19
tra
2024
Vijesti plus

United POP akademija

The Songwriting Week 2023! – objavljeno drugo kompilacijsko izdanje

Songwriting Week! 2023.

Songwriting Week! 2023. /Filip Bušić

share

Na zagrebačkoj se United POP akademiji u rujnu 2023. održalo drugo izdanje The Songwriting Weeka

Cilj je ovog jedinstvenog projekta spojiti mlade kantautore s glazbenim producentima i profesionalcima glazbene industrije, a organiziran je u suradnji United POP akademije, agencije CRE.MA te uz podršku partnera Universal Music Croatia i HDS ZAMP-a.

Sa svojim neobjavljenim autorskim pjesmama prijaviti su se mogli svi punoljetni tekstopisci i pjevači, a projekt im je u tjedan dana ponudio cjelodnevna predavanja i radionice. Osim što su se mnogi po prvi puta susreli s profesionalnom glazbenom opremom i procesom, kao rezultat projekta nastale su pjesme u suradnji s nekim od naših najpoznatijih producenata.

Mentori su ovogodišnjeg The Songwriting Weeka! bili Mirela Priselac Remi (Elemental) i Zvonimir Husnjak (z++), a pjesme polaznika producirane su uz pomoć z++-a, Mihovila Šoštarića aka Lockrooma, Marina Gospića aka Beni Ducenta, Dine Travaša aka Dalleriuma, Jere Šešelje te Luke Tralića Shota (Elemental).

Rezultati ovoj programa sada su objavljeni na kompilaciji The Songwriting Week! 2023 na kojoj se našlo devet pjesama polaznika.

„Drugi po redu The Songwriting Week! je bio puno dinamičniji nego godinu ranije, što smo nekako i očekivali. Osim što smo u timu imali dva dodatna producenta, Z++ i Lockroom, i glazbeno smo nekako bili puno širi, od metal produkcije do pop i trap glazbe. Sami program je bio kvalitetnije izveden pa smo na kraju uspjeli i napraviti jednu zajedničku pjesmu na kojoj su svi skupa radili. Energija je bila i više nego pozitivna, sudionici su oduševljeni izvedbama, dobili su puno novih informacija, naučili puno i dobro se zabavili, što je na kraju i cilj cijelog eventa.

Neopisivo nam je drago vidjeti da projekt koji nekako otvara vrata u svijet glazbe mladim autorima živi punim plućima, a svakako se zahvaljujemo na podršci svima koji na bilo koji način sudjeluju na projektu. Hvala našim predavačima; Luka Tralić, Luka Kerečin, Milan Majerović Stilinović, Gloria Mage Gospić i Jere Šešelja. Hvala mentorici Mireli Priselac Remi. Hvala producentima; Zvonimir Husnjak Z++, Mihovil Šoštarić Lockroom, Dino Travaš Dallerium i Jere Šešelja. Hvala partnerima; UNITEDPOP, ZAMP i Universal Music“, izjavio je Marin Gospić osnivač projekta te ravnatelj akademije United POP.

U nastavku donosimo pjesme autorica i autora čije su se pjesme našle na kompilaciji.

Lucya – “Nije do nas”

“S obzirom da sam inače zaboravljiva i da je prošlo pola godine, jedino čeg se sjećam je odlična hrana, još bolje društvo, zanimljiva predavanja, puno kreativnih ideja i glazbe. A ni producenti nisu loši. Mislim da puno znači što mi je ostalo upravo samo pozitivno iskustvo. Bilo da nemate pojma što radite ili znate točno što želite, ovo je stvarno super prilika da se bolje upoznate s procesom nastanka glazbe i u njemu osobno sudjelujete, družite se, papate i, ukratko, uživate. Hvala svima i pusa!”, rekla je Lucya.

Ona se zove Lucija Stanković, a poznatija je kao Lucya, ima 18 godina i živi u Zagrebu. Otkad zna za sebe, zna za glazbu i beskrajno uživa u njoj. Završila je osnovnu glazbenu školu i pohađala srednju, a trenutno ide u MIOC. Kao mala pjevala je u zboru, kao malo veća svirala klavir, zatim je sama naučila svirati gitaru, a nedavno su je prijatelji upoznali s čarima DAW-ova. U slobodno vrijeme sudjeluje u ZKM-u i voli pisati, crtati, trčati; uglavnom, baviti se stvarima koje je podsjećaju da je bezbrižno dijete. Glazba joj puno znači i u savršenom svijetu sve svoje vrijeme dala bi njoj, ali gimnazija se ipak mora završiti pa je primorana odoljeti toj kušnji. Većinu vremena nema pojma što radi, ali smatra da se i time može doći do nečega posebnog i otvoriti vrata novim prilikama pa jednostavno proba.

