27
sij
2022
Vijesti

Kako su nastale pjesme nominirane za Rock&Off nagradu?

share

Za laskavu titulu Pjesme godine ovogodišnjeg izdanja Rock&Off nagrade konkuriraju “Thick” Bad Daughter, “Falling” Jonathana, “Montreal” Mayalesa i Mary May, “Zauvijek” pocket palme, “Vrijeme za čilanje” Porto Morta, “Body or soul” The Gentlemana i “Sama” Urbana &4. Najbolju saznajemo na završnoj dodjeli u zagrebačkoj Tvornici, 5. veljače, a evo što su sami autori rekli o nastanku, inspiraciji i priči iza nominiranih pjesama…

 

Bad Daughter – “Thick” (Dunja Ercegović)
„Prva skica za pjesmu ‘Thick’ je napravljena 2017. u nekih desetak minuta i snimljena na mobitelu u garageband aplikaciji. Imala sam cijeli tekst osim druge strofe koju sam napisala dan prije nego što sam je morala snimiti za album. Pjesma nije bila inspirirana stvarnim događajem budući da ja drame takvog kalibra više nemam. Samo sam htjela napisati ”navijačku” pjesmu koja bi ljude motivirala da prekinu toksični odnos.”

 

Jonathan – “Falling” (Zoran Badurina, Nikica Jurjević, Branko Kovačić, Darko Petković, Tomislav Radinović, Hrvoje Šćulac)
„’Falling’ je nastala po istom principu po kojem nastaju sve ostale naše pjesme, a to je da krenemo svirati. Tada nastane kostur kojeg dalje prosviravamo i pokušavamo čuti što pjesma želi reći i o čemu se radi. Tako je ova pjesma u biti emotivna reakcija na globalno stanje u kojem je nastala, čudni i hladni svijet, svijet bez ljubavi.”

 

pocket palma – “Zauvijek” (Anja Papa, Luka Vidović, Bruno Žabek)
„Kao što je slučaj s većinom naših pjesama, Zauvijek je jedna jako nježna i nostalgična pjesma koja govori o završetku jednog odnosa, ali na lijep i pozitivan način. U nama izaziva mali tračak nade umjesto tjeskobe koja se uobičajeno veže za takve situacije. Prekid smo zapravo usporedili s motivom kiše koja dolazi i prolazi kao ljetni pljusak, a i sama pjesma ima poprilično ljetni zvuk.”

 

Porto Morto – “Vrijeme za čilanje” (Roko Crnić, Hrvoje Klemenčić, Luka Čapeta, Dario Stilinović)
„Ova pjesma je proglas oslobođenja i poziv. Nakon dugo vremena došlo je, niotkuda, kao iz vedra neba, vrijeme za čilanje. Uđi u auto, idemo u đir. Spot je fantazija u svijetu u kojem je glavna valuta čil. Apstraktan delirij u kojem je glavni cilj osvojiti malo vremena za sebe.”

 


Mayales i Mary May – “Montreal” (Petar Beluhan, Vladimir Mirčeta)
„Još nedavno nismo znali na kojem će broju stati kuglica. Drago nam je da se radi o pjesmi Montreal koju je rulet javnosti izabrao kao onu koja će u ovakvim okolnostima kao što je Rock&Off predstavljati svojevrsni vrhunac albuma. Svaka naša pjesma ima neku svoju povijest, pozadinsku priču. U ovom slučaju priča je direktno povezana s velikom umjetnicom Mary May i njenom posebnom karizmom. Zbog toga smo iznimno zadovoljni i ponosni. Živjela glazba i glazbenici!”

 


Urban&4 – “Sama” (Damir Urban)
„Pjesma je nastala jednog jutra za mojim stolom, a nakon toga, za tim istim stolom, snimljena je njezina prva, ujedno i zadnja verzija. To je verzija koja je sadržavala samo glas, akustičnu gitaru i moj pokušaj slaganja višeglasja. Ostali članovi benda su potom napravili svoje dionice, a onda ih sami i snimili. Na kraju, Sandi Bratonja se uhvatio miksanja tih naših traka, a Goran Martinac je onda svemu tome dodao završni sjaj. O samoj tematici pjesme ne bih previše govorio. Vjerujem da je njena priča dovoljno jasna i nema je potrebe dodatno objašnjavati slušateljima. Milica je, po meni, napravila predivan spot koji prati pjesmu. Nakon razgovora s njom o tome kakav bi uopće trebao biti spot koji će vizualno ispratiti pjesmu, odlučio sam se povući i prepustiti joj mogućnost da stvari u potpunosti istjera na svoj način.”


The Gentleman – “Body or Soul” (Marko Lucijan Hrašćanec, Ivana Bodrožić)
„’Body or Soul’ je pjesma koja govori o tijelu i duši, ali ne o njihovoj sjedinjenosti, nego o nepremostivom rascjepu. To je pjesma koja promiče slobodu ljubavi i osobnu slobodu svakoga od nas. Jer ta različitost među nama i ono što neki gledaju kao mane, upravo to nas čini ljudima. Neki ljudi zbog svojih fizičkih „nedostataka“ bivaju nedoživljeni od strane društva ili na bilo koji način marginalizirani. Pjesma ‘Body or Soul’ slavi različitost koja čini naše društvo istovremeno izazovnim i prekrasnim. Prekrasnost dolazi onda kada si dopustiš vidjeti. Kalup je možda siguran, no zasigurno nije jednako živ i zanimljiv. Na kraju dana, Body or Soul, ovisi o tebi.”

Više o četvrtom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 5. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Moglo bi Vas zanimati