03
ožu
2023
Daj 5

Najbolje nove pjesme tjedna

Daj 5: Konstrakta, Jelusick, Company i drugi

/promo, Filip Gržinčić (Vinko Ćemeraš)

share

Ovaj tjedan predstavljamo audiovizualno remek-djelo koje ruši sve do sada postavljene granice pop glazbe u regiji, jednu žestoku metalnu poslasticu, jedno atmosferično razigrano djelo i dva radiofonična pop uratka. Za svakog ponešto.

Konstrakta – + EVO OBEĆAVAM +

Društvena kritika na Konstraktin način dosegla je novu razinu. Nasljednik Triptiha je + EVO OBEĆAVAM +, petipolminutno djelo koje se također sastoji od tri dijela: DEPRESIVNA SAM. ANKSIOZAN SAM. i OBEĆAJ MI. Remek-djelo moderne audiovizualne umjetnosti koje razbija sve do sada postavljene granice popularne glazbe u regiji. Pogledajte, poslušajte i prosudite sami.

 

Vinko & Talvi Tuuli – “Vrijeme”

Vinko Ćemeraš otvara drugo poglavlje glazbene karijere pjesmom “Vrijeme”. Nastavlja u istom tonu, ljubavnom poezijom u radiofoničnom ruhu, prilično pitkom i jednostavnom koju zaokružuje emocijom i prepoznatljivošću vlastitog vokala.

 

Vatra – “Zajedno sami”

Što će ostati od nas? Pitanje je na koje nitko nema odgovor, a ne nude ga ni Ivan Dečak i ekipa u posljednjem, sedmom singlu s aktualnog albuma Javi se kad stigneš. Filip Gržinčić potpisuje crno-bijeli spot sniman u Gradskom muzeju Virovitica koji dobro nadopunjuje tematiku pjesme.

 

 

Company – “Goodcompany”

Company su Stribor Gligorić i Rok Juričić, audiovizualni kolektiv koji je u javnost istupio pjesmom “Goodcompany”. Ime su preuzeli su iz tradicije kazališnih kompanija oformljenih u duhu zajedničke kreativne proizvodnje. Bliski sinonim bio bi trupa (iz francuskog troupe), trupa lutajućih svirača, putujućih glumaca, slučajnih susreta, ali u našem jeziku i trupa suboraca. Glazbena okosnica Companyja rezultat je Striborova sviračkog iskustva u rock bendovima, te – s druge strane – klavirsko-vokalnih obrada jazz standarda kakvima je obilježeno Rokovo muzičko stasanje. Stribor je student završne godine studija Prava, a Rok je diplomirani glumac. Pjesma je na engleskom jeziku, atmosferična je igra zvukom i formom, no, dečki ističu kako njihove pjesme neće biti određene jezičnom tradicijom, zbog čega bi u bližoj budućnosti iz njihove radionice mogla izaći zanimljiva iznenađenja.

 

Jelusick – “Regin Of Vultures”

Dino Jelusick predstavio je drugi singl s nadolazećeg solističkog studijskog izdanja. Pjesma “Regin Of Vultures” žestoko je djelo koje neodoljivo vraća u najbolje dane skandinavskog melodičnog metala. U profinjenost europskog metala ubacila se snaga Dininog vokala koji karakterom na trenutke nudi dašak američkog (glam) metala osamdesetih. Zanimljiva fuzija za sve ljubitelje metalnog zvuka.

Moglo bi Vas zanimati