12
svi
2024
Priče

Zzzzzzz

Pitali smo doktoricu sve o problemu koji ima polovica glazbenika

share

Tinitus može biti privremeni, ali i problem koji trajno narušava kvalitetu života

Odnos čovjeka s glazbom kompleksna je stvar. Ona nas povezuje s našim emocijama, rješava nas frustracija, omogućava nam da izrazimo svoju osobnost, služi kao podloga za pokret odnosno ples i povezivanje s drugima. Na još generalnijoj razini, zvuk je naše sredstvo za komunikaciju, često služi kao upozorenje i u funkciji je orijentacije u prostoru. No za uspješno funkcioniranje čovjeka jednako je važan i izostanak bilo kakvih zvučnih valova u okolini.

Tišina.

Ona je jedan od ključnih uvjeta za koncentraciju, duboko razmišljanje, povezivanje s prirodom, odmor. Ipak, znanstvenici procjenjuju da deset do petnaest posto ljudi na svijetu više nema luksuz tišine. Oni pate od stanja koje se zove tinitus i u njihovom se uhu, odnosno mozgu, konstantno čuje zvuk. Zvuk koji može biti zujanje, pištanje, šum, pulsiranje, škljocanje, zvonjenje ili klikanje.

„Šum ili tinitus riječ je izvedena iz latinske riječi tinnere, što znači zvoniti. Može se opisati kao „fantomska simfonija“ jer predstavlja svjesnu percepciju zvuka koja nastaje u odsustvu odgovarajućeg vanjskog podražaja.  Zajedno sa smetnjama ravnoteže, bolovima u uhu i osjećajem punoće u uhu jedan je od najčešćih otoloških simptoma“, objašnjava nam doc. dr. sc. Jelena Vukelić sa Zavoda za audiologiju i fonijatriju u KBC-u Rijeka.

doc. dr. sc. Jelena Vukelić / privatna arhiva

Bolest glazbenika

Tinitus se, objašnjava, smatra simptomom, a ne zasebnim entitetom bolesti, a najčešće se dijeli u dvije kategorije: subjektivni i objektivni.

„Subjektivni tinitus čini osjet zvuka bez vanjskog podražaja i čuje ga samo pacijent. Prisutan je u oko 95 posto pacijenata. Objektivni šum ima samo pet posto pacijenata i pacijenti ga opisuju kao pulsiranje. Glavna karakteristika takvog šuma je stvarni zvuk koju mogu čuti i druge osobe, a ne samo pacijent. Objektivni tinitus ima češće prepoznatljiv uzrok i izlječiv je, dok je subjektivni tinitus češće nepoznatog uzroka i izlječiv u malom broju slučajeva. Od ostalih podjela tinitusa valja izdvojiti podjelu na pulsirajući i nepulsirajući tinitus. Pulsirajući tinitus može biti sinkron sa srčanim ritmom te je tada najčešće vaskularne etiologije. Ako je asinkron, uzrok može biti u abnormalnim kontrakcijama mišića srednjeg uha ili nepca“, tumači stručnjakinja.

Dalje nam priča o najčešćim uzrocima tinitusa. Izloženost buci svakako je jedan od njih, pa se tinitus često javlja nakon dugotrajne izloženosti visokim razinama buke na određenim radnim mjestima, sportskim događajima ili koncertima. Upravo zato se brojni glazbenici bore s ovim stanjem, a studije pokazuju da ga je čak polovica imala barem jednom u životu. Chris Martin, Bob Dylan, Moby, Phill Collins, will.i.am, Ozzy Osbourne, Bono i Sting samo su neki od njih koji su o problemu govorili javno.

„Do tinitusa može dovesti oštećenje sluha koje može biti posljedica starenja ili izloženosti glasnoj buci. Ipak, bitno je napomenuti da u određenom postotku pacijenata s oštećenjem sluha nikada ne nastane tinitus“, kaže dr. Vukelić.

Nastavlja kako je još jedan čest uzrok upotreba nekih lijekova – tinitus se može javiti kao nuspojava prilikom korištenja protuupalnih lijekova, određenih antibiotika, lijekova za liječenje tumora kao i antidepresiva. Zatim, okidač može biti čak i bezazleno stanje poput cerumena ili pak upala uha, dok se ova pojava može dogoditi i kao posljedica ozljeda glave i vrata, odnosno strukture uha.

