19
tra
2024
Vijesti

Novi-stari šef dirigent

Dawid Runtz još tri godine na poziciji šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije

Dawid Runtz i Zagrebačka filharmonija

Dawid Runtz i Zagrebačka filharmonija

share

Maestro Dawid Runtz u još će jednome trogodišnjemu mandatu voditi Zagrebačku filharmoniju na mjestu šefa-dirigenta, odlučeno je nakon provedenoga natječaja raspisanoga u siječnju ove godine
Mo. Dawid Runtz

Foto: Vedran Metelko/Glazba.hr

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Filip Fak, na mjesto šefa dirigenta imenovao je Dawida Runtza, potvrdivši i volju orkestra koji je također uvjerljivom većinom glasova odlučio podržati nastavak dosadašnje uspješne suradnje s mladim poljskim maestrom.

„Već prilikom prvog susreta s maestrom Runtzom, koji se dogodio na probi koncerta za gostovanje Zagrebačke filharmonije u Kuvajtu 2019. godine, shvatio sam da se radi o mladome dirigentu rijetkoga kova, u kojem se ujedinjuju izniman glazbeni talent i profesionalna zrelost, odmjerenost i staloženost u komunikaciji s orkestrom te nepresušni entuzijazam i posvećenost glazbi koji krase sve njegove izvedbe. Sretan sam što s takvim umjetničkim partnerom mogu kreirati i dijeliti iduće poglavlje povijesti našega orkestra“ – zaključuje donedavni član, a sada ravnatelj Zagrebačke filharmonije Filip Fak.

Iza Filharmonije i maestra Runtza tri su vrlo uspješne godine intenzivne suradnje u kojima je orkestar uvelike napredovao u kvaliteti i stabilnosti, a kontinuitet koji osigurava još jedan trogodišnji mandat zasigurno će pridonijeti daljnjem umjetničkom razvoju orkestra.

Maestro Runtz u Zagrebu je pronašao svoj drugi dom, snažno se povezujući s hrvatskom glazbenom zajednicom. Prepoznajući njezine izazove i prilike, aktivno je pridonosio razvoju i valorizaciji cjelokupne glazbene scene, a neki od najvažnijih projekata koje je s Filharmonijom do sada ostvario, osim niza iznimno uspješnih koncerata, uključuju rad na međunarodnoj vidljivosti orkestra i gostovanjima, iniciranje Festivala Dore Pejačević, projekt snimanja serije nosača zvuka za etiketu Naxos s djelima hrvatskih skladatelja te umjetničko vođenje festivala Zagrebačko glazbeno proljeće, od čijeg nas otvorenja dijeli tek nekoliko dana, a koji je pokrenut u suradnji s Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog.

Večerašnji koncert Zagrebačke filharmonije, uz violinista Stefana Milenkovića, prvi je koncert Runtzova novoga mandata.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Razmišljanja maestra Runtza o dosadašnjem i budućem radu s Filharmonijom, o hrvatskoj glazbi i klasičnoj glazbi općenito pročitajte u intervjuu koji je nedavno s njim ostvarila naša suradnica Srđana Vrsalović.

Moglo bi Vas zanimati