04
ožu
2024
Priče

Alka profesionalka

15 pjesama za koje (ni)ste znali da ih je napisala Alka Vuica

Alka Vuica

Alka Vuica /ilustracija: Hrvoje Dešić

share

Plan je, zapravo, bio predstaviti Alku Vuicu kroz deset pjesama koje potpisuje kao autorica teksta.

Međutim, istražujući njen katalog kroz bazu autora HDS ZAMP-a, odabrati deset pjesama ne bi bilo pošteno prema širini njenog talenta i svemu onome što je napravila za karijere svojih kolega. Proširiti taj izbor na 15 pjesama također nije neka sreća, ali je bar praktično za naslov te poticajno za dublje istraživanje njenog rada.
Iako će se njenim likom i djelom uskoro baviti i epizoda nadolazećeg serijala “Zanimanje: skladatelj” Tonija Volarića, Alkin uzbudljiv život i (kant)autorska karijera svakako zaslužuju nešto nalik višedijelnom Netflix specijalu – potencijalnih naslova za dokumentarac ne manjka…

Josipa Lisac – Danas sam luda

Josipa Lisac i Alka upoznale su se tijekom Josipinog ljetovanja na Savudriji. Njihova prva glazbena suradnja dogodila se na albumu “Hoću samo tebe” iz 1983., a traje i danas, četrdeset godina kasnije. Od svih velikih pjesama iz Josipine bogate karijere, mogli smo izdvojiti i jedinstvenu “Gdje Dunav ljubi nebo”, ali smo se ipak odlučili za banger Karla Metikoša i Alke Vuice, “Danas sam luda”. 

Željko Bebek – Da je sreće bilo

“U Alku su svi bili zaljubljeni, bila je prekrasna i vesela. Ali, iza te vanjštine stoji ličnost koju odmah zapaziš jer govori drukčije i pametno. Iako je ona bila sklonija Bregoviću, vrijeme je donijelo drukčiji rasplet”, kroz smijeh danas govori Željko Bebek za čiji su solo hit “Da je sreće bilo” zaslužni Zrinko Tutić i Alka kao autorica teksta.

Neno Belan – Dotakni me usnama

Dotakni me prstima i skini bore s naših godina”. Jedna od najljepših balada iz kataloga Nene Belana je njegova suradnja s Alkom na pjesmi “Dotakni me usnama” (iako im to nije jedina suradnja!). Premijerno izvedena na Zadarfestu 1994., pjesma je, osim u radijskom eteru, preživjela i u Belanovom koncertnom repertoaru s Fiumensima gdje često dobije produženi kraj, inspiriran Pink Floydima.

Denis & Denis – Ja sam lažljiva

“Imam jedan mladi bend, bilo bi interesantno da ti s njima surađuješ”, tim je riječima urednik Siniša Škarica predložio Alki suradnju s riječkim duom Denis & Denis. Autor glazbe za hit “Ja sam lažljiva” je Davor Tolja, a Alka je s pjevačicom Marinom Perazić kasnije surađivala i na njenom samostalnom albumu. “Postale smo velike frendice”, prisjeća se Alka.

Boris Novković – Dok svira radio

“Alku sam upoznao kao 12-godišnjak na otoku Šolti, ona je bila cura od bubnjara Srebrnih krila s kojima je moj otac tada radio. Dok je bend vježbao, Alka i ja smo skupljali školjke na plaži”, prisjeća se Boris Novković. Putevi će im se u budućnosti susretati na brojnim albumima: “Dobre pjesme, dobri tekstovi, nezaboravno iskustvo”, zaključuje Novković.