„Nešto rjeđi uzrok tinitusa je Ménièreova bolest, koja je uz šum praćena oštećenjem sluha i vrtoglavicom. Zatim tu možemo spomenuti i probleme s čeljusnim zglobom, koji se nalazi blizu uha. To je tako jer stiskanje čeljusti ili škripanje zubima može oštetiti okolno tkivo, uzrokujući ili pogoršavajući tinitus. Može ga uzrokovati i vestibularni švanom, odnosno benigni tumor na živcu koji vodi od unutarnjeg uha do mozga, problemi s krvnim žilama kao što su visoki krvni tlak, ateroskleroza ili malformacije krvnih žila, onda kronična stanja poput šećerne bolesti, migrene, poremećaja rada štitnjače, anemije, lupusa te stresa i anksioznosti“, nabraja doktorica.

Uzrok i liječenje

Iako je puno potencijalnih uzroka ove bolesti, nerijetko je teško naći „krivca“.

„U nekih pacijenata čak i nakon učinjene opsežne medicinske obrade nije moguće otkriti specifični uzrok tinitusa“, kaže dr. Vukelić.

A slična je situacija i s liječenjem.

„Liječenje tinitusa je izazovno i zahtjevno, ali svakako ga valja provesti jer mnogobrojne dostupne metode mogu umanjiti bolesnikove tegobe. Liječenje bi trebalo započeti nakon detaljne medicinske obrade, koja ima za cilj pokušati utvrditi uzrok tinitusa. Ovaj korak je važan jer je uspješnost liječenja znatno veća ako znamo uzrok nastanka tinitusa“, kaže doktorica.

Ipak, kad nabraja potencijalne većina vrsta liječenja, većina ih se odnosi na liječenje simptoma, a ne uzroka. Upravo zbog toga što je vrlo teško odrediti uzrok.

„Jedan od učinkovitih načina nošenja s tinitusom je zvučna terapija poznata i kao maskiranje, a temelji se na principu distrakcije kako bi odvratila pažnju pacijenta od šuma u ušima. Mogu se koristiti razni generatori zvuka, uređaji koji reproduciraju opuštajuće zvukove poput morskih valova, potoka ili kiše, prilagodljive frekvencije i glasnoće“, priča dr. Vukelić o ovoj široko rasprostranjenoj metodi liječenja.

Pomoći može i kognitivno-bihevioralna terapija, kojoj je cilj je smanjiti negativne misli i neprilagođene emocionalne reakcije na šum u ušima. Pacijenti kroz terapiju uče strategiju suočavanja s tinitusom i kako smanjiti stres koji može dovesti do značajnog pogoršanja šuma, a ovaj vid terapije obuhvaća psihoedukaciju, trening opuštanja, kontrolu pažnje i slikovne tehnike.

„Farmakoterapija pak podrazumijeva upotrebu lijekova s ciljem olakšanja tegoba uzrokovanih tinitusom. Važno je napomenuti da trenutno ne postoji lijek odobren za liječenje šuma u ušima. Primjena lijekova je opravdana u slučajevima ako šum dovodi do nesanice, tjeskobe ili depresije. Tada se u terapiji mogu koristiti lijekovi poput antidepresiva, sedativa ili anksiolitika. Treba ih primjenjivati s oprezom pod nadzorom liječnika zbog potencijalnih nuspojava. Slušna pomagala također mogu smanjiti tinitus kod osoba s oštećenjima sluha. Korištenjem slušnog pomagala možemo poboljšati sposobnost primanja bolje slušne informacije iz okoline i na taj način smanjiti percepciju tinitusa“, kaže stručnjakinja.

Život s tinitusom

Kao važnu terapiju ističe i ponavljano transkranijalnu magnetsku stimulaciju (repetitive transcranial magnetic stimulation – rTMS), koja predstavlja neinvazivnu metodu primjene elektromagnetskih polja na mozak, s ciljem poticanja promjena u neuronskoj aktivnosti čime se tako utječe na percepciju šuma u ušima. Cilj ove terapije jest postići smanjenje intenziteta tinitusa promjenom neuralne aktivnosti.

Tinitus retraining therapy (TRI) je način liječenja tinitusa koji uključuje edukaciju o tinitusu uz istovremeno korištenje raznih zvukova kako bi se smanjila pažnja i osjetljivost na tinitus. Cilj je naviknuti se na tinitus i smanjiti njegov negativni utjecaj na život pacijenta. Tu su i alternativne terapije, koje uključuju primjenu akupunkture, homeopatije ili raznih suplemenata, a na smanjenje tinitusa mogu pozitivno utjecati i smanjenje razine stresa te promjena životnih navika. Da bi to postigli potrebno je promijeniti način života u vidu smanjenog izlaganja buci, izbjegavanja stimulansa poput kofeina i nikotina te redovito primjenjivati razne tehnike opuštanja“, savjetuje doktorica.

doc. dr. sc. Jelena Vukelić / privatna arhiva

Još jednom ističe kako uspješnost liječenja tinitusa uvelike ovisi o identifikaciji uzroka koji je doveo do pojave tinitusa. Individualizirani pristup, koji uključuje kombinaciju navedenih metoda, može pružiti najbolje rezultate.

