15
lis
2022
Recenzija

Re:Set: Kolaž

Re:Set

Prvijenac banda s prekaljenim članovima

share

Zagrebački sastav Re:Set pronašao je uporište u jazz glazbi, a kombinirajući ga s popom, pokušavaju se približiti ipak malo većoj publici

Ne želeći ograničiti svoju izvedbu isključivo na jazz obrade, Re:Set se fokusirao na kolektivno sastavljanje originalnog repertoara za sebe. Njihova je glazba zagonetno pedantna i oslobađajuća u svojoj logici. Volja za istraživanjem estetike uravnotežila je kompoziciju, improvizaciju i muziciranje koje se javilo tijekom njihovog zajedničkog puta. Nastupajući s obradama, ovi su glazbenici razvili snažan profesionalni odnos otkrivajući afinitete kroz različite glazbene pristupe.

S umjetničkim imenom Re:Set, ostavljaju dojam kreativaca sa starom dušom koji razumiju pozadinu, to je pojačano pjesničkom lirikom Zorana Tomića, autora i gitarista sastava, ali zato drugi dio izvornog dvojca, Vlatka Butković, pjevačica i autorica, daje prirodnu protutežu kojom sastavu opravdava ime. Mnoge su pjesme nastale u suradnji s Dinkom Stipaničevim, multiinstrumentalistom i aranžerom, ali danas sastav, uz Zorana i Vlatku, čine još i Stanislav Kovačić na basu i čelu, Josip Frigan na klavijaturama i Vadym Koveniana bubnju.

Svirači se stapaju u kohezivnu cjelinu na dvanaest avanturističkih skladbi. Sažeti na svoj način, sve se odvija u rasponu od tri do četiri minute, s dosljednošću raspoloženja, povremene grooveove i jedinstven pristup međuigri. Na albumu se ističu „Još jedan dan“ te puno emotivnije i vokalno zrelije „Samo pusti da te volim“i „Početak“, dok „Srebrni trag“ čak donosi estetiku sličnu onoj Jinxa. Više nego kompatibilan tim kreativaca ima sasvim dobro postavljenu početnu točku, album pun nježnih melodija koje cijene jednostavnu ljepotu, to je glazbena paleta i glazbeni rječnik suptilne elegancije na kojima sastav može nastaviti graditi svoju kolekciju.

Re:Set

 

Singlovi: „Šareni ples leptira“, „Samo pusti da te volim“, „Još jedan dan“

Producent: Dinko Stipaničev

Format: streaming, CD

Izdavač: Croatia Records

 

 

Moglo bi Vas zanimati