21
lip
2023
Priče

najtopliji zvuk djetinjstva

Profesor Balthazar: soundtrack Tomislava Simovića na vinilu

01+Balthazar+FRONT

share

Rade li danas crtiće kao što je bio Profesor Balthazar? Kamo sreće. No sreće smo da je nasljeđe ove animirane serije preživjelo poput kakvog spomenika ili pak jezika svakodnevice. Malo koga ostavit će ravnodušnim reizdanje soundtracka na dva posebna vinila.

Izdavačka kuća Fox and His Friends najavljuje dugo očekivano vinilno izdanje glazbe iz animirane serije Profesor Balthazar, dirigenta i redatelja Tomislava Simovića, na gramofonskim pločama. Nakon izvrsnog izdanja filmske glazbe iz filma Gosti iz galaksije o kojima je pisao Ozren K. Glaser, ovaj izdavač koji revitalizira zvuk hrvatskoga filma ima apsolutnu poslasticu.

Ovo izdanje omogućava svim ljubiteljima našeg najtoplijeg i najšarenijeg crtića da urone u čaroliju glazbe koja je  jednako titrava i optimistična kao i sama serija. Tomislav Simović, dirigent i skladatelj, autor je glazbe, a stvorio je maštovite zvučne krajobraze koje su neizostavan dio Profesora Balthazara koliko i mekane vijuge Balthazargrada.

Nadolazeće se ističe se kao jedno od onih kolekcionarskih. Osim što donosi nezamjenjive uspomene, glazba na ovom izdanju parira radovima modernih i suvremenih filmskih skladatelja. Tomislav Simović je bio na vrhuncu u zlatnom razdoblju filmske glazbe, ali Zagrebačke škole animiranog filma. U vrijeme izvornog prikazivanja animirane serije, objavljivanje filmske glazbe na pločama nije bila uobičajena praksa u nas, no Simović je ostavio svoj trag sa samo jednim redovnim izdanjem tijekom svog života – Zagrebačke impresije iz 1979. godine, koje je, iako antologijsko, ostalo relativno nepoznato. Nadolazeće izdanje Profesora Balthazara predstavlja priliku da se zacementira njegovo stvaralaštvo i u novom mileniju.

Ima li danas išta kao Profesor Balthazar?

Animirana serija Profesor Balthazar započela je 1967. godine s pilot-epizodom, a tijekom sljedećih godina nacrtano je još 38 epizoda. Lik profesora Balthazara prošao je promjene izgleda s riđom kosom i bradom u pilot-epizodi prije negli je dobio prepoznatljive sijede vlasi. Projekt je bio namijenjen međunarodnom tržištu, a likovi su komunicirali univerzalno prepoznatljivim uzdasima, mrmljanjem ili usklicima.

Profesor Balthazar, animirani genije koji je dotaknuo srca milijuna djece, posebno je vezan uz Rijeku. Naime, upravo je ovaj grad svojim izgledom i atmosferom poslužio kao inspiracija za Balthazargrad, u kojem dobri profesor živi i smišlja svoje izume. Zbog toga je bilo prirodno prvu veliku izložbu posvećenu Balthazaru održati upravo ovdje, gdje će se profesor osjećati kao kod kuće. – iz kataloga izložbe MSU-a 51000 Balthazargrad

Serija je osvojila publiku diljem svijeta, distribuirana je u tridesetak zemalja, a najveću popularnost postigla je u Skandinaviji, gdje je Profesor unaprijeđen u maskotu danske televizije. Već godinu dana nakon prvog emitiranja osvojila je prestižne nagrade poput Srebrnog lava u Veneciji i Srebrnog Huga u Chicagu. Profesor Balthazar je prepoznat kao edukativan crtić koji djecu uči vrijednostima života, prihvaćanju različitosti, radosti i dobroti prema drugima, te je postao popularan diljem svijeta.

Stil i sadržaj animacije naširoko je hvaljen kao jedan od rijetkih crtića koji ne sadrži nikakvu vrstu nasilja ili agresije. Lik profesora Baltazara probleme rješava na miran način. On koristi svoje izume i znanost kako bi pomogao svojim prijateljima. Prepoznatljiv vizualni utjecaj je križanje jarkih, psihodeličnih boja, čudnih oblika i naive, tipično za Zagrebačku školu animiranog filma. – Zvonko Slišurić, Music-Box

U snimanju serije sudjelovalo je oko dvadeset autora među kojima su osobito istaknuti bili Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Ime Baltazaru dao je Pavao Štalter.

Uspješnica je s vremenom dobila i nastavak animacije, kao i svoju igru.

Tomislav Simović – tata soundtracka djetinjstva svih generacija

Tomislav Simović ime je koje nam je podarilo glazbu odrastanja i to gotovo svakome u našoj zemlji. Rođen u Zagrebu 1931. godine, Simović je započeo svoju glazbenu karijeru kao kontrabasist, diplomiravši povijest umjetnosti nakon završetka srednje glazbene škole “Vatroslav Lisinski”. Već u ranoj mladosti, razvio je strast prema jazz glazbi te je postao aktivni jazz glazbenik. Osnivao je vlastite glazbene ansamble i vodio ih, održavajući brojne koncerte koji su pomogli oblikovati i izraziti njegov osobni skladateljski stil.

