09
ruj
2022
Daj 5

Daj 5: Buđenje, Šumski, Petra Antolić & drugi

daj 5, budenje, sumski, code 369, ivana kindl

Daj 5

share

Daj 5 je debelo u rujnu! Drugo izdanje nove sezone (ako računamo početak svih novih sezona s rujnom) pokazuje kako kolektivni uratci odzvanjaju jednom sasvim drukčijom vibracijom negoli samostalna izdanja. Duh zajedništva i suradnji pogoni drugi rujanski odabir najzanimljivijih izdanja aktualnog tjedna na sceni. Žanrovski smo opet miš-maš, ying-yang, miks, lonac, peka i kolaž. Shvatili ste: ne ograničavamo se nego širimo uške i ruke prema novoj, dobroj glazbi. Imamo najave albuma, prve singlove, duete za pamćenje i, naravno, nova imena!

Šumski – “Samo stvari”

Šumski prigodno biraju jesensku melankoliju za objavu šestog studijskog abuma Kolobari, najavljenog za sljedeći petak, 16. rujna u izdanju Geenger Recordsa.

Šumski u 35 godina postojanja (otkako su se počele javljati prve formacije), odnosno 30 godina od prvog javnog nastupa ne posrću u banalno i trivijalno, nego zajedno s njihovim zvukom i vrsnim muziciranjem evoluira i njihova lirska poetika. Iako jasna i čista u formi, jednostavnost novog singla “Samo stvari” ima zazoran učinak na slušatelja prepoznatljivim sugestijama o izmještenim vrijednostima i banalnim životnim idealima.

Samo stvari” prema riječima samih Šumskih “oslikava atmosferu iščeznuća, osjećaj gubitka, nestanka koji se, kako starimo, podmuklo uvlači u nas, a pri tome, trenutna situacija u svijetu kojem prijeti potpuno iščeznuće ne pruža neku utjehu. Što preostaje ili ostaje za nama kada napustimo prostor? Kada napustimo život ili veze koje smo živjeli? Ostaju stvari, ostaju predmeti koji svjedoče o krhotinama nekadašnjeg života, stvari koje smo prikupljali svo to vrijeme i za koje smo se grčevito držali kao za neke slamke spasa. Usprkos neveseloj temi, pjesma je vedra, mogli bi reći vedro apokaliptična i s porukom: živimo ispunjen život i bez žaljenja idemo u ništa!“.

Šumske možete vidjeti i čuti na promotivnim koncertima 24.9. u Puli u klubu Kotač i 21.10. u Zagrebu u klubu Močvara.

Buđenje – “Zaključaj srce”

Potencijalno najbolja pjesma Buđenja s novog albuma Brudet: velike ribe u pjesmama, “Zaključaj srce” s Tonkom sljubljuje ne samo dva vokala oprečnih tekstura, nego i žanrove popa i bluesa. Njihov je fatalni sudar u žicama gitara što pronose lirski jednostavan, a milozvučan singl kojeg će posebno istaknuti Tonkine vokalizacije među refrenima. Melodioznost pjesme i čista ritam sekcija čine ju idealnom je za radijske postaje prvih dana jeseni kada se vraćamo u ne nužno priželjkivane rutine.

Popratni videospot kao i na dosadašnjim singlovima jest snimka pojedinih pjesama izvedenih uživo s gostima albuma Brudet u zagrebačkoj Tvornici kulture. No za ovu bi pjesmu bilo zanimljivo vidjeti i osobnije kreativno vizualno rješenje.

Code 369 – “Prava ljubav”

Već dva tjedna vrtim album prijenac Stages of Love makedonskog benda Code 369 kao novog imena u Croatia Records. Prvi album pop-rock benda sklonom začinjavanju pjesama distorzijama, progresivnim dionicama i natruhama trip hopa jedno je od ponajboljih izdanja najvećeg izdavača u tekućoj godini. Code 369 je i provjerena priča uživo: autorica pjesama i vokalistica benda Irena Dimovska demonstrira snažnu kontrolu vokala u različitim registrima, a srčano ju komplementira zvijezda benda iz sjene: gitarist Daniel Mitrevski. Njegove su dionice srž i kralježnica cjelokupnog zvuka Code 369, a ništa drukčije ni na prvom službenom singlu “Prava ljubav”.

Petra Antolić i Ivana Kindl – “Prijatelj je uvijek tu”

Daj 5 nema poretka u svojim odabirima, ali ponekad se neke pjesme istaknu kao najmilije vašem selektoru. I svjestan sam rizika preferenciranja, ali singl “Prijatelj je uvijek tu” odnosi svu konkurenciju cijelog tjedna, pa i odabranu u ovom tekstu. Petra i Ivana servirale su duet od kojeg se tri minute ne prestajete ježiti u ovom prekrasnom pejzažu soula i jazza kojim klizite ozarena lica. Puhaćka sekcija savršeno obgrljuje dvije pjevačice posvema različitih boja i tekstura vokala što pripovijedaju jednostavnu priču o potpori, zaklonu i povjerenju prijatelja.

Od Petre Antolić želim čuti riskiranje i zavirivanje u žanrovske procjepe, jer naslućuje senzibilitet jedne Shayne Steele ili Layle Hathaway. Ova kombinacija s Ivanom Kindl kao da je pak neobjavljeni, skriveni materijal benda Snarky Puppy koji su čuvali broj za jesensku motivaciju. Favorit tjedna!

Videospot potpisuje glazbeni, ali i vizualni kreativac Doringo.

Francis K.A. – “Strah”

Moram priznati kako ni u trenutku pisanja ne znam gotovo ništa o beogradskom duu Francis K.A. koji su me opčinili synth-pop i darkwave singlicom “Strah” s debitantskog EP-ja Nežnost retka je kojeg čini pet pjesama objavljenih na domaćoj etiketi više manje zauvijek. Mladi duo zvukovno podsjeća na rani Nipplepeople, a čine ga Tamara Jeličić i Miloš Mihajlović. Mogli bi vas uplesti u glazbenu zamku svojim sanjivim stilom definiranim prodornim bas i sint linijama te, naravno, melankoličnim tekstovima koje potenciraju razvijene gitarske solaže. Hajmo vidjeti i čuti što će biti s Francis K.A.

Moglo bi Vas zanimati