12
ožu
2024
Vijesti

Vodeći brazilski blues gitarist

Artur Menezes premijerno u Hrvatskoj

Artur Menezes / foto: Lucas Parisi

Artur Menezes / foto: Lucas Parisi

share

Jedan od najboljih mladih blues i rock gitarista na svijetu – brazilski glazbenik Artur Menezes stiže na svoj premijerni nastup u Hrvatskoj. U petak, 22. ožujka, sa svojim bendom će nastupiti u zagrebačkom Hard Placeu, kao headliner ovogodišnjeg izdanja Zagreb International Blues Festivala.

Veselim se nastupu u Zagrebu! Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj i jedva čekam upoznati ljude, a nadam se da ću imati priliku istražiti grad te isprobati vašu tradicionalnu kuhinju” otkriva ovaj 26-godišnji brazilski glazbenik s trenutnom adresom u Los Angelesu.

Artur Menezes novo je ime na svjetskoj blues i rock sceni, a njegova izdanja i energične nastupe hvale magazini, kritičari i publika. Magazin Guitar Player uvrstio ga je u svoju prestižnu listu “25 najboljih novih blues gitarista”, a uz to zaslužio je i Gibson/Albert King nagradu Blues fondacije za “Najboljeg novog gitarista”. Eric Clapton pozvao ga je da nastupi na njegovom Crossroads Guitar Festivalu u New Yorku, dok je na prestižnom natjecanju International Blues Challenge u Memphisu osvojio visoko treće mjesto.

Artur Menezes / foto: Karo Achten

Artur Menezes / foto: Karo Achten

Njegova glazbena priča seže u tinejdžerske godine kada je u rodnom Brazilu uz poticaj majke i starijeg brata započeo svirati gitaru i otkrivati glazbena imena kao što su Jimi Hendrix, AC/DC i Stevie Ray Vaughan, a već s 14 godina održao je svoj prvi profesionalni nastup. Životne okolnosti odvele su ga u Chicago, gdje je sudjelovalo u nizu jam-sessiona s glazbenicima kao što su John Primer, Linsey Alexander, Phil Guy i Jimmy Burns, da bi kasnije preselio u Los Angeles, gdje trenutno živi. 

Brazilski korijeni snažno se osjete u njegovoj glazbi, a svoju široku lepezu blues, rock i funky stilova uživo je već predstavio publici diljem svijeta. Među brojnim imenima s kojima je dijelio pozornicu ističu se i Joe Satriani, Bobby Rush i Buddy Guy. Iza sebe ima pet studijskih albuma, a na posljednjem izdanju, “Fading Away” iz 2020. godine, gost na jednoj pjesmi bio mu je cijenjeni Joe Bonamassa.

Često na svjetskim turnejama, Artur Menezes svoju neumornu energiju uživo premijerno donosi i pred hrvatsku publiku, u sklopu Zagreb International Blues Festivala. Kao headliner festivala nastupit će 22. ožujka u zagrebačkom Hard Placeu, a ulaznice su dostupne u prodaji putem sustava Entrio.hr. Ulogu predgrupe preuzet će čudesni vinkovački usnoharmonikaš Igor Djeke, u sklopu svog Harp Explosion projekta.

15. izdanje Zagreb International Blues Festivala će se održati od 19. do 22. ožujka 2024. i u četiri festivalska dana, na tri zagrebačke lokacije, dovodi ukupno osam vrhunskih blues izvođača, među kojima je upravo i hvaljeni Artur Menezes.

Moglo bi Vas zanimati