 

laurel – “drugi oblik”

“Tjedan dana zivjela sam onako kako bih htjela provoditi svoj zivot – snimanje u studiju, rad na pjesmama, stvaranje novih prijateljstava i poznanstava. Stvarno sam zahvalna na prilici da radim s jednim od trenutno najboljih producenata, bez da sam prethodno imala imala ikakve glazbene uspjehe. Bilo je prezabavno, puno sam naucila i na predavanjima i u studiju, upoznala sam super ljude, tako da svima koji se zele bavit glazbom preporucujem da se prijave jer neće požaliti!“, otkrila nam je laurel.

Ona je Laura, 22-godišnja studentica psihologije i vječna ljubiteljica majoneze iz Siska. Od malih nogu, mikrofon je bio u njenim rukama pa bi se reklo da je glazba oduvijek bila njena prva ljubav. Završila je osnovnu glazbenu školu za klavir, a s pisanjem pjesama počela je prije nekoliko godina kao nekom vrstom ispušnog ventila. Kada popuste fakultetske obveze, njen je plan ozbiljno se posvetiti glazbi

 

Deliri – “Malo poslije 3”

„Bilo mi je zadovoljstvo tjedan dana raditi sa ljudima zaslužnim za mnoge hitove na našim prostorima te učiti od njih. Sve od organizacije do pružanja edukacije je bilo na visokom nivou. Zato velike preporuke za mlade artiste koji pišu pjesme u svojim sobama, neka se prijave na idući Songwriting week te svoje vještine prebace u studio“, izjavio je Matej Grorjanac – Deliri.

Matej Gorjanac Deliri, rođen je 1997. godine u Požegi, gdje je proveo svoje djetinjstvo i završio osnovnu i srednju školu. U trećem razredu osnovne škole zbog ljubavi prema glazbi krenuo je u osnovnu glazbenu školu gdje je svirao gitaru, uz pokušaje učenja klavira, bas gitare i trube. Međutim, ljubav prema košarci prevladala je, pa je odustao od glazbene škole usred petog razreda kako bi se mogao više posvetiti košarci. Do četvrtog razreda srednje škole želio je postati programer i upisati FER, ali to se promijenilo kada je osjetio želju za pomaganjem drugima u smislu zdravlja, pa je odlučio upisati medicinu. Nakon neuspjeha u upisu prve godine, odlučio je stopirati godinu kako bi se bolje pripremio za maturu, radio u raznim poslovima i bolje upoznao sebe. Sljedeće godine uspio je upisati Medicinski fakultet u Osijeku, gdje je tijekom studija puno slušao Klinca i inspiriran njegovim radom počeo i sam pisati glazbu. Tijekom fakulteta upoznao je i z++a, koji mu je puno pomogao u glazbenom stvaralaštvu, za što mu je jako zahvalan. Godine 2022. završio je fakultet te odmah započeo specijalizaciju iz Medicine rada i sporta, na kojoj je već godinu dana. Unatoč obavezama, glazbu i dalje piše u četiri zida svoje sobe kao hobi, koji ga na neko vrijeme odvuče u drugi svijet.

 

Višnja – “Opio”

“Songwriting Week mi je bio jedan od boljih tjedana tog ljeta. Bilo mi je jako zabavno i zanimljivo učiti dodatno o glazbenoj industriji i na kraju zapravo napraviti pjesmu u profesionalnoj produkciji. Mislim da smo se nas osam kandidata super našli kao ekipa i da ćemo još dugo vremena biti u kontaktu. Ukratko, bomba iskustvo!”, govori nam Karlo Višnjovski – Višnja.

On je Karlo Višnjovski, dolazi iz Zagreba, ima 19 godina i trenutno je student FER-a. Voli programiranje i matematiku, ali ne toliko koliko i glazbu. Prije osam godina počeo je baviti se plesom. Prvo je išao isključivo na breakdance, no kada je krenuo dobivati gaže, počeli su ga zanimati i drugi stilovi. Trenutno je trener breakdancea u Plesnom Studiu Fusion, a sa strane (u istom klubu) ide na urbani hip hop. Glazbu je počeo raditi kada je došao u srednju školu i zaljubio se. Zbog prezimena, svi su ga oduvijek zvali Višnja pa je izabrao to kao umjetničko ime. Od tada je upoznao puno ljudi koji dijele isto mišljenje te su jedni druge poticali i nadopunjavali. Plan mu je nastaviti se baviti glazbom, a na kraju i živjeti od nje.

