16
lis
2022
Priče

Rock'n'Roll Hall of Fame: 70 godina rocka na jednom mjestu

RnR

Rock'n' Roll Hall of Fame u Clevelandu otvoren je 1995. / Fotografije: Bojan Mušćet

share

Rock’n’Roll Hall of Fame u Clevelandu jedinstveni je muzej koji slavi rock-kulturu a sadži originalne predmete glazbenika iz svih razdoblja tijekom 70 godina povijesti koja je prije svega obilježila 20. stoljeće

RnR

Zaslužnici Rock’n’Roll Hall of Famea po godinama

Jedan od najvećih glazbenih događaja svake godine je ceremonija ulaska u Rock’n’Roll Hall of Fame zaslužnih pop i rock glazbenika. Nije to samo manifestacija kojom se odaju zasluge glazbenicima za minuli rad u različitim domena rock-kulture, to je show koji će pružiti nezaboravne trenutke. Princeova solaža na George Harrisone Tributeu uz Toma Pettyja, Jeffa Lynnea i Stevea Windwooda, All-star Jam koji je 1986. uključivao zajednički nastup Chucka Berryja, Stevea Winwooda, Jerryja Leeja Lewisa, Keitha Rochardsa, Johna Fogerthyja i Chubbyja Checkera ili događanje kad su Ringo Starr, George Harrison, Billy Joel, Bruce Springsteen, Bob Dylan i Mick Jagger otpjevali “I Saw Her Standing There” predstavljaju trenutke koje se godinama prepričavaju i pregledavaju na YouTubeu.

Ove godine, u Dvoranu slavnih rock’n’rolla ušli su Pet Benatar & Neil Giraldo, Duran Duran, Eminem, Eurythmics, Dolly Parton, Lionel Richie i Carly Simon. Očito je da je rock’n’roll ovdje tek odrednica za suvremenu popularnu glazbu, pa onda u Rock’n’Roll Hall of Fame ulaze i predstavnici drugih žanrova. Dolly Parton je odbila nominaciju upravo zbog toga, no nakon što je dobila objašnjenje kao je country u samom srcu rock glazbe, predomislila se i prihvatila kasniji ulazak u Dvoranu slavnih.

Sama ustanova nalazi se u Clevelandu, na samoj obali jezera Erie, u blizni granice s Kanadom. Zašto baš u Clevelandu, a ne u Memphisu, Nasvilleu, New Orleansu, Chicagu, San Franciscu, Los Angelesu ili New Yorku, mitskim mjestima razvoja američkog rock’n’rolla? Zato što je u Clevelandu nastao rock’n’roll!

Posrijedi je Ground Zero mjesto odakle se počela stvarati rock-kultura. Početkom pedesetih je disk-jockey clevelandske radijske postaje WJW Alan Freed po prvi put upotrijebio sintagmu rock’n’roll kako bi opisao zvuk s blues ploča crnačkih izvođača s naglašenim ritmom. Bio je to start dominante američke kulture sve do kraja prošlog stoljeća. Popularnost njegove emisije Moon Dog House Rock and Roll Party potakla ga je da krene organizirati Moondog Coronation Ball, što je bio prvi rock koncert, a održan je 21. ožujka 1952. Bio je prebukiran, pa su izblili neredi u Clevelandu, no najezdu novog zvuka više ništa nije moglo zaustaviti.

RnR

Natpis iz legendarnog Elvisovog showa 1968.

Zakladu Rock and Roll Hall of Fame osnovao je 20. travnja 1983. Ahmet Ertegun, osnivač i predsjednik Atlantic Recordsa. Arhitekt I. M. Pei projektirao je novi muzej, a s radom je počeo je 1. rujna 1995. godine.

Rock and Roll Hall of Fame piramidalna je zgrada koja u svome fundusu ima mnoštvo originalnih artefakata iz rock-povijesti, ima prostorije s instrumentima za javno vježbanje, organizira tematske izložbe i prigodne nastupe.Osim primljenih u Kuću slavnih, muzej dokumentira cjelokupnu povijest rock and rolla, bez obzira na status imenovanja. Primljenima u Kuću slavnih odaje se počast u posebnoj izložbi smještenoj u krilu koje strši iznad jezera Erie.

Bio sam ondje prošle nedjelje i zaronio duboko u povijest rock’n’rolla.

