24
pro
2021
Recenzija

Ovo su najbolji novi izvođači 2021. godine

Najbolji novi izvođači bad daughter albina marisol podocnjaci siza

Najbolji novi izvođači 2021 /Ilustracija: Igor Jurilj

share

Oni su 2021. započeli svoj glazbeni put, no bez njih glazbena godina ne bi bila potpuna, jer su samom svojom pojavom postavili određene standarde, najavili zaokret na glazbenoj sceni, udahnuli svježinu i formirali nove trendove, prateći one svjetske. Time je osiguran zdrav i uspješan daljnji opstanak domaće glazbene scene, a tko su oni po odabiru redakcije Glazba.hr portala, saznajte abecednim redom u nastavku.

 

Albina
Nakon dugog, dugog niza tmurnih godina predstavljanja Hrvatske na Eurosongu, pandemijska 2021. unijela je radost i ponos mnogih stalnih ili rekreativnih pratitelja ovog natjecanja te ujedinila naciju kao da se radi o svjetskom nogometnom prvenstvu. Razlog tome bila je Albina koja oduševljava svakom komponentom svog djelovanja – glasom, stasom, energijom, interpretacijom, entuzijaznom, odlučnošću i snagom kakvu uistinu niz godina nismo doživjeli na našoj sceni. Svoj je put započela u talent showu The Voice, nakon čega je nastavila suradnju s Branimirom Mihaljevićem koji je uz Maxa Cinammona i Tihanu Bukiljaš Bakić autor hita „Tick-Tock”, a krajem godine se i sama predstavila kao autorica u pjesmi „Plači, mila”. Ovo je bila Albinina godina, a to je tek početak…

 

Bad Daughter
Dunja Ercegović kao vječita nada hrvatske suvremene glazbene scene napokon je realizirala prvi pravi album. Premda je svojim EP-jima pod pseudonimom i kasnijim imenom banda Lovely Quinces pokupila hvalospjeve kritike, pomak prema suvremenome pop-izričaju pod imenom Bad Daughter rezultirao je snažnim i uvjerljivim albumom posve kompatibilnim sa svjetskim trendovima. Njezin pop-noir s visokim udjelom elektronike u prvi plan iznosi njezin ogroman talent, a realizacija je potvrđuje kao ime koje ove godine prednjači u korpusu hrvatske pop scene.

 

marisol
Iako glazbenike koji stoje iza ovog projekta znamo otprije, novom su kombinacijom predstavili svježe lice svojih glazbenih maštarija. Josipa Granić i Erol Zejnilović su u projektu marisol izumili vlastiti žanr mango pop, čije melodije vode u sanjivo i sada već minulo razdoblje ljeta. Njihova bi se glazba mogla okategorizirati kao limunada, no limunada baš kakva ona treba biti.

 

Podočnjaci
Osebujni i jedinstveni, nevjerojatno zarazne energije, iza imena Podočnjaci krije se trio iz Kutine, čija je jedinstvena fuzija žanrova budućnost domaće pop glazbe. Vješto kombiniraju elektronsku glazbu i hip-hop te uz izvrsne vokale stvaraju prepoznatljiv umjetnički potpis koji će, ako nastave ovim putem, ostaviti značajan trag na sceni. Sinista Ruky, beachboy19 i Nix K nezaustavljivi su, a energija i razina kvalitete koju donose na nastupima uživo izdvajaju ih iz mase te najavljuju jedan uspješan projekt koji naprosto MORA postati dio svakog domaćeg radijskog etera, jer je za to stvoren.

Robert Mikuljan
Trubač i skladatelj Robert Mikujan iz Labina, koji djeluje na relaciji Pula-Rijeka, objavio je svoj prvi album “Internal Walk” u izdanju Nota Bene Recordsa. Radi se o iznimnom glazbenom djelu koje donosi zbir zanimčljivih glazbenih priča. Kao autor svih skladbi na albumu Mikuljan se predstavio maštovitim i zrelim skladateljem koji je članovima svog kvinteta dao veliku slobodu u interpretaciji njegovih zamisli. Posebice je dojmljiva skladba “Crne ruki“ nadanuta teškim i opasnim životom rudara, sugestivna, bolno osjećajna, s elementima istarske tradicijske glazbe.

 

Šiza
Novih rock projekata danas je sve manje i manje. Rijetko se tko odlučuje za ovaj tradicionalni žanr, možda zbog kompleksnosti izvedbe (lakše je uzeti laptop nego okupiti cijeli bend), a možda zbog nepopularnosti stila. No, još se uvijek nađu rijetki entuzijasti koji ovu scenu održavaju živom i na razini. Takva je ekipa iz benda Šiza koja je ove godine predstavila debitantski album „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem” i kvalitetnim izvođenjem udahnuli su svježinu, energiju i zanimljivost očekivanoj rokerskoj formi koja je, očito, još uvijek na životu.

Ovo su najbolji albumi 2021. godine

Ovo su najbolje pjesme 2021. godine

Moglo bi Vas zanimati