 

Leiya – “Ego Defensa”

“Prisustvovati na Songwriting Weeku je bilo inspirativno iskustvo. Imala sam priliku upoznati se s različitim elementima glazbene industrije, od samog pisanja pjesama, pa do marketinga. Tjedan je bio dobro organiziran, pružajući nam dovoljno vremena da istražimo različite teme. Posebno sam uživala u druženju s ostalim polaznicima, producentima i glazbenicima koji već imaju iskustva u glazbenoj industriji. Mislim da sam stekla i unaprijedila bitne vještine za glazbenika koji tek počinje, a najbitnije, stekla sam prijateljstva i dobila iskustvo koje neću zaboraviti”, iskreno će Leiya.

Njeno ime je Lea Magzan – Leiya. Rođena je 2004. godine u Zagrebu, studentica je Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u slobodno vrijeme se bavi glazbenom i likovnom umjetnošću. Prvi doticaj s glazbom imala je u osnovnoj školi učlanjenjem u školski zbor u kojem je provela šest godina. U srednjoj školi javlja se njen interes za rock i metal žanrom što realizira kao vokalistica u dva vršnjačka benda. Kasnije dobiva priliku biti otvarajuća točka za renomirani Nazareth u Budimpešti 2022. godine, a trenutno je aktivna kao vokalistica benda Grey Noise te samostalna izvođačica u svom solo projektu Leiya.

 

Tohwi – “10 dana”

“TSW je definitivno bilo nezaboravno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti. Producenti i ekipa koju sam upoznao izrazito je draga i pretalentirana. Puno sam naučio o snimanju u studiju i samom procesu stvaranja s profesionalnim producentom Lockroomom, koji je nadišao svako moje očekivanje. Svaki dan sam jedva čekao doći i družiti se sa svima. Bilo je zanimljivo i poučno čuti pregršt savjeta i iskustava od jako iskusnih ljudi. Vrlo sam zahvalan na prilici koju sam dobio na TSW”, rekao nam je Antonio Ragač, poznatiji kao Tohwi.

Njegovo ime je Antonio Ragač, ima 19 godina i živi u Zagrebu. Završio je Tehničku školu Ruđera Boškovića i trenutno je student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Njegovi interesi su raznovrsni i svestrani, no najviše pažnje odlazi izradi videoigara i smišljanju, snimanju i izradi glazbe. Poveći interes za glazbu krenuo je prije četiri godine kada je, pod utjecajem domaće scene u koju se sve više interesirao, krenuo pisati svoje prve tekstove. Glavna motivacija bila mu je shvaćanje činjenice da mu je lakše izraziti emocije kroz pjesmu nego na bilo koji drugi način. Na početku ga je najviše inspirirao Klinac, a osim njega postoji još mnogo artista kao što su Hiljson Mandela, Venok, Scriptor i GIR itd., koji su dodatno potakli njegovo učenje raznih aspekata koji su bitni kod izrade pjesama. Skladno sa svim utjecajima kroz život, trenutno bi svoju glazbu najlakše opisao kao rap/trap/rnb, ali nikada se ne bi ograničio na žanr.

 

Shen – “Čini Magične”

“Bilo je super, pozitivna ekipa, profesionalni voditelji i predavači, ugodno okruženje i poticanje kreativnosti”, izjavio je Pavao Došen, umjetničkog imena Shen.

Shen ima 27 godina i dolazi iz Zagreba. Glazbom se bavi od malih nogu počevši sa sviranjem klavira u osnovnoj glazbenoj školi, nakon kojeg se prebacio na francuski rog te na njemu završio srednjoškolsko glazbeno obrazovanje. U toj vrsti glazbe i obrazovanja se zapravo nije toliko „našao“ ali, kao što je kasnije shvatio, jako mu je koristilo za opće razumijevanje glazbe i mogućnost primjene tog znanja na vrstu glazbe u kojoj je najviše uživao, a to je rap. Pisati je počeo s petnaestak godina Šen. Trenutno je u procesu snimanja svog prvog studijskog albuma.

Moglo bi Vas zanimati