Zgrada se sastoji od sedam etaža. Na podrumskoj razini nalazi se izložbena dvorana Ahmeta M. Erteguna, glavna muzejska galerija. Uključuje izložbe o korijenima rock and rolla (gospel, blues, rhythm & blues i folk, country i bluegrass). Također sadrži izložbe o gradovima koji su imali veliki utjecaj na rock and roll: Memphis, Detroit, London, Liverpool, San Francisco, Los Angeles, New York i Seattle. Postoje izložbe o soul glazbi, pedesetima, Sun Recordsu, hip hop glazbi, punku i novom valu, nasljeđu rock and rolla Clevelanda i Akrona, glazbi Srednjeg zapada, rock and roll radiju i dee-jayima te mnogim prosvjedima protiv rock and rolla. Ova galerija također ima izložbe koje se fokusiraju na pojedinačne umjetnike. Prošlog tjedna ondje je postavljena izložba posvećena Beatlesima i njihovom zaključnom albumu Let It Be.

RnR

Izložba posvećena Beatlesima

Ulazna razina uključuje kafić, pozornicu koju muzej koristi za razne posebne performanse i događanja tijekom cijele godine te muzejski shop. Prvi kat se sastoji od nekoliko interaktivnih kioska koji prikazuju programe o čudima s jednim hitom i pjesmama koje su oblikovale rock’n’roll te prostorije za vježbanje.

Posjetitelji ulaze u odjeljak Kuće slavnih muzeja na trećem katu. Tu su pločice s imenima svih koji su ušli u Dvoranu slavnih, kao i The Power of Rock Experience, film koji je jedan od posljednjih radova Jonathana Demmea s glazbenim naglascima s nekih ceremonija uvođenja u dvoranu. Na međukatu je postavljena scenografija iz filma Alana Parkera The Wall, ekranizacije albuma Pink Floyda.

 

Scenografija iz igranog filma napravljenog prema albumu Pink Floyda

Na gornje dvije razine Rock and Roll Hall of Fame nalaze se izložbe, a prošlog tjedna bila je ona posvećena gitaristima, uz, dakako, mnoštvo gitara, kao i izložba posvećena Nine Inch Nailsima.

Među stvarima koje su izloženi su i trabanti s turneje U2, originalna tenda kluba CBGB u New Yorku, svijetleći natpis ELVIS s njegovog showa iz 1968. i još mnogo predmeta koji dočaravaju turbulentnu i uzbudljivu povijest rock kulture koja traje 70 godina.

Nešto slično bilo bi vjerojatno poželjno i u Hrvatskoj – Dvorana slavnih hrvatskih glazbenika. Bilo bi to primjereno odavanje počasti glazbenicima koji su obilježili strujanja u popularnoj glazbi u istom razdoblju, od pjesme Ive Robića “Ta tvoja ruka mala” do danas. Nedvojbeno je da su naši glazbeni velikani zaslužili takvu instituciju, manifestaciju i muzej.

RnR

Fliper Rolling Stonesa

Predmeti bluesera iz Chicaga

Rani utjecaji na rock

Uniforme ranih rockera

Prva gitara Lesa Paula

Jedno od Elvisovih prijevoznih sredstava

Elvisova gitara s dvostrukim vratom

Predmeti iz ostavštine Elvisa Presleyja i Jeryyja Leeja Lewisa

Gitare iz Memphisa

Odjeća soul diva iz Motowna

Sex Pistols outfit

Predmeti iz arsenala Ramonesa

Majica Micka Jaggera

Jakna Iggyja Popa i gitare New York Dollsa

Putni ormar rolling Stonesa

Cipele Sida Viciousa

Jakna Joeyja Ramonesa

Majica Tine Weymouth iz Talking Headsa

Jakna Jima Morrissona

Jedno od prvih odijela Beatlesa

Originalni tekst pjesme 'Riders on The Storm' grupe The Doors

Kutak za Pretenderse

Gitara Georgea Harissona

Tekst pjesme 'Starting Over' Johna Lennona

Odijelo Brucea Springsteena

Scenska uniforma Micka Jaggera

Košulja i hlače Janis Joplin

Originalna tenda kluba CBGB

Predmeti izvođača iz Clevelanda i Akrona

Gitara Joea Strummera

Monstrumi i zid iz filma The Wall

Cijela i razbijena gitara Kurta Cobaina

Nine Inch Nails lutka

Trabant s turneje U2

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati