03
ožu
2023
Vijesti

HNK u Zagrebu

Čarobna frula ove sezone s novim solističkim snagama

Čarobna frula

Čarobna frula Foto: HNK Zagreb

share

Operna bajka Čarobna frula, iznimno djelo skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu počinje s izvedbama 4. ožujka osvježena novim opernim snagama i opernim debitantima

Premijerno postavljena u studenome 2018. godine u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, Čarobna frula oduševila je publiku i kritiku.
Ulogu Tamina u prvim izvedbama pjevao je Tomislav Mužek, Paminu Valentina Fijačko Kobić i Marija Kuhar Šoša, Kraljicu noći Ivana Lazar i Lidija Horvat Dunjko, a Papagena su utjelovili Ozren Bilušić i Ljubomir Puškarić.

Čarobnoj fruli 2023. godine s novom solističkom podjelom pod ravnanjem maestra Srbe Dinića, debitira Mateo Ivan Rašić u ulozi Tamina.  Mateo je svoju glazbenu naobrazbu započeo 2006. u renomiranom dječačkom zboru Wiltener Sängerknaben, pod vodstvom mag. Johannesa Stechera a od jeseni 2018. studira na konzervatoriju u Innsbrucku kod mag. Johannesa Stechera te 2019. godine upisuje studij vokalne pedagogije na Universitetu Mozarteum u Salzburgu.

Miljenko Turk, bariton koji niže nastupe na velikim europskim pozornicama i festivalima s počasnom titulom “Kammersänger“, najprestižnijim priznanjem opernim umjetnicima u zapadnome opernom svijetu ove sezone utjelovljuje Papagena.
Također Prvu damu po prvi puta na pozornici zagrebačkog HNK pjeva i mlada sopranistica Marta Hut.

Viktorija Đurđek / Foto: HNK Zagreb

U ulozi Kraljice noći  nastupaju sopranistice – Viktorija Đurđek, i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih soprana, Lidija Horvat Dunjko.
Tamina utjelovljuje Filip Filipović te Tomislav Mužek a Ivana Lazar, Darija Auguštan i Josipa Lončar ove su sezone u ulogama Pamine. Papageno je Ozren Bilušić i Miljenko Turk, Sarastro Siniša Štork i Marko Špehar, Govornik Marin Čargo i Toni Nežić a Svećenik Nikša Radovanović i Siniša Galović.
Detaljnu podjelu pogledajte na www.hnk.hr.

Posljednja opera Wolfganga Amadeusa Mozarta Čarobna frula  u sebi ujedinjuje sve najbolje osobine jednoga od najvećih skladatelja u povijesti, koji je u formi bajke ispričao priču o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi i iskrenosti nad intrigama, zloćom i smrću. Čarobna frula jedan je od vrhunaca operne umjetnosti i izazov je kako za izvođače, tako i za publiku. Nastala je na njemački libreto Emanuela Schikanedera, a praizvedena je 30. rujna 1791. u Beču, samo dva mjeseca prije Mozartove smrti.

Opera Čarobna frula W.A. Mozarta s novim opernim snagama na repertoaru je 6., 7., 9. i 11. ožujka.

 

 

Moglo bi Vas zanimati