30
srp
2021
Vijesti

Alfiju Kabilju na Motovun Film Festivalu dodijeljena nagrada 50 godina

Alfi Kabiljo - Motovun Film Festival

Alfi Kabiljo - Motovun Film Festival Alfi Kabiljo - Motovun Film Festival

share

Ugledni skladatelj nagrađen je za 50 godina stvaranje glazbe za film i televiziju.

Motovun Film Festival na posebnoj je svečanosti dodijelio Nagradu 50 godina skladatelju Alfiju Kabilju. Riječ je o počasnom priznanju koje ovaj festival dodjeljuje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju na filmu.

Veoma sam ponosan što sam dobio ovu nagradu. Dosad su je dobivali fantastični likovi naše filmske industrije koji su postavili hrvatski film na visoki pijedestal te čiji filmovi su ponos naše zemlje. Nadam se da ćemo se vidjeti možda i za 50 godina”, rekao je emotivni Kabiljo, primajući nagradu.

Predstavljajući ga publici, redatelj i scenarist Nenad Puhovski, kazao je kako je riječ o jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetskih kompozitora filmske, kazališne i televizijske glazbe. Alfi Kabiljo skladao je za više od 40 filmova te stotinjak televizijskih serija, što ga čini jednim od naših najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća. Među filmovima za koje je stvarao su: Kužiš, stari moj, Novinar, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Lea i Darija, a za glazbu u ostvarenjima Seljačka buna, Banović Strahinja Neka ostane među nama dobio je Zlatne Arene. Na dugom popisu serija za koje je komponirao su i Nikola Tesla, Mačak pod šljemom i Nepokoreni grad. Alfi Kabiljo poznat je, međutim, i kao autor mnogobrojnih klasičnih djela poznatih mjuzikala kao što su Jalta, Jalta, Kralj je gol i Tko pjeva, zlo ne misli te komične opere Casanova u Istri.

Radio je za domaće, ali i za holivudske produkcije, no tamo je, kaže, naporno jer je stalno neizvjesno što nosi budućnost. U Motovunu je otkrio da su mu najdraži filmovi Veliki diktatorAmarcord i Oblik vode, a unatoč svojim godinama i dalje ne može bez glazbe, filma, kazališta i sporta. Zbog uživanja u životu proglasio se predsjednikom Svjetske hedonističke stranke u koje je pozvao sve koji uživaju u dobroj hrani i druženju.

Moglo bi Vas zanimati