27
kol
2022
Daj 5

Daj 5: Ether, Elis, Mia Negovetić & drugi

daj 5, ether, elis lovric

Daj 5

share

Ether – “Sama”

U vrijeme hiperprodukcije, hiperkonzumacije i desentizacije od glazbe poradi prvonavedenih, kada netko potakne osjećaj iščekivanja nove glazbe, onda je to i  neformalna potvrda svježine na sceni. Nikiol Ćaćić (ex NLV) umjetničkog identiteta Ether okupirala je svu moju pažnju debitantskim singlom “Nemoj disati” predstavljenog u maniri folk popa. U izlagačkom dijelu je užitak slušati autoričino vokaliziranje koji podsjećaju na igru kakva mitska bića, ali prava hipnoza kreće na refrenu iznesenom u višeglasju kakvog asociramo sa srednjovjekovljem.

Drugim singlom “Sama” najavljuje prvi samostalni album  pjesmom o prihvaćanju samostalnosti i samodostatnosti kročeći kroz život. Život je poput vlaka, a svatko ulazi i izlazi sam na svojoj postaji. Svježu produkciju singla, kao i nadolazećeg albuma potpisuje Luka Vidovićproducent i vokal pocket palme.

No Ether zaslužuje više od dva singla slične minimalističke estetike početne prezentacije i komunikacije s publikom. Početak samostalne karijere njezina kalibra valjalo je tretirati drukčije od skromnosti kakvom je započela. Razloge je pretpostaviti, ali u vremenu opće dostupnosti instrumenata vizualne komunikacije, mogao se napraviti i smislen videospot, ako ne i kakav DIY vizualni narativ od glazbenih materijala. Time bi na vrlo ekonomičan način potencijalno imala većeg odjeka i time publike.

No nisam ovoliko iščekivao nečiji album još od “Let Me Panic” Bad Daughter!

Elis Lovrić – “Škanjet”

Škanjet znači stolčić koji se stavlja pod noge dok ste u fotelji. Labinjonska kantautorica Elis Lovrić oduševljava na novoj pjesmi na lokalnom labinjonskom govoru, cakavici koju ni Istrijani neće lako razumjeti. Ali njezin “Škanjet” ima jedan ritualni, neizrecivi moment proizašao prije svega iz njezina atraktivnog vokala upogonjenog u dinamičnoj vožnji koju podržava suptilno militantna ritam sekcija što fino komplementira njezin raniji ovogodišnji singl “No War“.

Ako ju je ikad bilo usporediti s nekim, onda je to bespogovorno Alanis Morissette, ali s profinjenijom i dalekosežnijom lirikom. Svjetski, ali samo naše. Elis Lovrić predugo već tinja da ne bi eksplodirala, a kako je 2022. itekako njezina godina, vjerujem da će na novom izdanju pokazati svoju eksplozivnost koja je još uvijek na stand byju.

Mia Negovetić – “Mijenjam se”

I dok je Elis Lovrić kao zrela glazbenica s pedigreom odabrala svoju poetiku, njezina mlađa kolegica s natjecanja za pjesmu Europe, Mia Negovetić je u stalnoj mijeni zbog kakve se pitamo tko je ona uopće? U najnovijem singlu vizualna retorika mlade kantautorice je fokusirana na njezinu transformaciju iz dječjeg imena u odraslu glazbenicu; obrazac kakvog smo kroz desetljeća itekako navikli vidjeti. Njezin je pokušaj neupitno legitiman jer s kronološkom dobi dolazi i sazrijevanje na drugim razinama.

Mlada autorica sama piše svoju liriku i glazbu gdje pokazuje kreativnu zrelost, kao i u pratećem videospotu koji je odmah podigao prašinu jer na nelagodan na čin prikazuje gnjusnost muškog svijeta koju ženu gleda isključivo kroz vanjštinu.  U ovotjednom je Daj 5 zbog suvremene, svježe, dinmične i čiste produkcije, nepobitno snažnog vokala i pjevačkog kapaciteta, kao i ozbiljnije lirike u odnosu na njezina ranija ostvarenja poistovjećena s festivalskim nastupima. Mia je talent i treba ga brusiti i polirati.

Kevlar Bikini – “Night Shift Monomania”

Kevlar Bikini nastavlja s “vizualizacijom” svih pjesama s OPT-OUTisma iz 2020. u projektu plasiranja svih postaja albuma. Najnoviji singl, sedmi po redu “Night Shift Monomania” daleko je od pravog spota i time nam bacaju patku snimljenu vjerojatno na kakvoj probi, ali u konačnici je to i nebitno. Kevlar Bikini nisu jedan od onih estetski dorađenih bendova koji polažu svoju vrijednost ili težinu na vizualnu prezentaciju nego na glazbu. Njihovo zanimljivo taljenje žanrova i dalje zadržava prozračnost. Ne pretendiraju ni na kakvu revolucionarnost i otkrivanje tople vode, nego se drže onog čega dobro znaju – prljavog underground rocka s primjesama metala i punka.

Sabrina Hebiri – “Tvoja mirna luka”

Ne znam je li to stvar ljeta ili godina, ali sve manje mi odgovara forsiranje umjetnosti, a pogotovo glazbene. Sabrina Hebiri u “Tvojoj mirnoj luci” igra se s poznatim i sigurnim postupcima. Jasna i čista struktura pjesme, lirska jednostavnost i konvencionalizam, a opet ukusni, skladni i uravnoteženi. Njezina me pjesma od izlaska milozvučnošću mazi, a tome je najzaslužniji njezin baršunast vokal kojeg nakon ovog singla predstavljenog na 25. Dalmatinskoj šansoni želim čuti u novim varijantama, kao i eventualnim jazz obradama domaćih klasika.

Moglo bi Vas zanimati