01
tra
2024
Priče

STIHOVNI HITMEJKER

Nenad Ninčević: 10 nezaboravnih pjesama

Neno Ninčević

Neno Ninčević odnedavno ima novi bend - Hrvatske ruže / Foto: Semir Cerić Kovačević

share

Nenad Ninčević, autor mnoštva hitova koji su obilježili hrvatsku estradu u posljednjih 40 godina najveći trag ostavio je kao tekstopisac. Odabrali smo deset njegovih pjesama koje su postali veliki hitovi, no odudaraju od njegovoga prepoznatljivog stila: nisu napisane na dalmatinskoj ikavici i u naslovu nemaju Dalmaciju ni ruže

 

Kad bi se Nenada Ninčevića pokušalo u jednoj rečenici glazbeno odrediti, onda bi se to možda moglo obrazloženjem kako je posrijedi Dalmatinac srcem, skladatelj dušom i poeta umijećem.  Pa opet, to ne bi bilo dostatno da se precizno opiše stvaralaštvo jednoga od najuspješnijih hrvatskih autora popularne glazbe koji prema recentnoj službenoj evidenciji HDS-ZAMP-ove baze autora ima više od 1100 pjesama. Za sve to skupio je više od 400 (!) festivalskih nagrada, pa jednostavnom računicom možemo doći do zaključka da je njegova svaka treća pjesma hit, evergreen ili festivalska uspješnica. No, mnogo bitnije od matematike je, zapravo, lakoća njegova stvaralaštva i aktivna koegzistencija s različitim izvođačima.

MAGAZIN: PIŠI MI

Neno Ninčević autor je stihova za pjesmu koja je uzrokovala najveći skandal u povijesti Zagrebačkog festivala. Bilo je to 1985. godina kad je grupa Magazin izvela skladbu “Piši mi” koju je napisao Tonči Huljić (inžinjer zvuka bio je proslavljeni gitarist Vedran Božić) i svi u dvorani Lisinski bili su uvjereni kako će ta pjesma i pobijediti. No, kad je rečeno da je pobjedu odnijela Snježana Naumovska s pjesmom “Probudi me”, nastao je ogroman skandal, a publika je skandirala: “Lopovi, lopovi!”. Sljedeće godine, Magazin je odbio primiti nagradu za nasjslušaniju pjesmu s festivala.

TUTTI FRUTTI: NASLONI GLAVU NA MOJE RAME

Izvođačka karijera Nene Ninčevića temelji se na gitarističkoj poziciji u grupi Tutti Frutti koja je startala s nezgrapnim imenom Tutti Frutti Balkan Band. No, već je s prvim albumom Brzi vlak u nogama osigurala velikui popularnost. Pjesme su uglavnom skladali gitarist Tomislav Mrduljaš i kolega iz benda Metak Mirko Krstičević, no sve je stihove napisao Neno Ninčević. Dva hita s tog albuma – “Ti me izluđuješ” i “Nasloni glavu na moje rame” katapultirali su bend u koje je pjevao Ivo Amulić u estradnu orbitu.

OLIVER DRAGOJEVIĆ: ŽUTO LIŠĆE LJUBAVI

Premda je skladba “Žuto lišće ljubavi” postala veliki hit, posijala je i zrno prijepora između Olivera Dragojevića i njegovoga ‘kućnog’ skladatelja Zdenka Runjića, a u priču je bio upleten i autor stihova Neno Ninčević. Oliver je zaključio kako su stihovi banalni, a u to doba vrlo popularan sirtaki ritam nije više bio temelj na kome bi Oliver nastavio svoju karijeru. Tako se, zapravo, i razišao s njima dvojicom (iako će kasnije biti nekih zajedničkih suradnji), no zahvaljujući toj pjesmi Oliver je rasprodao svoj album i postao tiražna zvijezda.

NOVI FOSILI: SANJALA SAM

U osamdesetima je na području obiteljske pop-glazbe vladao svojevrsni rivalitet između Magazina i Novih fosila. No Neno Ničević pisao je stihove i za jedne i za druge. S Novim fosilima započeo je na albumu Obriši suze, generacijo iz 1989. kad je usluge stihovne manufaktutre podijelio sa Stevom Cvikićem. Veliki hit s tog albuma postao je “Sanjala sam”, pjesma koju je Sanja Doležal kasnije uvrstila i u megamix-album (format koji je osobito bio popularan u devedesetima) sa svojim najvećim uspješnicama.

