03
stu
2022
Vijesti

Tadijine jeseni: Koncert uglazbljenih pjesama Vesne Parun i Dragutina Tadijanovića

Tadijine jeseni

tadijine jeseni

share

Tadijine jeseni

Kada je prije dvije i pol godine Glazbena škola Slavonski Brod započela pripremu projekta koncertnog izvođenja uglazbljenih pjesama Dragutina Tadijanovića, okolnosti nisu bile sasvim naklonjene ovom projektu. Koncerti U tišini bez kraja (2020.) i A duga još jače zasja u meni (2021.) odvijali su se u virtualnom okružju, bez izravnog dodira s publikom bez koje istinski glazbeni doživljaj ne postoji.

Ove jeseni, 7. studenoga 2022. godine, koncert na Tadijinim jesenima po prvi put će biti otvoren javnosti u prekrasnoj koncertnoj dvorani Glazbene škole Slavonski Brod.

Sudjelovanjem u književno-kulturnoj manifestaciji Tadijine jeseni, ideja je bila spojiti pjesništvo Dragutina Tadijanovića i glazbu hrvatskih suvremenih skladatelja koji su u Tadijanoviću našli nadahnuće, s posebnim naglaskom na poticanje nastanka novih djela koja će glazbom ispričati Tadijine priče. Na prošlim dvama koncertima praizvedeno je osam novih skladbi iz pera troje autorskih imena – Linde Uran, Siniše Leopolda i mladog brodskoga glazbenika, tada maturanta glazbene škole, Mislava Dokuzovića.

Ove godine pozivu Glazbene škole Slavonski Brod na ostvarenje novoga glazbenog djela odazvao se Tomislav Fačini koji je za ženski zbor, flautu i klavir skladao Lutanje.

Patnje mladog Tadije, radionica za učenike osnovne škole u sklopu “Tadijinih jeseni”

Tadijanovićevo pjesništvo nije jedino koje je ove godine u središtu pažnje. S obzirom da se u 2022. godini obilježava 100 godina od rođenja Vesne Parun, najistaknutije pjesnikinje u suvremenoj hrvatskoj književnosti, odabir njezinih uglazbljenih pjesama ravnopravno ispunjava ovogodišnju programsku koncepciju koncerta.

Stotinu stihova, stotinu melodija

Ovogodišnji koncertni program donosi popijevke na Tadijine i Vesnine stihove iz pera Linde Uran, Siniše Leopolda, Hrvoja Hegedušića i Zorana Novačića, instrumentalnu verziju poznate šansone Ivice Stamaća te glazbene izvedbe oba zborska ansambla Glazbene škole Slavonski Brod – Dječjega zbora, koji će otpjevati Bijeli leptir Dragutina Stahuljaka, i Srednjoškolskoga zbora, koji će praizvesti Lutanje.

Podsjećamo na stotine i stotine stihova koje su iznjedrili Tadija i Vesna, ukazujemo na stotine i stotine melodija koje čekaju da oplemene njihove stihove, darujemo svojih stotinu učeničkih i nastavničkih glasova kako bi njihovo pjesništvo nastavilo živjeti među nama

Parafrazirajući stih iz Tadijanovićeva Lutanja – stotinu uglova, stotinu svjetiljaka – podsjećamo na stotine i stotine stihova koje su tijekom svojih pjesničkih života iznjedrili Tadija i Vesna, ukazujemo na stotine i stotine melodija koje čekaju da oplemene njihove stihove, darujemo svojih stotinu učeničkih i nastavničkih glasova kako bi njihovo pjesništvo nastavilo živjeti među nama.

Organizatori su se zahvalili Hrvatskom društvu skladatelja i Hrvatskom muzikološkom društvu na podršci koju pružaju ideji i projektu Glazbene škole Slavonski Brod.

Moglo bi Vas zanimati