17
tra
2024
Priče

15. rođendan Zbeletrona

Muškarci su u najavama svakog vikenda dominantni za DJ pultom. No one to mijenjaju

Doxia / Zbeletron

Doxia / Zbeletron

share

U proteklih 15 godina organizacija Zbeletron postala je sinonim za inkluziju, aktivizam i napredak unutar glazbene i LGBTIQ+ zajednice u Zagrebu, ali i šire

Kroz stotine organiziranih partija s preko pedeset izvođačica i ponekog izvođača, radionica i društvenih događanja, ali i cijelog niza edukacija za DJ-ice, Zbeletron je ne samo obogatio kulturnu scenu, već i pružio prostor za izražavanje i podršku ženama i drugim osobama iz LGBTIQ+ zajednice.

Djevojke iz organizacije zbog svega toga itekako imaju razloga za slavlje svojeg 15. rođendana. Veliku će obljetnicu ovog vikenda proslaviti u Petom kupeu uz četiri DJ-ice: Elenu Mikac, NIKS, ferrari rot i Doxiju. Svaka od njih sa sobom nosi jedinstvenu energiju, a izabrane su zbog svoje autentičnosti i inovativnosti kojom oblikuju glazbenu scenu.

Važno je slaviti, ali i dalje osvještavati i izazove s kojima se suočavaju žene i LGBTIQ+ osobe u glazbenoj industriji. Diskriminacija, nedostatak reprezentacije, stereotipi i financijske prepreke samo su neki od problema koji otežavaju napredak ženskih talenata. Više o svemu tome rekle su nam Sara i Iva iz Zbeletrona i Doxia, DJ-ica koja je na lineupu velike proslave i voditeljica DJ radionica organizacije.

DJ radionica / Zbeletron

DJ radionica / Zbeletron

Rijetkost je da vidimo samo žene na lineupu partija u Hrvatskoj. Što nam možete reći o DJ-icama koje dolaze na obilježavanje 15. rođendana? Zašto ste odabrali baš njih i što vas je ukratko kod svake od njih osvojilo?

Sara: Elena Mikac i NIKS donose mladenačku energiju i bogatstvo glazbenih žanrova na ovaj party. Elena je brzo osvojila srca domaće publike, a uz to i brojne nagrade, dok je NIKS svojim dubokim utjecajem na underground scenu u Velikoj Britaniji i šire postala prepoznatljivo ime. ferrari rot donosi jedinstvenu kombinaciju energije i strasti, a Doxia, s dugogodišnjim doprinosom LGBTIQ+ glazbenoj sceni i projektima koji se savršeno nadopunjuju s ferrari rotom, čini neizostavan dio naše proslave. Odabrali smo ih jer svaka od njih nosi svoj jedinstveni pečat, a posebno smo ponosne što će publika čuti nešto novo, jer je ovo zagrebački debi za NIKS i hrvatski debi za ferrari rot.

Zbeletron je dosta posvećen glazbenim događanjima. Nedostaje li žena iza DJ pulta? Imate li možda neke lokalne statistike o tome? Ili neke životne primjere koji pokazuju neravnotežu/neravnopravnost?

Doxia: Izuzetno sam sretna što godinama imam priliku surađivati s Zbeletronom, a posebno sam ponosna na njihovu predanost učenju vidljivosti te doprinosa žena i osoba iz LGBTIQ+ zajednice u glazbenoj sceni na našem području. Smatram da postoji nedostatak žena iza DJ pulta u našoj regiji, a one koje su uspjele izgraditi profesionalnu karijeru prošle su kroz dugogodišnji proces koji je zahtijevao puno truda, rada, upornosti i neodustajanja u ostvarivanju svojih ciljeva.

Što se tiče statistika o neravnoteži u zastupljenosti žena u svijetu DJ-a, mogu reći da se takva neravnoteža može jasno uočiti u najavama događaja svakog vikenda, gdje su muškarci često dominantni za pultom. Važno je istaknuti da to ne umanjuje umjetničku vrijednost muških DJ-eva, već naglašava potrebu za prepoznavanjem postojeće neravnoteže i poduzimanjem koraka kako bi se postigla veća inkluzivnost i pravednost u glazbenoj industriji.

Zbeletron party / Zbeletron

Zbeletron party / Zbeletron

Koje biste probleme s kojima se susreću žene u kontekstu glazbe (bilo da se radi o izvođačicama ili djevojkama na podiju) kod nas istaknule kao najveće?

Doxia: Izazovi s kojima se žene u glazbenoj industriji susreću uključuju seksizam i diskriminaciju, nedostatak njihove reprezentacije u ključnim ulogama, stereotipe i očekivanja te financijske prepreke. Ovi problemi mogu otežati napredak žena u glazbi, ali potrebne su sustavne promjene kako bi se osigurala veća podrška i jednakost za ženske talente.

Tradicionalne vrijednost koje su ukorijenjene na ovom području i nedostatak vidljivih DJ-ica mogu stvoriti dojam da takav uspjeh nije dostupan ili prihvatljiv za žene, što može otežati ulazak i napredovanje u tom području. Srećom, stvaranje sigurnih i ugodnih zajednica te clubbing prostora polako, ali sigurno mijenja ovu priču na bolje. Smatram da su ovakvi događaji ključni, s obzirom na to da se i djevojke i LGBTIQ+ osobe u publici također često suočavaju s problemima poput seksualnog uznemiravanja, nasilja, pritiska na izgled te nedostatka osjećaja sigurnosti i podrške.

Prema iskustvima s dosadašnjih radionica za žene, što najviše muči polaznice? Je li im teško pronaći mjesto na kojem se otvoreno dijeli znanje? Nedostaje li im samopouzdanja? I kako su vaše dosadašnje radionice to promijenile?