Tajči – Hajde da ludujemo

Tajčin eurovizijski evergreen život je započeo izvornim tekstom “Hajde da beremo jagode, hajde zaljubi se u mene”. “Zrinko Tutić je prvo rekao da to neće stat, ja sam mu odgovorila: hoće ako pjevaš ovako”, prisjeća se Alka. Ostatak je povijest…

Nina Badrić – Nije mi svejedno

“Bila sam klinka koja je pjevala prateće vokale, od Prljavog Kazališta pa do Alke kojoj sam se dopala kao neka simpatična curica. Onda je rekla, pa hajde, mogle bi nešto raditi”, prisjeća se Nina Badrić koja je s Alkom i Boytronicom “skuhala” hit iz 1998. “Nije mi svejedno”.

Tony Cetinski – Ja sam zaljubljen

“Na Tonyjevom koncertu u Areni kad su svi pjevali “Ja sam zaljubljen” i upalili upaljače, ja sam se rasplakala”, iskrena je Alka o pjesmi koju je za Cetinskog napisala s hit autorom Guidom Mineom u jeku hrvatske dance groznice devedesetih. “Svakom ta pjesma znači nešto drugo”, zaključuje.

Mladen Grdović i Bepo Matešić – Sve za ljubav

O Alkinoj iznimnoj autorskoj svestranosti najbolje svjedoči činjenica da je u stanju napisati pjesme koje se izvode na rock koncertima, kao i one za dalmatinske konobe i ribarske fešte. Jedna od takvih je i suradnja s Mladenom Grdovićem na pjesmi “Sve za ljubav”, a zajedno su zakucali još jedan Grdovićev veliki hit, “Tu je moj dom”.

Oliver Dragojević – Lijepa bez duše

“Jedne večeri Oliver mi je priznao kako već godinama želi otpjevati pjesmu “Bella senz’anima” na hrvatskom jeziku. U originalu je to pjesma Riccarda Cocciantea, za koju je stihove napisao Mogol, poznati talijanski tekstopisac. Budući da još od najranije mladosti volim Cocciantea i izvrsno go­vorim talijanski, napravila sam prepjev pjesme u duhu našeg jezika iz čijeg sam originalnog teksta koristila samo ideju. Ostalo znate, pjesma je postala veliki hit koji je ušao u povijest Oliverova opusa”, ispričala je Alka.

Vlado Kalember – Vino na usnama

Vlado Kalember bio je vodeći heartthrob domaće glazbene scene osamdesetih, a Đorđe Novković i Alka učvrstili su njegov status albumom “Vino na usnama” iz 1987. Jedan od njihovih autorskih “uboda” je i hit s istoimenog albuma koji je tijekom posljednjih desetljeća doživio brojne obrade.

Dino Dvornik i Josipa Lisac – Rušila sam mostove od sna

Autorski dream team kojeg su činili Alka, Dino Dvornik, Gibonni te aranžer i producent Dragan Lukić Luky okupio se 1992. na sjajnom duetu “Rušila sam mostove od sna” Dina Dvornika i Josipe Lisac. Nakon Dvornikove smrti, pjesmu su u zajedničkoj izvedbi oživjeli Josipa i Gibonni.

Oliver Mandić – Dođe mi da vrisnem tvoje ime

“S Oliverom Mandićem nikad niste znali kako će večer završiti, bio je lud i nepredvidljiv”, prisjeća se Alka svog druženja s poznatim autorom i producentom. Rezultat jednog od tih druženja je “Dođe mi da vrisnem tvoje ime” koja zvuči jednako svježe danas kao i 1985. kada je objavljena.

Neki to vole vruće – California

Za revival benda Neki to vole vruće zaslužne su, između ostalog, i iznimne pjesme iz njihovog kataloga osamdesetih koje su preživjele do tuluma i klupskih večeri današnjice. Ima li uostalom dobrog tuluma bez njihove “Californije” koju autorski potpisuju Alka, Zrinko Tutić i Silvestar Dragoje?!

Daniel Popović – Ma daj obuci levisice

Kad smo već kod tuluma, nijedan DJ ne može pogriješiti s “Ma daj obuci levisice”, autorskom suradnjom Alke i Daniela Popovića

Moglo bi Vas zanimati