15
lip
2023
Priče

Rezultat suradnje hrvatskih glazbenih udruga

ULTRA ove godine ima pozornicu s hrvatskim izvođačima: „Cilj je povećanje vidljivosti scene“

Ultra Europe / press

share

Hrvatske glazbene udruge organizirale su takeover jedne od pozornica megapopularne ULTRE; 8. srpnja će u Parku mladeži uz velike svjetske zvijezde nastupiti i lokalni izvođači.

DJ, producent i vlasnik kluba Steel Tomo in der Mühlen predsjednik je nove sekcije Hrvatskog društva skladatelja posvećene elektroničkoj glazbi. Organizaciji HDS Electro cilj je promocija i okupljanje hrvatske elektroničke scene, s naglaskom na domaće producente, a prvi projekt joj je suradnja s festivalom ULTRA Europe.

Na ovogodišnjoj ULTRI, koja se održava od 7. do 9. srpnja u Splitu, a potom od 10. do 13. srpnja nastavlja putovanje na Braču i Visu, tako će nastupiti rekordni broj domaćih DJ-a i producenata. U subotu 8. srpnja oni će imati takeover UMF Radio Stage pozornice, a nastupit će Ana Antonova, Arseniyeah, Ivna Ji, Jan Kinčl, PEZNT i Tom Bug. Uz HDS, inicijativu nosi i HGU DJ sekcija, a s obzirom na to da je riječ o najvećemu inozemnom festivalu koji se održava u Hrvatskoj, ideju je podržao i Ured za izvoz glazbe, We Move Music Croatia.

ultra

Ultra Europe, line up

„Elektronička glazba i eventi imaju dugu tradiciju u Hrvatskoj. Zadnjih nekoliko godina – zahvaljujući brojnim međunarodnim, kao i domaćim festivalima – elektronika je postala jedan od dominantnih glazbenih pravaca, što se vidi na festivalima, ali i u klubovima te na drugim eventima“, počinje priču in der Mühlen.

Nadogradnja nekadašnjeg natječaja

„Hrvatski DJ-i i producenti iznimno su produktivni i uspješni na svjetskim top listama te su kao takvi već dio svjetske elektroničke scene. Logičan korak je bio da ih HDS podrži i stvori sekciju čiji je cilj dodatno ojačati scenu kroz kanale i akcije HDS-a“, objašnjava.

HDS Electro nosi naziv nekadašnjeg natječaja za producente elektroničke glazbe, no on od ove godine neće postojati u dosadašnjem obliku, već su sredstva preusmjerena na nove programe.

HDS Electro logo

„Odlučili smo proširiti djelovanje, povećati budžet i preusmjeriti ga na druge aktivnosti kako bismo pomogli što većem broju producenata. Elektronička glazba je glazba sljedeće generacije, ali i već iskusnih veterana koji su postavili temelj scene“, govori Tomo.

S obzirom na prvi projekt sekcije HDS Electro, pitamo ga koja je, po njemu, važnost toga da domaći DJ-i budu predstavljeni na velikim međunarodnim pozornicama poput one ULTRINE.

Nova publika, nove prilike

„Elektronička glazba, za razliku od brojnih drugih žanrova, nije ograničena jezikom, što joj daje potencijal reacha prema međunarodnoj publici. Dapače, naši elektronički glazbenici već i jesu prisutni u inozemstvu. A cilj sekcije je da stvori i dodatne prilike za članove. ULTRA se održava u Hrvatskoj, no većina publike dolazi iz inozemstva, a sâm festival jedan je od najznačajnijih takvih u svijetu. I baš zato smo smatrali da je ovo idealna prva prilika za prezentaciju naših članova“, kaže.

Tomo in der Mühlen / Maya in der Mühlen

I sâm je više puta nastupao na ULTRI.

„ULTRA je vrlo važan event za elektroniku, zbog čega je ona iznimna stavka u biografiji, ali i veliko iskustvo. Tu nastupaju najveća svjetska imena, osigurana je vrhunska produkcija, ali i najbrojnija publika. Osobno sam zbilja uživao nastupati na ULTRI. I moja postojeća, i nova publika primijetila je moj nastup, što je dovelo i do drugih prilika u inozemstvu“, govori in der Mühlen.

Vidljivost je ključ

Vraćamo se na HDS Electro. Tomo objašnjava kako hrvatskoj elektroničkoj sceni nedostaje strukture.

„Ciljevi su osvijestiti medije i povezati članove. Prepoznati njihove probleme, pokušati ih riješiti i, naravno, pomoći u izvozu hrvatske elektronike“, kaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ultra Europe (@ultraeurope)

„Trebamo doći do toga da se hrvatska elektronika čuje u radijskom eteru, da probije u mainstream medije. Taj je žanr još uvijek u undergroundu, usprkos velikom broju festivala i klubova koji sjajno rade zahvaljujući takvoj glazbi. Naravno, mi ne možemo riješiti sve probleme, ali možemo pokušati dati push zahvaljujući kojem će se stvari početi mijenjati“, zaključuje in der Mühlen.

Rekordi u svakom pogledu

O novoj suradnji razgovarali smo i s organizatorima ULTRE. Kažu da ove godine, osim rekordnog broja domaćih izvođača, očekuju i rekordni broj domaćih posjetitelja.

„Uspješni povratak velikih događanja na svjetske pozornice te rekordni broj posjetitelja koji smo zabilježili prošle godine bili su odlični pokazatelji da će ovogodišnje, deveto izdanje festivala ULTRA Europe, biti još bolje i još veće. Očekujemo više od 150 tisuća posjetitelja iz više od 140 zemalja svijeta, a ono što nas posebno raduje jest rekordan broj hrvatskih posjetitelja. Naime, Early bird i Tier 1 ulaznice su vrlo brzo rasprodane, a rezultat je to utjecaja događanja u domeni elektroničke glazbe, na čelu s ULTROM, kao najvećim u našoj regiji“, kažu.

 

View this post on Instagram

 

Shared post on

Codeblack Films (CF), is a vertically integrated film production and distribution dítě hvězdy focused on providing independent studios, filmmakers,.

ULTRA nije važan faktor samo na glazbenoj sceni – utjecaj festivala je daleko, daleko širi. Ona je promijenila turizam i gospodarstvo Splita.

„Od samih smo početaka bili svjesni snage i potencijala ovog festivalskog brenda koji je generirao brojne pozitivne efekte na hrvatsko gospodarstvo i turizam, ali smo, isto tako, bili svjesni i da je riječ o platformi koja može otvoriti vrata brojnim domaćim izvođačima te podržati hrvatsku glazbenu industriju. Suradnja hrvatskih glazbenih udruga i festivala još je jedan korak na tom putu i vjerujemo da je pred svima nama još puno sjajnih priča. Pozivamo sve one koji još nisu bili u na festivalu ULTRA Europe, da nam se pridruže ovog srpnja i krenu u glazbenu i emotivnu pustolovinu života“, izjavili su organizatori ULTRA Europea.

Na ULTRI ove godine sviraju i Adam Beyer, Afrojack, Axwell, Boris Brejcha, Carl Cox, Charlotte de Witte, Hardwell, Nicole Moudaber, Steve Aoki i brojni drugi. Ulaznice su dostupne ovdje

Moglo bi Vas zanimati