Iva: Kao što je Doxia spomenula, osim diskriminacije u glazbenoj industriji, veliki problem su i financijske prepreke, ali možda je najveći problem što stečene vještine nemaju gdje predstaviti. Sada se stvari pomalo mijenjaju pa možemo vidjeti i žene za DJ pultom, ali donedavno je to bila rijetkost i većinom smo plesale na muške setove.

Svakako nedostaje ovakvih besplatnih radionica gdje bi uopće mogle dobiti priliku upoznati se s osnovama programa i tehnike DJ-anja. Ono što je ohrabrujuće jest činjenica da im stvarno ne nedostaje samopouzdanja i nadamo se da će uz održavanje ovakvih radionica samo rasti mreža te da će se međusobno ohrabriti da krenu u glazbene vode. Trudimo se nakon svake radionice pružiti priliku polaznicama da na nekom od naših evenata imaju svoj prvi javni nastup i to su ta pozitivna iskustva koja nam daju potvrdu da je ovo što radimo itekako potrebno.

Zbeletron radionica / Zbeletron

Zbeletron radionica / Zbeletron

Mislite li da je clubbing zajednica Zagreba, a potom i Hrvatske, dovoljno otvorena prema LGBTIQ+ zajednici? Koliko se toga promijenilo u 15 godina postojanja Zbeletrona? I gdje stojimo u usporedbi s ostatkom Europe?

Sara: Clubbing zajednica u Zagrebu i Hrvatskoj pokazuje napredak u otvorenosti prema LGBTIQ+ zajednici, ali još uvijek postoji prostor za poboljšanje. Prije 15 godina, prostor za queer/lezbijska druženja bio je znatno ograničen, ali Zbeletron je pionirski započeo rad na stvaranju sigurnih i ugodnih prostora za zajednicu, izvan tradicionalnih LGBTIQ+ klubova.

Ova inicijativa potaknula je senzibilizaciju prostora koji ranije nisu bili otvoreni za takve događaje i pomogla u uklanjanju stigme oko LGBTIQ+ osoba. Uspoređujući se s drugim dijelovima Europe poput Berlina ili Amsterdama, Zagreb i Hrvatska su još uvijek u procesu prilagodbe i razvijanja otvorenijeg i inkluzivnijeg okruženja za LGBTIQ+ zajednicu. Ali postoje brojne inicijative koje rade na tome, poput velikog projekta za stvaranja sigurnog klupskog iskustva Queer+ Security u organizaciji Zvjerinjaka, drag programa poput House of Flamingo iz Zagreba te Drag Kokošinjca iz Splita, mlade ekipe iz Heartskomerz, zagrebačke Swashtare koja također daje platformu novim drag kraljicama, Procesa iz Pule…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zbeletron (@zbeletron)

Što biste istaknule kao najveće Zbeletronove uspjehe u posljednjih 15 godina, bilo da se radi o stvarima vezanim za glazbu ili ne?

Sara: Osim što smo na više od stotine partija imale preko 50 izvođačica i educirale niz novih DJ-ica, događanja koja organiziramo za zajednicu na redovnoj bazi su psihološke radionice, radionice vezenja, večeri društvenih igara, filmske večeri, radionice grafičkog dizajna, večer LezBijske poezije i speed dating.

Od 2013. organiziramo godišnju dodjelu nagrada za LezBijku godine (Lez of The Year) kojom nagrađujemo pojedinke, pojedince i kolektive koji doprinose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma te općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine.

Od 2017. organiziramo Lezbijadu, proljetni rekreativni događaj u kojem se kroz kreiranje ne-sportskih disciplina poigravamo stereotipima o lezbijkama i biseksualnim osobama. Bez obzira na svoju fizičku spremu i sportsko iskustvo, na Lezbijadi sve natjecateljice imaju priliku osvojiti svoje prve medalje.

Zbeletron i njegove rezidentice imale su prilike gostovati i surađivati s raznim domaćim te stranim festivalima i inicijativama, poput Vox Feminae festivala, Queer Zagreba, Homo, fešte!, Smoque, Merlinke, EXIT-a, Rdečih zora, Female’s’cream-a, kvir_feminist_actziya, Partycipacije, Krüzera, Sicko Disco-a, House of Flamingo-a i Flomastera. Sve članice Zbeletrona svoj posao odrađuju na volonterskoj bazi, a prihod od prodaje ulaznica usmjeravamo direktno prema zajednici kroz doniranje financijskih sredstava osobama i kolektivima iz zajednice te organizaciju besplatnih radionica ili društvenih događanja za zajednicu.

LOTY dodjela / Zbeletron

LOTY dodjela / Zbeletron

Koji su vam planovi za budućnost?

Sara: Planiramo nastaviti naše ustaljene programe poput radionica, Lezbijade i LOTY-ja, ali ovisno o interesu publike, rado ćemo od sada na partije dovoditi i strane izvođačice koje naša publika nema prilike čuti. Imamo u planu i jedan veliki projekt za jaču promociju DJ-ica u Hrvatskoj i regiji, ali o tome više u nekom drugom intervjuu. A što se tiče bliže budućnosti, baš sad kroz travanj i svibanj Zbeletron u suradnji s K-zonom provodi LOUD! HR program posvećen razvoju organizacijskih i tehničkih vještina u provođenju glazbenih i kulturno-umjetničkih programa u LGBTIQ+ i feminističkoj zajednici. Program sadrži šest različitih serija radionica: radionice organizacije kulturnih događanja, radionice rukovanja tehničkom opremom za postavljanje scensko-izvedbenog prostora, radionice zborskog pjevanja, radionice DIY izrade vizuala, DJ radionice i VJ radionice. Prijave su i dalje otvorene za žene i članove LGBTIQ+ zajednice.

Moglo bi Vas zanimati