08
lis
2021
Vijesti

ZAMP predstavio projekt Rap School: rap i edukacija o autorskim pravima

Rap School: Fil Tilen, Stoka i Hiljson Mandela

Rap School: Fil Tilen, Stoka i Hiljson Mandela

share

Počeo je „Rap School“ – projekt kroz koji će se mladima približiti ideja autorskog rada i prava, pogotovo na društvenim mrežama, a za koji je HDS ZAMP partnere pronašao u Joomboosu i 24 sata.

Ove je godine Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), s kojim je HDS ZAMP i ranije surađivao, objavio poziv za dodjelu sredstava za aktivnosti koje su usmjerene podizanju svijesti o vrijednosti intelektualnog vlasništva. U natječaju su se tražili inovativni projekti koji će mladoj publici u više europskih zemalja učinkovito približiti pojam kreativnog rada. U potrazi za novim načinima približavanja vrijednosti tog rada, kao i približavanja sustava ostvarivanja autorskih prava mladim kreativcima, HDS ZAMP je odlučio ponuditi suradnju vodećem video brendu i najpraćenijem zabavnom digitalnom kanalu za mlade u regiji – JoomBoosu i njegovu nakladniku 24 sata.

Tako je osmišljen zajednički projekt „Rap School“ koji se u edukacijskom dijelu, osim u Hrvatskoj provodi i u Austriji i Sloveniji, a obuhvaća i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju čiji se mladi kreativci također mogu prijaviti kao natjecatelji. Ponosni smo da je „Rap School“ od strane EUIPO-a izabran kao jedan od 12 najinovativnijih projekata kojem su dodijeljena maksimalna sredstva za provedbu.

Kroz „Rap School“ poznati hrvatski reperi i članovi ZAMP-a Fil Tilen, Marin Ivanović Stoka i Hiljson Mandela će među prijavljenim i odabranim kandidatima pronaći najboljeg mladog repera. Ujedno će u toj potrazi mladima približiti važnost poštivanja autorskog rada te ih savjetima uputiti u razvoj karijere.

Djelatnici HDS ZAMP-a će natjecateljima ove posebne „rap škole“ pojasniti što sve mogu očekivati na putu od svojih početaka do velikih pozornica i ugovora s diskografskim i publisherskim kućama, kako funkcionira ostvarivanje njihovih prava i koji su sve izvori zarade glazbenika. Mlade će na njima prihvatljiv način uputiti i što je prihvatljivo prilikom korištenja pjesama drugih autora na društvenim mrežama. Tako se na primjer već pri prijavi od mladih kreativaca traži da se natječu sa svojim originalnim tekstom i glazbom za koju su riješena prava odnosno da su ili sami autori glazbe koju koristite ili da za korištenje glazbe drugih autora imaju njihova odobrenja ili da pak koristite tzv. royalty free glazbu s nekog od legalnih servisa koji takvu glazbu nude za slobodno korištenje.

Prijave za „Rap School“ već su otvorene na poveznici https://rapschool.24sata.hr/, a traju do 15. listopada. Pobjednika showa uz znanja koja će mu pomoći u razvoju karijere očekuju i vrijedne nagrade kao što su snimanje albuma uz podršku najboljih hrvatskih hip-hop producenata, snimanje videospota u profesionalnoj produkciji i 30.000 kn na potrošačkoj kartici.

Uvod u „Rap School“ je u suradnji sa Studijem Républika koji potpisuje glazbu i produkciju, napravio pobjednik sličnog prošlogodišnjeg JoomBoosova showa „Rap Camp“, mladi reper Karlo Kreš / Š, koji je i sam nedavno prijavio svoje pjesme u HDS ZAMP-u. Njegovu novu rap pjesmu „Bad Boy“ pogledajte na linku, a Š će u periodu prijava za „Rap School“, izbaciti i svoje prve tri pjesme i spota na JoomBoosu.

Pratite repersku školu „Rap School“ na JoomBoosu, kao i naše objave o provedbi ovog potpuno drugačijeg edukativnog projekta.

Moglo bi Vas zanimati