12
sij
2024
Vijesti

Novo izdanje u ediciji Ligatura

Dva antologijska ostvarenja akademika Frane Paraća

Dva antologijska ostvarenja Frane Paraća

share

Nakon Zbora HRT-a i Osluškivanja, autorskog CD-a Srećka Bradića te nagrađivane Pasije Berislava Šipuša, edicija Ligatura Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije u izdanju Cantusa nastavlja seriju reprezentativnih izdanja autorskim albumom uglednoga skladatelja i profesora emeritusa, akademika Frane Paraća (Split, 1948.).

Album izlazi u prigodi Paraćeva 75. rođendana, a na njemu su objavljena dva antologijska ostvarenja: suita iz baleta Carmina Krležiana za recitatora, mješoviti zbor i simfonijski orkestar (1988.) te Missa Maruliana za sopran, bariton, zbor i orkestar (1993.).

S obzirom na 130 godina od rođenja Miroslava Krleže 2023. te na 2024. kao godinu Marka Marulića, izlazak Paraćeva albuma dodatno dobiva na značenju i aktualnosti. “Dva opsežna Paraćeva vokalno-instrumentalna djela predstavljaju gotovo kanonski repertoar hrvatske glazbe 20. stoljeća. Ona povezuju Paraćevo skladateljstvo s velikanima hrvatske književnosti”, ističe autorica eseja u izdanju, doktorica muzikologije i članica suradnica HAZU-a Hana Breko Kustura.

Oba djela predstavljena su u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića (Missa Maruliana 2017., a Carmina Krležiana 2023. godine), a nakon izvedbi realizirane su i studijske snimke sada objavljene na albumu.

Snimanja su, kao i u drugim izdanjima Ligature, uključila velik broj sudionika. Tako su se u slučaju suite Carmina Krležiana Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te dramski umjetnik Danijel Ljuboja, dok su u izvedbi djela Missa Maruliana sudjelovali i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić.

“U doba kad mnogi umjetnici i pseudo-umjetnici sveudilj posežu za efemernim i perifernim temama i problemima, Frano Parać je znao u svom djelu zahvatiti u ljudski bitno”, bilježi uz Paraćevu Misu akademik Ivan Supičić. Isto, međutim, vrijedi za oba djelo na albumu.

Dva antologijska ostvarenja Frane Paraća

Naslovnicu u skladu s konceptom Ligature krasi kolaž Home Poise Habitat renomiranog hrvatskog likovnog umjetnika Damira Očka. “Ovaj rad tematizira glasofobiju ili strah od javnog govora, te smjelo korespondira s temom umjetnosti kao odgovora na strah, potrebe za izričajem. Očko se vješto poigrava i čitanjem ljudskoga lika dajući naznake mnogih lica, maski, koje svatko od nas ovisno o prilici nosi”, bilježi kustoska suradnica u Ligaturi Karla Pudar.

Tonski snimatelj bio je Božidar Pandurić, a glazbeni producenti Krešimir Seletković i Pero Mihojević. Izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Album je moguće naći u Cantusovu katalogu (https://bit.ly/47uWN1l) i na svim digitalnim platformama (https://ampl.ink/rel33).

– Cantus izdavaštvo

Moglo bi Vas zanimati