Simović se razlikovao od većine svojih suvremenika jer je njegov osobni glazbeni razvoj i afiniteti vodili prema ozbiljnoj kompoziciji, preferirajući komornu i orkestralnu glazbu umjesto plesne i zabavne glazbe. Njegov opus obuhvaća niz orkestralnih partitura koje uključuju baletne scene i solističke koncerte, kao i obiman opus komorne glazbe za različite instrumente i njihove kombinacije. Posebno važan dio njegovog opusa odnosi se na scensku i primijenjenu glazbu.

Od 1949. godine Simović je komponirao glazbu za radio drame, a od 1956. godine sustavno je stvarao glazbu za film, dramsko i lutkarsko kazalište. Njegova uloga u Zagrebačkoj školi crtanog filma bila je iznimno značajna, budući da je bio izuzetan glazbeni partner filmskim autorima. Napisao je glazbu za Profesora Balthazara, ali i za  Surogat (1961.) i dalje jedini hrvatski film nagrađen Oscarom, koji je režirao Dušan Vukotić. Simović je također skladao glazbu za niz drugih animiranih filmova, TV serija i cjelovečernjih igranih filmova.

Simović je bio znatiželjan i imao širok interes u glazbenoj teoriji, posebno u području filmske i primijenjene glazbe. Objavljivao je tekstove i održavao javne tribine o jazz glazbi, a surađivao je s njujorškim glazbenim časopisom “EAR”, gdje je pisao eseje o vezi između skladatelja i pokretnih slika. Također je održavao predavanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu uz projekcije filmova, te je objavljivao članke u stručnom časopisu “Filmska kultura”. Simović je bio i urednik glazbenog programa na tadašnjem Radio Zagrebu.

Uz Profesora Balthazara paralelno izlazi i dvostruki vinil Tomislav Simović The Zagreb School Of Animated Film (Original Soundtracks 1961-1982), a sadrži naslove poput Surogata, Dnevnika, Dana kada sam prestao pušiti, Homo augensa, Kugine kuće, itd.  Gosti iz galaksije za koji je Simović radio glazbu restaurirani su i čekaju svoje prvo prikazivanje je na nadolazećem Pulskom filmskom festivalu. Promocija ploča Fox & His Friends Records održat će se dan nakon prikazivanja filma.

Njegove brojne nagrade i priznanja na glazbenim i filmskim festivalima svjedoče o njegovom iznimnom doprinosu. No vjerujemo da mu je najveća nagrada činjenica da je melodija uvodne špice, varijacija na ime profesora, dio kulturnoga tkiva Hrvatske koliko i Smogovci, Leteći medvjedići, Lino Lada ili pak Čokolino. Vole ih sve generacije, pa tako i soundrack crtića:

Ovaj soundtrack je obrađen s originalnih traka, a njihov je skladatelj i dirigent Tomislav Simović. Glazba je živahna, razigrana i kombinira utjecaje jazza, klasične glazbe pa čak i elektronike. Fox & His Friends Records – također kustosi najveće multimedijalne izložbe o seriji Profesor Balthazar u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci kao dio programa Europske prijestolnice kulture 2020. – odlučili su ostaviti glazbene teme i snimke na ovom albumu netaknutima i nepromijenjenima. Masteri iz 1960-ih godina dobro su očuvani, ali znakovi vremena su prisutni, a tehnike snimanja su raznolike. Ovo izdanje albuma uključuje dulju rijetku verziju glavnih naslova, napravljenu ekskluzivno za Zagrebfilmijadu, manifestaciju javnih projekcija Profesora Balthazara i drugih animiranih filmova u jugoslavenskim kinima 1970-ih. – Fox and His Friends

Ploča dolazi u dvije varijante: standardnoj i ograničenoj.

Ograničeno izdanje sadrži bogato ilustriranu knjižicu koja  na 16 stranica obuhvaća povijest serije i dodatne fotografije. Dolazi u nakladi od samo 100 primjeraka – bez ponovnog tiska. Izdanje nije dostupno u trgovinama.

A strana

1 Profesor Baltazar (Uvodna špica)
2 Maxol
3 Maestro Koko
4 Horacijev uspon i pad
5 Tetke pletke
6 Profesor Baltazar (Tema)
7 O mišu i satovima
8 Horacijev uspon i pad (Zbor životinja)

B strana

1 Stonožica bosica
2 Vjetrovita priča (Baltazarov Stroj)
3 Lutke bez kose

4 Oblačno sa svađavinama
5 Krojač Silvestar (Božica pjeva)
6 Peppino Cicerone
7 Maxol (Uspavanka)

Izvršni producenti, kreativni smjer i digitalizacija zvuka: Leri Ahel i Željko Luketić
Odabir i programiranje: Leri Ahel
Istraživanje, opisi i uređivanje glazbe: Željko Luketić
Umjetnički rad: Boris Stapić
Mastering: Toni Milohanić u studiju Ambulanta 2
Prava: HDS/BIEM ©℗ 2022 Fox & His Friends Records

Više informacija na Fox and His Friends Records.

Moglo bi Vas zanimati