20
srp
2022
Priče

Oliver Dragojević - 10 obrada i prepjeva te jedna Tonka

Oliver dragojević

Oliver Dragojević (Foto: Croatia Records)

share

Oliver Dragojević karijerno je najvećim dijelom bio vezan s autorstvom Zdenka Runjića, no toga vrhunskog interpreta sjećamo se i po pjesmama drugih autora s kojima je njegovao prepoznatljivi mediteranski jazzy izričaj.

Za Olivera su pisali Gibonni, Dino Dvornik, Jure May Stanić, Branimir Mihaljević, Neno Belan i drugi, no tijekom karijere vodio je izvoditi ili je snimio i neke obrade te prepjeve.

Neki su postali vrlo poznati, a neke su izvedbe uistinu raritetne. Predstavljamo deset takvih pjesama, a u povodu datuma za koji uistinu možemo reći je da je tragično utjecao na hrvatsku glazbu – 29. srpnja je preminuo Oliver Dragojević, a Rajko Dujmić je doživio automobilsku nesreću s posljedicama koje nije uspio nadvladati – dodajemo i jedinstvenu obradu skladbe Novih fosila “Tonka” za koju je stihove napisao bard hrvatske popularne glazbe Momčilo Popadić

 

Tonka (cover Novi fosili)

Na jednome od rijetkih pravih tribute albuma na ovim prostorima – Najdraže moje, popularni su izvođači prije dvadesetak godina obradili velike uspješnice Novih fosila. Uz Petra Grašu, Ninu Badrić, Vannu, Danijelu Martinović i druge svoj je obol dao i Oliver Dragojević. Njegova verzija izvanvremenske “Tonke” Rajka Dujmića i Momčila Popadića definitivno nadilazi sve ostale obrade na tom albumu i prirodno sjeda u Oliverov izričaj.

Et Maintentant (cover Gilbert Becaud)

Na svome poznatom koncertu u pariškoj Olympiji Oliver je na iznenađenje publike izveo klasik francuskoga šansonijera Gilberta Beacauda “Et Maintentant”. Bilo je to 24. travnja 2006. a Oliver je uz pratnju orkestra pjesmu i odsvirao na klaviru. Izvrstan aranžman osim samoga Olivera potpisali su Alan Bjelinski i Ante Gelo.

Kad sam nasamo s njom (cover Gibonni)

Oliver mi je pričao za Gibonnijevu skladbu “Kad sam nasamo s njom”: “Ta pjesma mi je odavno bila napeta, pjevam je i na koncertima i drago mi je da se sad nalazi na albumu Familija“. U originalnoj izvedbi, na Gibonnijevom albumu Unca fibre ta pjesma nije toliko doprla do publike kao što je to Oliverova izvedba, i na albumu i uživo.

Lijepa bez duše (prepjev Riccardo Cocciante: Bella senz’anima)

Najpoznatiji prepjev koji je otpjevao Oliver predstavljao je novi početak u njegovoj karijeri, na albumu Neka nova svitanja koji je nastavio putem što ga je utrla “Cesarica”. Oliver je uvijek imao želju da napravi prepjev te skladbe, a izvrsna poznavateljica talijanskog jezika Alka Vuica tu mu je želju i ostvarila. Skladba je postala i jedan od njegovih najvećih hitova.

Milost (cover John Newton: Amazing Grace)

Kršćanska himna “Amazing Grace” govori o iskupljenju i kajanju Johna Newtona zbog svoje robovlasničke prošlosti. Tijekom godina nadrasla je inicijalne motive i prihvaćena je diljem svijeta kao duhovna himna. Hrvatski prepjev ušao je u ovdašnju sacro pjesmaricu, a Oliver je snimio svoju verziju na kompilaciji Tvoje ljubavi sam žedan.

My Funny Valentine (cover Chet Baker, uz Black Coffee)

Premda jazz-klasik “My Funny Valentine” Chet Baker nije izvodio izvorno, nego je posrijedi tema iz mjuzikla Babe in Arms, posrijedi je skladba koju je upravo on proslavio. Kao zaljubljenik u vokalni jazz, Oliver nije mogao odbiti poziv splitskog jazz sastava Black Coffee da na njihovom drugom albumu Imperija uzvraća udarac otpjeva upravo tu skladbu. Pjesma izvrsno zvuči i u live-verziji.

Nemirno more (cover Parni valjak)

Vjerojatno mnogi nisu mogli vjerovati kad je na nastupima Parnog valjka 31. svibnja i 1. lipnja 2001. godine u zagrebačkom Studentskom centru njihovu skladbu s albuma Buđenje “Nemirno more” otpjevao Oliver Dragojević i pritom još svirao klavir. Pjesma je postala klasik Parnog valjka upravo nakon tih nastupa.

Night and Day (cover Cole Porter, uz Black Coffee)

Na nastupnom, eponimnom albumu Black Coffeeja s obradama jazz-standarada prvi se put bendu pridružio Oliver Dragojević. Zajednički su izveli “Night and Day”, evergreen Colea Portera koji su kasnije obradili mnogi popularni glazbenici, od Franka Sinatre i Binga Crosbyja do grupe U2 i Lady Gage. Oliver je i ovom prilikom svirao piano.

Per Noi (cover Fiordaliso, uz Kseniju Erker)

Ksenija Erker objavila je početkom devedesetih album s obradama talijanskih pjesama Ciao Italia. Skladbu “Per Noi” originalno je izvela popularna talijanska pjevačica Fiordaliso na Sanremu 1988. a napisao ju je Toto Cutugno koji će dvije godine kasnije trijumfirati na Eurosongu održanom u Zagrebu. U toj skladbi Kseniji Erker pridružio se Oliver.

Trag u beskraju (cover Biagio Antoanacci: Che ce vero che ci sei)

Naslovna skladba Oliverovog ‘talijanskog albuma’ koji je miksao suradnik Erosa Ramazottija i Laure Pausini Renato Cantele prepjev je uspješnice Biagia Antoanaccija koji je tu skladbu svojedobno izvodio i s Lucianom Pavarottijem. Prepjev “Traga u beskraju” napravio je pjesnik Daniel Načinović koji je napisao i stihove za skladbu “Čovik nasrid mora” što ju je Oliver otpjevao s Brunom Krajcarom.

You’ve Got a Friend (cover Carole King)

Na solo-nastupima ili u društvu s Meri Cetinić Oliver je rado pjevao klasik Carole King “You’ve got a Friend” s njezinoga esencijalnog albuma Tapestry. Solo-verzija nalazi se na njegovome live-albumu Oliver u Lisinskom, dok se duet s Meri Cetinić može čuti na njezinome live-albumu Malo mora na mom dlanu / Uživo u HNK Split.

Moglo bi Vas zanimati