15
ožu
2021
Vijesti

Jazz na 31. Muzičkom biennalu Zagreb 2021. - Hrvatska jazz dijaspora

Goran Kajfeš

37.2_MBZ_goran_kajfes dhrvoj Goran Kajfeš

share

Biennale u Zagreb privlači vrhunske hrvatske glazbenike iz svijeta; iz Francuske stiže bubnjarica Lada Obradović, iz Švedske trubač Goran Kajfeš, iz Nizozemske saksofonist Domagoj Ralašić, a iz Austrije violončelistica Asja Valčić.

Jazz glazba je gotovo od samih početaka bila prisutna na Muzičkom biennalu Zagreb. Još u ranom razdoblju svjedočili smo nastupima vodećih svjetskih predstavnika avangardnog jazza kao što su Art Ensemble of Chicago, Cecil Taylor, Paul Bley, Piano Conclave, George Adams – Don Pullen Quartet, Aki Takase – Maria Joao. Pokretanjem jazz manifestacija Hrvatskog društva skladatelja, danas pod zajedničkim nazivom Jazz.hr, ostvarena je suradnja s Biennalom. U toj koprodukciji nastupili su također vrhunski jazzisti eksperimentatori: Michel Portal, Louis Sclavis, Trilok Gurtu, Fred Frith, Uri Caine, Jon Irabagon… Često su bili zastupljeni i hrvatski jazz autori i izvođači, od Boška Petrovića do Matije Dedića i Zorana Šćekića.
Ove godine to će, pod geslom Hrvatska jazz dijaspora, biti hrvatski glazbenici koji žive i djeluju u inozemstvu, tek neki od njih, oni koji su ostvarili iznimnu međunarodnu karijeru.

Maštovita bubnjarica
Iz Francuske dolazi jazz bubnjarica i skladateljica Lada Obradović koja je pozornost međunarodne javnosti pobudila prije godinu dana kad je Netflix počeo emitirati igranu seriju The Eddy, Grammyjem nagrađenog redatelja Damiena Chazellea, u kojoj je glumila i svirala u kućnom sastavu istoimenog kluba. Ladino je geslo: „Glazba je slika života, vizija svijeta, vrisak koji prenosi zvukove svemira!” Od završetka školovanja Lada je djelovala u raznim međunarodnim sastavima i projektima. Odvažna je mlada glazbenica koja se i dalje usavršava te se posvećuje razvijanju osebujnih glazbenih zamisli. Kreativna je, ima viziju i spremna je poduzeti sve da je ostvari. Pokazala je to u raznim suradnjama, ali i u akcijama koje poduzima da bi ostvarila što bolju promociju svojega stvaralaštva. Osim što je stasala u sjajnu bubnjaricu, ona je i maštovita autorica koja traga za multikulturalnim pristupom i nekonvencionalnim metodama u kreiranju umjetnosti. Uz francuskog pijanista Davida Tixiera, suvoditeljica je višestruko nagrađenog projekta utemeljenog 2016. godine. Dvojac izvodi suvremenu i elegantnu glazbu, kombinirajući akustične i elektroničke instrumente – moog, Fender Rhodes, glockenspiel, mbiru i druge.

Tropski Šveđanin
Sin proslavljenoga jazz pijanista Davora Kajfeša, trubač, skladatelj i suvlasnik diskografske kuće Headspin Recordings, Goran Kajfeš, koji živi u Švedskoj, jedan je od najuglednijih skandinavskih glazbenika, i to ne samo na području jazz glazbe. Tome svjedoče mnogobrojne suradnje, ali i nagrade i priznanja, među ostalima Nordic Music Prize, nagrada koju je osvojio 2011., kad je među nominiranima bila i poznata pjevačica Björk. Poznat je kao skladatelj koji, osim za jazz ansamble, piše glazbu za film, televiziju, kazalište i plesne predstave. Njegova djela donose spoj zvučnih elemenata, od jazza preko afričkih i istočnoeuropskih utjecaja do elektronike. Goran Kajfeš je utemeljitelj i voditelj nekoliko sastava, među ostalima i kvarteta Tropiques s kojim djeluje od 2011. godine. Ta se skupina razvijala pod utjecajem iskustva stvaranja glazbe koja se sjedinjuje s plesnim pokretima, ali je s godinama ostvarila neovisan glazbeni izričaj. Rezultat je minimalistička glazba koja se temelji na grooveu i koja istražuje sporo razvijanje forme, gotovo poput mantranja, melodijske improvizacije i bogate varijacije elektroakustičnih tekstura. Mogli bismo reći – hipno-jazz.

Vrhunski saksofonist
Tenor-saksofonist Domagoj Ralašić, koji živi u Nizozemskoj, poznat je po moćnom, zaokruženom tonu, kao i uvjerljivim izvedbama, u kojima podsjeća na velikane koji su stvarali povijest jazza. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i američkom Berklee College of Music, a diplomirao na džezističkom odjelu Kraljevskog konzervatorija u Rotterdamu. Iskustvo je stjecao svirajući s Boškom Petrovićem i ostalim uglednicima hrvatskoga jazza, ali i legendarnim svjetskim jazzistima kao što su Clark Terry, James Moody, Bob Brookmeyer, Al Foster, Reggie Workman, Ronnie Cuber, Eddie Gomez, Jesse Davis, Benny Bailey i N. H. O. Pedersen. On i jedan od njegovih glavnih mentora, glasoviti njujorški bubnjar Alvin Queen, te vrsni jazz gitarist Primož Grašič, član Big Banda RTV Slovenija, upoznali su se u B. P. Clubu u Zagrebu, gdje su sva trojica nastupala u raznim kombinacijama Boška Petrovića. Orguljaš Phil Wilkinson suradnik je vrhunskih američkih jazzista, poput Larryja Coryella, Marka Whitfielda i Houstona Persona. Ta je četvorka, u izvedbama Ralašićevilh skladbi i jazz standarda, posvećena autentičnom američkom groovy jazzu s jakim swingom i puno bluesa i soula.

Ovogodišnja članica stage-benda u bečkom Jazz klubu Porgy & Bess, klasično obrazovana violončelistica Asja Valčić, koja živi u Austriji, surađivala je s velikanima jazza kao što su Joachim Kühn, Rolf Kühn, Wolfgang Puschnig, Jan Lundgren… Još u ranom razdoblju karijere proširila je radijus djelovanja improvizacijom, kompozicijom i stilistikom jazza i svjetske glazbe. Nakon osnivanja radio.string.kvarteta i velikog uspjeha prvog CD-a Celebrating Mahavishnu Orchestra, 2006. potpisala je ugovor s jednom od vodećih njemačkih diskografskih kuća ACT. Za istu je kuću objavila desetak CD-ova, ne samo s kvartetom nego i u triju s finskim pijanistom Iirom Rantalom, a najviše u duu s Klausom Paierom, s kojim već više od deset godina intenzivno nastupa diljem svijeta. CD Timeless Suite četvrta je duo-produkcija kojom je obilježena njihova desetogodišnja suradnja. Paier Valčić Quartet utemeljen je 2013. s dugogodišnjim Paierovim kolegama: basistom Stefanom Gfrerrerom i bubnjarom Romanom Wernijem. Zajednički CD Cinema Scenes, program koji ćemo slušati na festivalu Jazz.hr proljeće i MBZ-u, sadržava skladbe oboje glazbenika, kao i obrade filmske glazbe.

Izvor: Cantus 226
Autor fotografije: Davor Hrvoj

Moglo bi Vas zanimati