, ističe, hrvatsku čokoladnu scenu drže bivši punker i bivši rapper.
Na pitanje, kako je uspio svojstva vinila pretvoriti u čokoladu, odgovara: „Vinil ima brazde. Ako je moguće proizvesti dovoljno tvrdi medij, a čokolada od 70-80 posto kakaa je upravo to, onda će se moći proizvesti zvuk na gramofonu. Ako je gramofon uštiman kako treba, ta čokolada svira po 20-30 puta. Kad idem na sajmove, nosim gramofon sa sobom, i čokoladne ploče zaista izazivaju oduševljenje. Ljudi najprije ne vjeruju, onda moram pored gramofona držati jednu razbijenu singlicu da je posjetitelji diraju, da shvate da to nije fake. A kad se ova ploča dovoljno puta reproducira, onda je izlomim i podijelim djeci.“
U ovih desetak godina sve pjesme koje bi snimio s bendom Fon Bishich i Narodno blago izdao je i na vinilu i na čokoladnoj ploči. U prodaju je uvijek išla kombinacija: kupite vinil – dobit ćete i čokoladu ili obratno. Osim toga, izdao je čokoladni singl u suradnji s bendom Sunnysiders, zvao se “Chocolate Flavored Song”, a nakon toga i regularni LP grupe Sunnysiders. Poslije toga je Neno Belan realizirao kompilaciju svojih najboljih pjesama. Kad je Gibonni radio promociju svog albuma 20th Century Man za ovaj dio Europe i nastupao u Njemačkoj, Češkoj i Italiji, predstavio se i čokoladnom verzijom tog LP-ja što su zabilježili i strani renomirani mediji kao što je NME.
Napravio je ploču i za srpskog izvođača Željka Samardžića, a zadnji uradak bio je prije pandemije korone. Boris Hrepić Hrepa iz Sunnysidersa je napisao pjesmu s receptom – kako se pravi čokolada. To je jedna od rijetkih pjesama gdje je opjevana receptura. Tako je nastao Cacao All Stars Band u kojemu su Hrepa, Rola iz Sunnysidersa, Neno Belan i Marinko Biškić, a spot su snimali u Nadalini, njegovoj maloj tvornici čokolade gdje su sudjelovali i njegovi zaposlenici.