15
srp
2023
Vijesti

XVII. DANI JOSIPA KAŠMANA

Festival posvećen najznačajnijem hrvatskom baritonu svih vremena – Josipu Kašmanu

XVII. DANI JOSIPA KAŠMANA

plakat

share

Festival Dani Josipa Kašmana posvećen je najznačajnijem hrvatskom baritonu svih vremena, rođenom na Malom Lošinju – Josipu Kašmanu – baritonu koji je pjevao na otvorenju glasovite Metropolitan opere u New Yorku a kojem su diljem svijeta klicali il principe dei baritoni – princ baritona.

 

Sedamnaesto izdanje festivala donosi dva ekskluzivna koncerta:

“Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom – U spomen Kašmanu” – jedinstveni glazbeni događaj – pod vedrim lošinjskim nebom, proslavljeni hrvatski i mađarski operni pjevači izvest će arije i ulomke iz opera koje su proslavile ime Josipa Kašmana diljem svijeta – od milanske La Scale, gdje je nakon svojeg prvog predstavljanja proglašen kraljem baritona i najznačajnijim baritonom svoga doba do Metropolitan Opere u New Yorku, na čijem je samom otvorenju pjevao dok mu je publika klicala «il principe dei baritoni» – princ baritona.

Program je koncipiran na liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti bariton Davor Nekjak), kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice. U ulomcima iz navedenih naslova, Davoru Nekjaku će se u duetima, tercetima i završnom kvartetu pridružiti sopranistica Marta Hut, mezzosopranistica Emilia Rukavina te bas Walter Ferenc, solist Nacionalne opere iz Budimpešte. Za klavirom će biti Darijan Ivezić, asistent dirigenta i korepetitor u Operi u Muenchenu a narator ovog spektakla bit će idejni začetnik te umjetnički i izvršni voditelj Danijel Gašparović.

“Zvijezde svijeta na Lošinju” – jedna od najznačajnijih umjetničkih ličnosti današnjice, svjetska violinistička senzacija Julian Rachlin, koji svira na Stradivari violini, vraća se na Mali Lošinj uz svoje prijatelje, svjetske glazbene zvijezde: violisticu i violinisticu Sarah McElravy i pijanista Andreya Gugnina sa senzacionalnim programom koji obuhvaća djela Prokofjeva, Francka i Šostakoviča. Samo za ovu priliku, na pozornicu lošinjskog kina dolazi vrhunski novi klavir iz njemačke tvornice C. Bechstein.

Dani Josipa Kašmana traju već sedamnaest izdanja, sa izglednom budućnošću te sa ciljem da na otoku Lošinju stvore novu vrijednost – kulturnu, obrazovnu i turističku, ujedno čuvajući spomen na najslavnijeg baritona kojeg je Hrvatska imala – Josipa Kašmana. 2019. godine POU Mali Lošinj stvara partnerstvo sa tvrtkom CristoforiumArt te se osniva simfonijski orkestar “Kašman”, koji uz nacionalne prvake i soliste hrvatskih opera sa velikim uspjehom održava koncert po novom konceptu Danijela Gašparovića – Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom, što polučuje velik uspjeh. 2022. godine realizira se do sad neviđen uspjeh – kroz tri koncerta, realiziraju se nastupi svjetskih umjetnika poput Juliana Rachlina, Sarah McElravy, Borisa Andrianova i Andreya Gugnina, uz već svima poznatu Operu pod zvjedzanim lošinjskim nebom.

Ove godine, festival donosi senzacionalne koncerte, umjetnike i programe na Ljetnu pozornicu Kina Vladimira Nazora sa punopravnim očekivanjem da će ime Josipa Kašmana etablirati kao jedinstveni i autentični kulturni brand Malog Lošinja i da će se postepeno realizirati ideja umjetničkog i izvršnog voditelja festivala – Mali Lošinj kao jedinstveni otok kulture, obrazovanja, prosperiteta i baštine kroz više koncerata, majstorskih radionica i jednog dana, međunarodnog pjevačkog natjecanja a sve pod imenom Josipa Kašmana.

