16
kol
2022
Recenzija

Sandro Bastiančić: Šlager sezone

Sandro Bastiančić - Šlager sezone

Sandro Bastiančić - Šlager sezone

share

Rijetki su glazbenici kao Sandro Bastiančić. Ako za većinu njih važi sintagma „bad guy“, u prijevodu zloćkast tip, ovdje ćemo naići na totalno suprotni predznak. Sandro je miran obiteljski čovjek, glazbenik i trener plivanja.

Iako je stvorio mnoge lijepe pjesme, činio je to bez velike pompe, mirno kao pobjednički plivač maraton utrke. Kad sam grebao malo po njegovoj životnoj površini, iznenadio me podatak kako je s grupom En Face snixmio sedam dugosvirajućih albuma, ako ne ubrojimo kompilacijski album.

Taj podatak me zbunio, a možda i najbolje govori o plodnosti autorovog rada koji se nikad nije laktario u prvim redovima, a mogao je. U životu svakog autora postoji jedna ili dvije pjesme koje mu označe karijeru. U ovom slučaju radi se dobro znanoj „S dlana Boga pala si“ u suradnji s Damirom Urbanom, pjesmom ovjenčanom Porinom za najbolju vokalnu suradnju.

Zanimljivost vezana uz taj hit je što Urban uopće nije bio u kombinaciji kao gostujući vokal. Trebao je biti ženski vokal. I kako to obično biva vezano uz dobre priče, igrom slučajnosti Urban se zatekao na pravom mjestu u pravom trenutku, sve ostalo je legenda. Ipak, spominjati En Face i Sandrov rad u smislu jednog hita bila bi prva grehota. Usudio bih se reći kako, uz Nenu Belana, čovjek radi najljepše pop pjesme.

Sandro Bastijančić - Šlager sezone

Sandro Bastiančić – Šlager sezone

„U krilu mjeseca“, „Kad prestane kiša“, „Stariji smo jedan dan“, „Ti si ta“, „Previše pričaš“, „Sretan dan“ – samo su neke od uspješnica koje su godinama plovile radijskim valovima, a sigurno barem polovica slušatelja nije znala kome pripadaju.

Zašto je to tako? Već niz godina raznorazni estradni lobiji i veliki igrači ulažu poveća sredstva stvarajući na umjetan način kratkotrajne zvjezdice koje zasvijetle dok se vrti lova i najednom ugasnu. Guzice, sise, trivijalni skandali, cajkaški trap i puni su portali.

Na sreću, sve navedeno Sandro je vješto zaobilazio vjerujući samo u umjetnički rad, zbog čega je već par desetljeća nazočan na našoj sceni. Vrhunski glazbenici znaju prepoznati pravog meštra pa su tako Massimo, Nikolina Tomljanović, Natali Dizdar, Tereza, Mia Negovetić i Ivana Kindl samo neka od imena za koje je Sandro pisao pjesme.

Nježan i romantičan poeta

Ove godine napokon je odlučio reći ne svom samostalnom glazbenom postu, albumom simpatičnog, retro naziva Šlager sezone. Zbirka je to od deset podjednako dobrih i šarmantnih pjesama koje „nepodnošljivom lakoćom postojanja“ dopiru do srca slušatelja.

Deset pjesama koje će autora ogoliti do kraja i prikazati kao nježnog i romantičnog poetu koji svojim lelujavim prizvukom kao da prkosi ovom nehumanom vremenu „sad i sve“. Aranžmanski bogat, odlično snimljen, nastao u suradnji s nekoliko gostujućih vokala.

Tako je s Ninom Romić nastala „Bajka“, koja nas vraća u šezdesete godine Opatije bajne. „Ne daš mi blizu“ možda i najveći „šlager“ ovog albuma nastao je u suradnji s Gordanom Marković. Naslovna „Šlager sezone“ i „Dan kao san“, počinjući s usnom harmonikom na koju se naslanjaju sunčane harmonije, prizivaju velikane poput Neila Younga ili Toma Pettya.

Alter country đir koji Sandru izvrsno pristaje nastavlja dobro znana „Sentimantalna“, nešto prpošnija pjesama taman po mjeri Nikolininog glazbenog izričaja. Kemija između njih dvoje  može se osjetiti svakim tonom jer su česte glazbene suradnje izgradile skoro pa obiteljski odnos. „Ovdje ostajem“, odlična laganica koju bi rado potpisao Gary Louris, skladatelj jedne od najvećih alt country skupina, The Jayhawks.

Poziv da volimo, usporimo i maštamo

Ako bi prethodna radila Lourisu zazubice, što bi se tek moglo reći za prekrasnu „Malu noćnu muziku“, ponovno s Ninom Romić. „Još sam dijete“ pjesma je kojom se najviše približio radu s matičnom skupinom En Face. „Nedostaješ“, u Ryan Adams điru, samo je još jedna u nizu potvrda ogromnog Sandrovog kreatorskog umijeća. Šansonjerski sanjivom „Noć uz rijeku“ zatvara glazbeni retro biser. Najozbiljniji kandidat pop albuma godine i novog porinovskog priznanja.

Osim navedenih gošći, svoj veliki doprinos albumu dala je obitelj Veljak gudačkim partiturama, Zvonimir Radišić na gitari te Dino Ivelja i Alen Tibljaš ritam sekcijom. Izvrsnu produkciju potpisuje Robert Funčić, nekadašnji član kultne skupie Xenia.

Što još reći o albumu? Usporedbe s velikanima pop rock glazbe možda će nekome izgledati pretenciozno, ali samo dok ne čuju materijal. Pjesme, koje u jednu ruku zvuče nježne i meko, a opet u drugu snažno i moćno. Šlager sezone svojom ljepotom poziva da usporimo, volimo, maštamo i nikad ne izgubimo dijete u sebi. Može li ljepše?

Izdavač: Dallas Records

Produkcija i aranžman: Robert Funčić

Snimano: Studio Belveder i GIS

Moglo bi Vas zanimati