07
stu
Slavonski Brod
Glazbena škola Slavonski Brod

Koncert uglazbljenih pjesama Vesne Parun i Dragutina Tadijanovića

Slavonski Brod | Glazbena škola Slavonski Brod

07. 11. 2022 | 19:30

Koncert uglazbljenih pjesama Vesne Parun i Dragutina Tadijanovića

share

Tadijine jeseni

U ponedjeljak, 7. studenoga 2022. godine, koncert skladbi nastalih na pjesničke predloške dvoje velikana hrvatske književnosti u sklopu književne manifestacije Tadijine jeseni prvi put će biti otvoren javnosti u prekrasnoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Slavonski Brod.

Sudjelovanjem u književno-kulturnoj manifestaciji Tadijine jeseni, ideja je bila spojiti pjesništvo Dragutina Tadijanovića i glazbu hrvatskih suvremenih skladatelja koji su u Tadijanoviću našli nadahnuće, s posebnim naglaskom na poticanje nastanka novih djela koja će glazbom ispričati Tadijine priče.

Ove godine pozivu Glazbene škole Slavonski Brod na ostvarenje novoga glazbenog djela odazvao se Tomislav Fačini koji je za ženski zbor, flautu i klavir skladao Lutanje.

U fokusu: Vesna Parun

Tadijanovićevo pjesništvo nije jedino koje je ove godine u središtu pažnje. S obzirom da se u 2022. godini obilježava 100 godina od rođenja Vesne Parun, najistaknutije pjesnikinje u suvremenoj hrvatskoj književnosti, odabir njezinih uglazbljenih pjesama ravnopravno ispunjava ovogodišnju programsku koncepciju koncerta.

Ovogodišnji koncertni program donosi popijevke na Tadijine i Vesnine stihove iz pera Linde Uran, Siniše Leopolda, Hrvoja Hegedušića i Zorana Novačića, instrumentalnu verziju poznate šansone Ivice Stamaća te glazbene izvedbe oba zborska ansambla Glazbene škole Slavonski Brod – Dječjega zbora, koji će otpjevati Bijeli leptir Dragutina Stahuljaka, i Srednjoškolskoga zbora, koji će praizvesti Lutanje.

“Parafrazirajući stih iz Tadijanovićeva Lutanja – stotinu uglova, stotinu svjetiljaka – podsjećamo na stotine i stotine stihova koje su tijekom svojih pjesničkih života iznjedrili Tadija i Vesna, ukazujemo na stotine i stotine melodija koje čekaju da oplemene njihove stihove, darujemo svojih stotinu učeničkih i nastavničkih glasova kako bi njihovo pjesništvo nastavilo živjeti među nama.”

Sljedeći događaj