MATTEO: ARRIVEDERCI SIGNORINA

Nakon probijanja leda 1993. kad je Hrvatska po prvi put nastupila na Eurosongu s pjesmom “Don’t Ever Cry”, hype je godinu dana kasnije postao veći. Drugi put nas je na Eurosongu predstavljao Tony Cetinski s pjesmom “Nek’ ti bude ljubav sva”, no malo je nedostajalo da u Dublin ode njegov brat Mirko Cetinski Jr., koji si je nadjenuo scensko ime Matteo. S prpošnom skladbom “Arrivederci Signorina” koju su napisali Zrinko Tutić i Neno Ninčević Matteo je na Dori dobacio do trećeg mjesta, ali hit se prometnuo u radijski evergreen.

VLADO KALEMBER: EVO NOĆI, EVO LUDILA

Kad je krenuo u solo-karijeru, Vlado Kalember je repertoar počeo temeljiti na napitnicama koje je mogao repetirati na nastupima. Osim hita “Vino na usnama” priličan uspjeh postigla je skladba “Evo noći, evo ludila” koju je skladao Miro Buljan. Zanimljivo je kako zasluge za stihove te pjesme dijele dva istinska stihovna hitmejkera – Neno Ninčević i Miroslav Rus koji su napisali često citirane stihove na različitim proslavama.

SEVERINA: TRAVA ZELENA

Četvrti album Trava zelena Severina je objavila 1995. nakon velikog uspjeha s albumom Dalmatinka, kad se od perspektivne teen izvođačice transformirala u veliku estradnu zvijezdu, kojoj su skandali redoviti background. Tako je krenuo i mit da je naslovna pjesma tog albuma zapravo oda marihuani kojoj, kuloari su prosipali neprovjerene priče, Severina nije mogla odoljeti. Tekst je napisao Neno Ninčević s namjerom da skladba Zrinka Tutića ima catchy refren, a odbacio je bilo kakvo skriveno značenje.

MARKO PERKOVIĆ THOMPSON: GENI KAMENI

Karijerno vrludanje Marka Perkovića Thompsona koji je na prva dva albuma kombinirao junačke pjesme s ljubavnim skladbama dovršeno je zaokruženim albumom Geni kameni iz 1996. godine. Nenad Ninčević autor je većine stihova na tom albumu, a napisao je i note za nekoliko skladbi. Naslovnu pjesmu skladao je upravo Thompson. Produkcija Vedrana Ostojića i Nene Ninčevića reflektirala je neuobičajenu čvrstinu i definitivno utemeljenje kasnijega hard sounda M.P. Thompsona. Darko Glavan napisao je vrlo pozitivnu kritiku tog albuma što je kasnije izazvalo mnoge kontroverze.

GORAN KARAN: KADA ZASPU ANĐELI (OSTANI)

Premda Neno Ninčević nije nastupio kao izvođač na Eurosongu, pjesma za koju je napisao stihove osvojila je deveto mjesto u istom gradu gdje će se održati i ove godine – u Stockholmu. Pjesmu “Kada zaspu anđeli (ostani)”, napisao je Zdenko Runjić, a plasman u Stockholm Goran Karan je ostvario u Opatiji na Dori 2000. godine. Premda je estradnu karijeru zpočeo s pjesmama uglavnom na dalmatinskoj ikavici, očito zbog međunarodnog konteksta, Ninčević je stihove za ovu skladbu složio na književnom jeziku.

TONY CETINSKI: BLAGO ONOM TKO TE IMA

Osim suradnje s velikim brojem izvođača, Neno Ninčević nije se libio i suradnje s drugim autorima, kako u skladanju, tako i u pisanju stihova. S Mirom Buljanom napisao je jedan od najvećih hitova Tonyja Cetinskog “Blago onom tko te ima”. Obojica se potpisuju kao autori glazbe i stihova, a ova se pjesma nalazi na sedmom Tonyjevom studijskom albumu A sada… objavljenome 2003. godine.

Moglo bi Vas zanimati