„Važno je konzultirati se s audiologom, otolaringologom i drugim stručnjacima koji će pomoći u utvrđivanju najprikladnijeg plana liječenja za svakog pacijenta“, kaže doktorica.

Govori nam i kako su se još drevni Egipćani borili s ovime problemom.

„S obzirom na to da su vjerovali u različita božanstva i moći, često su u svom liječenju koristili molitve i rituale kako bi oslobodili pacijente od različitih bolesti. Uz to, egipatska medicina koristila je biljke i prirodne tvari u svojim liječenjima. Mnoge od tih biljaka vjerojatno su imale svojstva koja su umanjivala simptome uzrokovane tinitusom. U vrijeme Rimskog Carstva Plinije Stariji skovao je naziv tinitus. Rimljani su tinitus liječili ovisno o izvoru šuma. Ako je šum potjecao iz glave, liječenje je uključivalo vježbanje, ispiranje usta i stavljanje rotkvica, soka od krastavca, meda i octa u uši. S druge strane, ako bi šum potjecao iz uha, pacijent bi trebao očistiti uho i zadržati dah dok se smije. Rimljani su također preporučivali kuhanje glista u masti guske i stavljanje te smjese u uho kako bi riješili različite probleme s ušima“, priča dr. Vukelić.

Načini liječenja tinitusa uvijek su bili u skladu s vremenom u kojem su se provodili. Današnji suvremeni pristupi značajno odstupaju od ovih drevnih metoda.

„Oni se temelje na znanstvenim istraživanjima i dokazima te tako pacijentu pružaju sve potrebne informacije prije nego se odluči za određeni vid liječenja. Posljednja novost u liječenju šuma predstavlja uređaj Lenire. Princip rada uređaja temelji se mijenjanju načina kako mozak percipira tinitus s naglaskom na smanjenje intenziteta i nelagode koja nastaje zbog prisustva tinitusa“, govori.

Smanjenje kvalitete života

Tinitus je, jasno je iz svega što je rekla doktorica, vrlo teško izliječiti. No moguće je slijediti savjete u pokušaju sprječavanja ove pojave. Posebice u slučajevima u kojima se on pojavljuje kod glazbenika i ljubitelja glazbe koji su redovito izloženi glasnim zvukovima na koncertima, u klubovima ili prilikom korištenja slušalica.

„Korištenjem čepića ili slušalica za zaštitu sluha može se značajno smanjiti izloženost glasnim zvukovima. Posebno je važno koristiti zaštitu za sluh na koncertima i u bučnim okruženjima. Osim toga, ako glazbenik svira ili slušate glazbu putem slušalica, pripazite na razinu glasnoće. Pokušajte održavati umjerenu glasnoću kako biste smanjili potencijalnu štetu na sluh. Prilikom izloženosti glasnom okruženju potrebno je povremeno napraviti pauzu kako bi se sluh oporavio nakon izloženosti buci, a, ako je moguće, ograničite vrijeme provedeno u izuzetno bučnim okruženjima“, savjetuje dr. Vukelić, uz napomenu da je vrlo važno da ljudi koji primjećuju pogoršanje svojeg sluha odu na pregled kod audiologa.

Tinitus se javlja većinom u dobi od četrdeset do osamdeset godina. Od ukupnog broja on u dvadeset posto slučajeva znatno utječe na kvalitetu života. U svakodnevnoj praksi uočavaju se brojni aspekti utjecaja tinitusa na kvalitetu života. Stvar može ići toliko daleko da tinitus ometa naš san, što rezultira umorom i posljedično smanjenom koncentracijom, pa čak dovodi i do tjeskobe, depresije i anksioznosti.

„On može ometati koncentraciju, što je naročito izraženo u tihim sredinama, što ponekad utječe i na radnu produktivnost. Tinitus može utjecati i na otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput razgovora, praćenja televizijskog programa ili sudjelovanja u društvenim događajima, što u potpunosti mijenja život osobe koja je od njega oboljela“, kaže dr. Vukelić te još jednom ističe da je, s obzirom na brojne mogućnosti liječenja odluku o izboru metode, najbolje donijeti odluku u suradnji s audiologom i ostalim medicinskim stručnjacima, koji će zasigurno preporučiti odgovarajući pristup koji će umanjiti tegobe.

Moglo bi Vas zanimati