20
kol
2022
Replay

Dino Dvornik: top 10 pjesama… koje će izostati s klasične top liste hitova

dino dvornik

Top 10 Dine Dvornika / Ilustracija: Yellow Yuri (Igor Jurilj)

share

Na spomen imena Dino Dvornik, ćaće hrvatskoga funka, u pamćenje najbrže, u ritmu i podebljane organskim basom, dolaze pjesme koje su izglancale podove tisućama diskaća, koje su i običnom tinejdžerskom tulumu uvijek davale određenu dozu pučke vulgarnosti, ali i dašak zapada te kreativnog dostojanstva – pravi moderni klasici. To su “Ti si mi u mislima”, “Zašto praviš slona od mene” i “Tebi pripadam” s prvog, eponimskog albuma splitskog enfant terriblea iz 1989. godine.

Njih kronološki i po bpm-u prate brojni klupski biseri, primjerice “Jače manijače” i “Junak plaže”, raskošni duet s Josipom Lisac (“Rušila sam mostove od sna”), jedna torcidaška himna (“Ništa kontra Splita”) te kultna “Afrika”, ali i hitovi s njegova posljednjeg albuma Pandorina kutija iz 2008. godine, “Pelin i med” te “Hipnotiziran“.

Na ovom top-tenu naći ćete Dinine pjesme koje se, sudeći po statistikama digitalnih platformi, ne mogu provući u završnicu kupa, ali i dalje mogu igrati utakmicu.

  1. “Plastika”, Big Mamma (1999.)

Na desetome mjestu nalazi se “Plastika” koju smo već spominjali u priči Sva lica gole žene. Naime, pjesma progovara o manama estetske kirurgije koja, nažalost, nikoga ne čini pametnijim, a odraz je faze u kojoj Dino s plesnog podija izlazi u društvo. Pjesmu je Dino napravio s Hrvojem Grčevićem, glazbenikom najpoznatijem po ulozi Punkera u seriji Nad lipom 35.

  1. “Gibajmo se”, Priroda & društvo (1993.)

Vrući ljetni hit “Gibajmo se” rezultat je suradnje s Davorom Gopcem, Davorom Slamnigom te Zlatanom Stipišićem Gibonnijem. Također, u pjesmi se spominje Dragan Lukić Luky, još jedan Dinin prijatelj-glazbenik, koji se na njegovim albumima pojavljivao u različitim ulogama, kao glazbenik, aranžer i producent.

  1. “Jebe me se”, Enfant Terrible (1997.)

“Jebe me se” je manifest dinizma…

  1.  “Baš sam ljut”, Dino Dvornik (1989.)

…a “Baš sam ljut” logičan nastavak liste. Obje pjesme, iako im se refren vrti oko oprečnih emocija, progovaraju o Dvornikovom svjetonazoru. Premda je tekst potonje napisao Goran
Kralj, autor velikih hitova s Dinova prvenca, tekstom se provlači metafora ritma kao načina života, metafora stvorena za funky manijaka.

Na primjeru ove dvije pjesme možemo uočiti da su tekstovi u kojima je vidljiv nekakav konvencionalni “red” uglavnom nastale u suradnji s nekim. S druge strane “Jebe me se” je primjer Dinina slobodnog pisanja i nemilosrdnog mlaćenja po frazama “all right”, “baby, baby” i “oh yeah”. Sve je u službi ritma, a ritam je ples (i “soul’s companion”).

  1. “Misliš da sam blesav”, Kreativni Nered (1990.)

Na šestom mjestu nalazi se “Misliš da sam blesav”. Riječ je o još jednoj suradnji s Gibonnijem. Iz nje možemo čitati da je Gibo iz pjesme “Nek se dijete zove kao ja” nastavio živjeti u Dvornikovim pjesmama.

5. “Điha, điha”, Enfant Terrible (1997.)

Osim što je iznimno vulgarna te lako razumljiva čak i nepismenim pubertetlijama, a možda i malo rasistička, ova je pjesma izvrstan primjer spajanja dalmatinskog melosa s anglofonim funky izričajem. Video spot nominiran je za Porina.

  1. “Imam rep”, Priroda & društvo (1993.)

“Imam rep” moj je osobni favorit iz Dininih hipnotičkih devedesetih. U njezinom su slučaju aluzije ukusnije i posve uronjene u toksični beat.

  1. “Ja nisam tvoj”, Dino Dvornik (1989.)

Dinin prvi solistički album nema baš niti jednu lošu pjesmu. “Ja nisam tvoj” možda je najslabija, ali je i dalje hit!

  1. “Nisam mog’o s njom”, Kreativni nered (1990.)

Što se dogodi s klasičnim Gibonnijem kada ga zaposjedne Dino Dvornik? “Nisam mog’o s njom”, bez sumnje.

S obzirom na to da smo pri samom vrhu popisa vrijeme je za posljednje preporuke: Live In München koji je Dino snimio sa Songkillersima je live album dostojan karizmatičnog kralja domaćeg funka. Taj live album iz 1995. mnogi nazivaju ponajboljim live albumom hrvatske diskografije. Pa vi odlučite…

  1. Kineski zid – “Priđi malo bliže”, Kineski zid (1983.)

Na prvom mjestu nalazi se “Priđi malo bliže” Kineskog zida, benda koji je poznat kao prvi svoje vrste u Jugoslaviji. Naziv je dobio prema istoimenoj zgradi u Splitu u kojoj su tih godina na 12. katu stanovali veliki Dvornikovi. Bend je izdao jedan album za koji je Dino skladao glazbu, a njegov brat Dean napisao tekstove. Zatim je Dean otišao u Ameriku, a Dino postao sve ono po čemu ga znamo.

Moglo bi Vas zanimati