08
tra
2024
Priče

riznica hitova

Zrinko Tutić: 10 nezaboravnih hitova

Zrinko Tutić ilustracija: Hrvoje Dešić

share

“Nazovi Z radi hita”, dugo je glasio neslužbeni moto domaće pop glazbe.

Od 720 djela u bazi autora HDS ZAMP-a, autor, producent i aranžer, Zrinko Tutić, može se pohvaliti impresivnim brojem hitova “po glavi stanovnika”.

Jednako talentiran koliko i marljiv, Tutić nije samo autor pjesmarice koja je obilježila domaću pop glazbu, već se njegov broj okretalo kada je trebalo savjetovati, osmisliti i stvoriti karijere niza pjevačkih imena koja, hvala na pitanju, i danas uspješno pune koncertne prostore širom Hrvatske i susjednih zemalja.
Od mladog kantautora koji fizički podsjeća na Davida Bowieja iz “Serious Moonlight” faze do Nestora glazbene industrije, trag Zrinka Tutića vidljiv je i važan, što u ulozi osnivača Porina (i dobitnika Porina za životno djelo!), što kao motora pokretača niza poslovnih procesa vezanih za glazbu i glazbene institucije. No, ponajviše ipak kao hitmejkera koji je postavio standarde pop glazbe na prijelazu milenija.
Ali to nije sve – uz Zrinka dolazi i poseban humor, “cinično-humanističke” intonacije zbog kojeg se ostaje u društvu još jednu rundu, još sat vremena, pa do jutra…

Zrinko Tutić – Doris

Jedan od najupečatljivijih trenutaka karijere kantautora Zrinka Tutića, pjesma kojom je Zrinko, Arsenovim riječima, “probio zvučni zid”. Više od 40 godina nakon svog debija na Zagrebfestu 1981., “Doris” se i danas opire tumačenjima značenja.

Massimo – Stranac u noći

Autorska suradnja s Marinom Tucaković izrodila je nezaboravni klasik i koncertni vrhunac u katalogu Massima Savića. O njegovoj svestranosti i razigranosti svjedoči i suprotni pol, zafrkantska “Benzina”, čiji je autor stihova Marko Balen.

Tajči – Hajde da ludujemo

Projekt Tajči kao ultimativne teen zvijezde izmislio je upravo Tutić koji se, uz poslovni, pobrinuo i za glazbeni dio priče – i to kako! U suradnji s Alkom Vuicom složili su eurovizijski banger, “zarazan kao vodene kozice”, objašnjava Zrinko: “Imam ti pravo ići na živce, ali ti pjesmu oprat sa sebe ne možeš!”.

Hrvatski band aid – Moja domovina

Pop pandan hrvatske himne remek je djelo Tutića i Rajka Dujmića, “Mihanovića i Runjanina devedesetih”, ali i školski primjer dobro strukturirane pop pjesme. Uz aranžerski doprinos Nikše Bratoša, “Moja domovina” i u logističkom je smislu bila pravi izazov koji je uspješno okupio čak različitih 168 izvođača.

Maja Blagdan – Sveta ljubav

Maja Blagdan je u Tutićevu orbitu doletjela kao prateći vokal na ploči Željka Bebeka, po preporuci Zorice Kondže. Toliko o važnosti networkinga! Rezultat njihove suradnje je, između ostalog, i pobjeda na Dori 1996., kao i jedan od najpoznatijih vriskova domaćeg popa!

Severina – Trava zelena

Nakon Tajčinog odlaska u SAD, Tutiću je trebalo novo ime za njegov razmahani autorski talent. Splićanka Severina tada se pokazala idealnom za suradnju, zaredali su brojni hitovi, od “Tvoja prva djevojka” do “Dalmatinke”, kao i kontroverzna “Trava zelena” nastala u koautorstvu s Nenadom Ninčevićem.

Gibonni – Zlatne godine

Prvi izbor izvođača za ovu pjesmu iz istoimenog filma bio je – Dado Topić. No, nakon što je čuo probnu snimku, Tutić se ipak odlučuje za Gibonnija koji je i autor teksta. “Rekao sam Davoru (Žmegaču, redatelju filma, op.a.) nek’ prvo posluša, pa onda kaže. Čuje on pjesmu, pogleda me i kaže: ok, nek’ ostane ovaj dečko”.

Doris Dragović – Željo moja

Doris Dragović Tutića opisuje kao “detektora metala”, producenta koji ima sposobnost prepoznati pjevača i spojiti ga s odgovarajućom pjesmom. Slučaj “Željo moja”, za koju Tutić potpisuje i glazbu i tekst, dokazuje njegov ubojiti hit instinkt.

Željko Bebek – Da je sreće bilo

Majstore, mi bi ovom pločom htjeli pokazat našem domaćem svijetu da ih nismo zaboravili”, prisjeća se Željko Bebek pristupa Zrinka Tutića koji je, još jednom s Alkom Vuicom, zaslužan za drugo poglavlje Bebekove karijere. “Ne smije sve bit komplicirano, mora postojati jednostavnost”, slikovito objašnjava Zrinko.

Novi fosili – Milena

Tutić kao tekstopisac relativna je rijetkost, no suradnja s Rajkom Dujmićem izrodila je niz evergreena poput “Još te volim”, “Bilo mi je prvi put” te odu working class heroini, Mileni.

Moglo bi Vas zanimati