04
svi
2022
Recenzija

Khan - povratak hip hop veterana - novi album Niđa odličan je balans starog i novog

Khan - Niđa

Khan - Niđa

share

Nedavnim nastupom na Dritu iz Boćarskog zagrebački hip-hop veteran Khan pokazao je da još uvijek ima energije, strasti i volje te da je još uvijek gladan dokazivanja među (uglavnom mlađim) kolegama sa scene. Nastup je prošao odlično, a prema reakciji publike moglo se prosuditi da ga nisu zaboravili i da su ga se zaželjeli. U zadnjih nekoliko godina, Khan nije imao većih nastupa, a uzrok tome jest, kako nam je sam otkrio u nedavnom intervjuu, zasićenje glazbom te manjak produktivnosti kao izravna nuspojava istoga. Stoga nimalo ne čudi činjenica da je publika bila i više nego željna čuti Khana uživo na velikom i respektabilnom događaju kao što je Drito.

Prvo studijsko izdanje nakon devet godina

Najvjerniji Khanovi pratitelji nedugo nakon spomenutog nastupa imali su još jedan razlog za veselje. Naime, reper iz zagrebačke Dubrave prije nekoliko tjedana objavio je izlazak svog novog samostalnog albuma simboličnog naziva Niđa. Devet godina prošlo je od Khanovog posljednjeg albuma, a sada je, bez predugog najavljivanja i hypea, spremno njegovo četvrto solo izdanje. Nama je pripala čast da ga preslušamo prvi i sa sigurnošću možemo tvrditi da album neće razočarati.

Album se sastoji od sedam stvari, upakiranih u nešto manje od 20 minuta materijala. Nije prekratko ni predugo. Pjesme se tematski ne razlikuju previše, uglavnom se prožimaju motivi ulice, kvarta, kriminala, materijalizma i svega onoga što smo navikli čuti u hip-hop uspješnicama. Od gostiju na albumu pojavljuju se GIR, Živac Maradona i Swana. Za instrumentale pojedinih pjesama zaslužne su mlade domaće snage Stoletov, Stac i Pvris, dok ostatak produkcije potpisuju strani producenti – Yamiee, Whippie, Kasino i DJ Pain1.

Kompletan miks i master odradio je Khan. Ono što je za svaku pohvalu jest činjenica da je svaka od sedam pjesama dobila i spot. Pohvale Khanu i ekipi koja je odradila snimanje i montažu spotova (The Civil8, Khan, Živac Maradona, Doktor Oga, Pavlo Videos, Darko Privrat i Nikola Mesec) za, nesumnjivo, ogroman te izvedbeno težak pothvat.

Khan - Niđa

Khan – Niđa

Khanovo najsmrtonosnije oružje – flow

Prvi taktovi laganog ritma klavira na instrumentalu istoimene stvari „Niđa“ uvode nas u album. Nešto osobnija reprezent stvar daje nam naznaku onoga što možemo očekivati u ostatku albuma. „Ne, nisam reper nego lik iz kvarta koji snima rap“ prilično dobro sumira Khanovu perspektivu. Jako dobro otvaranje albuma. Na idućoj stvari, „Pol života“, gostuje još jedno dobro znano lice iz Dubrave – GIR. Stvar je ispunjena Khanovim tečnim flowom i pjevnim refrenom, a na nju se savršeno nadovezuje „Milioni“, pjesma opuštenijeg instrumentala i vibea u kojoj se glorificira uspjeh, zahvalnost, poniznost i pozitivan stav.

Nakon laganijeg uvoda, slijede dvije nabrijane stvari. „Nije ni čudo“, na kojoj gostuje Živac Maradona iz Makarske, odiše tvrđom i agresivnijom trap podlogom ispunjenom jakim bassovima, a stih „Cilj je biti glavni krokodil u bari“ savršeno ilustrira Khanove namjere s ovim albumom. Na nju se nadovezuje „Frižider“ sa Swanom iz High5-a, stvar pamtljivog refrena koja neodoljivo tjera na klimanje glavom u ritmu Pvrisovog instrumentala, a ona ujedno ima potencijal postati hit broj jedan s albuma.

U posljednje dvije trake najviše se „čuje“ i „osjeti“ stari Khan, odnosno njegov izvedbeni stil kojim se predstavio publici na prvim albumima. Na „Jednostavan čovjek“ Khan je najviše istaknuo svoje najsmrtonosnije oružje – flow. Neprestano mijenjajući brzinu vokala ostavlja dojam da to odrađuje s nevjerojatnom dozom lakoće. Album zatvara s „Rekli ste ništa“, klasičnijom boom bap stvari u kojoj se refleksivno osvrće na prošlost i mlade dane.

Khan

Khan/Matej Grgić

Odličan balans „starog“ i „novog“ Khana

Cijeli album odličan je balans „starog“ i „novog“ Khana. Stvari poput „Niđa“, „Jednostavan čovjek“ i „Rekli ste ništa“ podsjećaju na njegov stariji materijal, dok se u ostatku albuma prepustio i prilagodio trap zvuku. Upravo ta prilagodba, uz zadržavanje prepoznatljivih karakteristika, čini ovaj album solidnim materijalom. Naravno, tome pripomaže i ranije spomenuta činjenica da će svaka stvar biti popraćena spotom.

Mnogi reperi njegove generacije mogli bi se ugledati na Khana i ponešto naučiti od njega. Zadržati relevantnost više od 15 godina u bilo kojem žanru nikako nije lagan ni zanemariv podvig. Pogotovo nije u hip-hopu koji je u posljednjih nekoliko godina doživio zapanjujuću ekspanziju i postao jedan od najslušanijih glazbenih pravaca u regiji kojime se, iz dana u dan, sve više novih izvođača kreće baviti.

Albumom Niđa Khan će, u svakom slučaju, ostati relevantna figura na domaćoj sceni, budući da se uspješno prilagodio vremenu i modernijem zvuku, ne odskačući previše od svojih prepoznatljivih osobina koje posjeduje kao MC. Vjerujemo kako će ovaj album zadovoljiti postojeće Khanove obožavatelje te mu donijeti neke nove, a mi se svakako radujemo čuti album čim prije u live verziji, budući da na njemu, nesumnjivo, ima materijala za koncertne izvedbe.

Moglo bi Vas zanimati