Danijel Gašparović, umjetnički i izvršni voditelj

XVII. DANI JOSIPA KAŠMANA

XVII. DANI JOSIPA KAŠMANA

 

OPERA POD ZVJEZDANIM LOŠINJSKIM NEBOM

Ljetna pozornica Kina Mali Lošinj

15.7.2023. u 21 sat

Kašmanu u spomen / In the memory of Kašman

 

Marta HUT, sopran / soprano

Emilia RUKAVINA, mezzosopran /mezzosoprano

Davor NEKJAK, bariton /baritone

WALTER Ferenc (Mađarska/Hungary), bas / bass – special guest of the concert

Darijan IVEZIĆ, klavir / piano

 

Danijel GAŠPAROVIĆ, narator i umjetničko vodstvo /narrator and artistic leadership

 

PROGRAM

 

 1. G. Verdi: Don Carlo – „Ella giammai m’amò“, arija Filipa iz 4. čina

 

 1. G. Verdi: Moć sudbine – „Pace, pace, mio Dio“, arija Leonore iz 4. čina

 

 1. P.I .Čajkovski: Pikova dama – “Da, spomnjila”, arija Poline iz 1. čina

 

 1. P.I. Čajkovski: Pikova dama – „Ja vas ljublju“, arija Jelteskog iz 2. čina

 

 1. J. Offenbach: Hoffmanove priče – „Belle nuit“, duet Giuliette i Nicklaussea iz 3. čina

 

 1. F. Halévy: Židovka – „Si la rigueur“, arija Brognija iz 1. čina

 

 

 1. C. Gounod: Romeo i Julija – „Mab, la reine des monsonges“, arija Mercutija iz 1. čina

 

 1. G. Bizet: Carmen – „Je dis que rien ne m’épouvante“, arija Micaële iz 3. čina

 

 1. G. Bizet: Carmen – „Près des remparts de Séville“, arija Carmen iz 1. čina

 

 1. E. Kálmán: Kneginja čardaša – „Heia, in den Bergen“, arija Sylve iz 1. čina

 

 1. F. Lehár: Giuditta – „Meine Lippen, sie küssen so heiß“, arija Giuditte iz 3. čina

 

 1. C.A. Bixio: „Parlami d’amore Mariù“

 

 1. S. Cardillo: „Core ‘ngrato“

 

Bariton Josip Kašman (1850. – 1925.) hrvatski je operni pjevač rođen je 14. srpnja 1850. čiji se bogati umjetnički život slavi projektom “Opera pod zvjezdanim lošinjskim nebom”, potaknut uspjehom iz 2019. godine a gdje će se lošinjskog publici predstaviti vrhunski solisti, redom prvaci opere Hrvatskih narodnih kazališta te gost iz Nacionalne opere iz Budimpešte. Program je koncipiran na liku Josipa Kašmana kao središnjeg solista (na koncertu će to biti bariton Davor Nekjak), kroz kojeg se pokrivaju sva velika djela operne literature koja su obilježila karijeru Josipa Kašmana kao i opernih naslova koje sam Kašman nije izvodio, ali su dio željeznog repertoara svakog eminentnog kazališta današnjice. U ulomcima iz navedenih naslova, Davoru Nekjaku će se u duetima, tercetima i kvartetu pridružiti sopranistica Marta Hut, mezzosopranistica Emilia Rukavina te bas Walter Ferenc, solist Nacionalne opere iz Budimpešte. Za klavirom će biti Darijan Ivezić, asistent dirigenta i korepetitor u Operi u Muenchenu a narator ovog spektakla bit će idejni začetnik te umjetnički i izvršni voditelj Danijel Gašparović.

 

Ulaznice/Tickets: 10 EUR

 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kina ili online/Buy tickets at the cash register of the Cinema or online: pou-malilosinj.mojekarte.hr

 

 

Organizator /Organisation: CristoforiumArt i Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj

 

Partneri /Partners: TZ Mali Lošinj, Jadranka Grupa,LH&V, Institut Liszt Zagreb, Bechstein, Hungarian Academy of Arts

 

Umjetnički i izvršni voditelj /Artistic and executive director: Danijel Gašparović

 

Moglo bi Vas zanimati