27
lip
2023
Vijesti

Pet koncerata

42. Večeri na Griču

42. Večeri na Griču

42. Večeri na Griču

share

Od 1. do 15. srpnja svi ljubitelji klasične glazbe uživat će u pet koncerata na kojima će gostovati poznati glazbenici kao što su kvintet Carion, ansambl Antiphonus, gitarist Petrit Çeku, pijanistica Eva Gevorgjan, Zagrebački solisti, violončelist Boris Andrianov te Kvartet Van Kuijk.

Večeri na Griču, jedan je od najstarijih ljetnih glazbenih festivala i već puna četiri desetljeća zaštitni znak kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima.

42. Večeri na Griču

Festival koji je od samog osnutka hrabro eksperimentirao s različitim glazbenim žanrovima i stilovima, pritom uvijek vodeći računa o visokoj kvaliteti programa, u svojoj biti ostao je vjeran jednom – klasičnoj glazbi koja svih ovih godina čini njegovu programsku okosnicu.

I dok su prošlogodišnje Večeri publiku podjednako oduševljavale koncertima klasične, jazz i etno glazbe, programski koncept 42. Večeri na Griču u potpunosti je posvećen klasici i predstavljanju glazbenih imena koja dominiraju na prestižnim natjecanjima diljem Hrvatske i svijeta.

Vjerujemo kako će ovogodišnji festival izazvati veliko zanimanje kulturne javnosti, potvrditi svoj dosadašnji uspjeh ili ga čak nadmašiti“, ističe voditelj festivala Josip Nalis te napominje kako će publika tijekom pet koncertnih večeri moći uživati u izvedbama renomiranih domaćih i stranih imena.

U subotu, 1. srpnja, ovogodišnje Večeri na Griču otvorit će dansko-latvijski puhački kvintet Carion, iznimno u dvorani Novinarskog doma.

Ovaj cijenjeni ansambl, koji čine glazbenici mlađe generacije, poznat je po izuzetnim interpretacijama, ali i po originalnom scenskom nastupu u kojem koncertni repertoar izvodi uz izražajne kretnje i koreografije, ostvarujući na taj način neposredan kontakt s publikom.

Već sa sljedećim koncertom festival se vraća na Gornji grad, u predivan atrij Galerije Klovićevi dvori, prostor koji je zaštitni znak Večeri od njihova osnutka 1982. godine. Ondje će 7. srpnja nastupiti vokalni ansambl Antiphonus, koji djeluje pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija, a nastupit će uz istaknutoga gitarističkog virtuoza Petrita Çekua.

Petrit Çeku

Petrit Çeku / Foto: Matej Grgić

Rusko-armenska pijanistica Eva Gevorgjan, trenutačno jedna od najtalentiranijih i najperspektivnijih mladih pijanistica u svijetu, gričkoj će se publici predstaviti 9. srpnja dok će 13. srpnja na pozornicu stići Zagrebački solisti, pod vodstvom Sretena Krstića.

Zagrebački solisti neizostavni su gosti ovog festivala od njegova osnutka, a ovom će prilikom nastupiti uz ruskog umjetnika Borisa Andrianova, jednog od najpriznatijih violončelista današnjice.

Zagrebački solisti

Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja održat će se 15. srpnja kad će pred publiku stati nagrađivani francuski gudački kvartet Van Kuijk, koji za zatvaranje 42. Večeri na Griču planira pravu glazbenu poslasticu.

Kvartet Van Kuijk

Kvalitetan program i raznoliko glazbeni repertoar 42. Večeri na Griču još će jednom potvrditi kako
ovaj festival drži poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi te će zagrebački Gornji
grad učiniti živim mjestom umjetnosti i kulture koje svakako vrijedi posjetiti!

Prvi koncert održat će se iznimno u donjogradskom prostoru u Novinarskom domu, dok će se ostali koncerti održati u prepoznatljivom ambijentu atrija Galerije Klovićevi dvori.

Sve izvedbe počinju u 21 sat, a ulaznice su već dostupne na portalu Ulaznice.hr i na mjestu događanja jedan sat prije svakog koncerta. Popusti za umirovljenike, studente i grupe ostvaruju se na blagajni uoči koncerta.

Moglo bi Vas zanimati