12
ožu
2024
Vijesti

Hip-Hop iz Detroita

Slum Village dolazi u Zagreb

Slum Village u Vintage Industrial Baru

Slum Village u Vintage Industrial Baru

share

Zagreb i u 2024. godini nastavlja tradiciju odličnih hip-hop događanja, ovoga puta nastupom detroitskih rap velikana Slum Village 9. travnja u Vintage Industrial Baru 

Zagreb je prošle godine bio sjecištem mnogih Hip-Hop evenata raznih domaćih i stranih izvođača kojima se ujedno slavio i pedeseti rođendan Hip-Hop kulture, a taj trend se nastavlja i u ovoj godini. Nakon vrlo uspješnog “Balkan Loves Dilla” partija u veljači u zagrebačkom Jiggy Music Baru kojim se odavala počast preminuloj rap legendi J Dilli, red je došao i na grupu Slum Village čiji je J Dilla bio i jedan od suosnivača. U tom duhu, rap šampioni iz Detroita 9. travnja će zagrebačkoj publici u Vintage Industrial Baru predstaviti srž zvuka nastalog na ulicama ‘Grada Motora’ koji je svojevremeno postavio nove standarde na američkoj, pa time i svjetskoj hip-hop sceni.

Slum Village oformljeni su sredinom 90-ih godina od strane repera Baatin i T3, te producenta J Dille. Na lokalnoj su sceni od samog početka počeli rapidno dobijati na velikoj popularnosti, a Dilla je sa svojim producentskim umijećem i suradnjama s imenima poput De La Soul i The Pharcyde već uživao veliko poštovanje među kolegama i publikom. Grupu je primarno obilježavao vrlo specifičan stil produkcije i zvuk, a to je ujedno jedan od razloga zašto su ih uspoređivali s njujorškim legendama A Tribe Called Quest.

Nakon vrlo uspješnog albuma “Fantastic Vol. 2” iz 2000. godine, grupa je kroz sljedećih nekoliko godina počela bilježiti promjene u sastavu. Već 2001. J Dilla izlazi iz grupe ganjajući solo karijeru kojom je naposljetku zaradio I kultni status jednog od najboljih hip-hop producenata svih vremena. Njega zamjenjuje Elzhi, dok 2003. godine grupu napušta i Baatin, ali iz zdrastvenih razloga. Iako će se nekoliko godina kasnije vratiti u grupu, njega će, nažalost, tragična smrt 2009. spriječiti u daljnjem radu isto kao i J Dillu koji nas je napustio 10. veljače 2006. godine. Finalno, zbog solo karijere grupu napušta i Elzhi čime sada Slum Village čine originalni član T3 te Young RJ koji će na zagrebačkom nastupu predstaviti ono najbolje u dugoj karijeri grupe.

Bez obzira na silne promjene u sastavu, grupa je kroz sve ove godine objavila popriličan broj albuma prepunih kvalitetnog materijala, ali i dosta hitova. Pjesme “Tainted”, “Players” i “Climax” samo su neke od njih, dok je roster gostujućih imena na njihovim albumima zbilja impresivan – Busta Rhymes, D’Angelo, Common, Ol’ Dirty Bastard, DJ Jazzy Jeff, pa čak i John Legend koji je uz Kanye West-a svoj doprinos dao na odličnom singlu “Selfish”. 

Uz toliki glazbeni opus i popratni program domaćih DJ i MC snaga (Phat Phillie, Grooveplayaz, Koolade, Amerigo Gazaway, Sinke Fresh, BARS, Pendrek i mnogi drugi), fenomenalna atmosfera i prava tvrda Rap večer su zagarantirani.

Nastup grupe Slum Village i cjelokupni događaj u organizaciji je neprofitne Balkan Loves Dilla fondacije koja je startala 2021 godine u suradnji Phat Phillie-ija iz Zagreba, Vlade Stojanovića iz Valjeva i DJ Goceta iz Skopja sa Dillinom majkom poznatijom kao Ma Dukes. Također, za organizaciju je zaslužna i Goulash Disko ekipa koja ovim putem najavljuje novo izdanje svog festivala koji će se održati na otoku Visu od 18. do 22. rujna —> https://goulashdisko.com/

Podršku ovom eventu dala je poznata slovenska tvrtka Ziggi Papers koja će svakom posjetitelju dati specijalno dizajniran poklon Slum Village papirića.

Early bird ulaznice događaja dostupne su u prodaji preko Stereoticket servisa po cijeni od 18€.

Moglo bi Vas zanimati