30
tra
2024
Vijesti

besplatni koncerti kao poticaj za aktivni jazz svibanj

Međunarodni dan jazza 2024.

Davor Križić i jazz orkestar HRT-a / Foto: Filip Bušić

Foto: Filip Bušić

share

Međunarodni dan jazza, koji se od 2011. godine obilježava na dan 30. travnja, ove godine donosi niz zanimljivih i svima dostupnih glazbenih programa

Brojni datumi posvećeni raznolikim pojavama, događajima i ljudima, upisani u kalendare kao “međunarodni dani ….”, često su tek povod za komentiranje u društvu i čuđenje da takvo što postoji. Neki od njih ipak i nagrađuju, razveseljavaju i obogaćuju poticanjem na otkrivanje novog i uzbudljivog. Unatoč svojoj sada pozamašnoj povijesti, jazz je dio glazbe kojemu nekako polazi za rukom kontinuirano donositi izazove pred glazbenike, zanimljivosti pred slušatelje, a život u društvo.

Publika Jumbo Big Band koncerta / Foto: Matej Grgić/JazzHR

Međunarodni dan jazza 2024.

UNESCO je tako upravo ovaj datum odredio kako bi se promovirao i slavio jazz kao glazba koja je kroz povijest imala raznolika lica, ali uvijek jaku sposobnost ujedinjavanja ljudi diljem svijeta, zadržavajući istodobno njihov individualni pristup jazzu. U prosincu 2012. Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno je potvrdila odluku UNESCO-a da 30. travnja proglasi Međunarodnim danom jazza.

Foto: Matej Grgić/JazzHR

Međunarodni dan jazza mobilizira glazbenice i glazbenike diljem svijet na slavlje svog odabranog glazbenog jezika kroz muziciranje na brojnim mjestima te u raznolikim kombinacijama, a obilježavanju je cilj podići svijest o “vrlinama jazza kao obrazovnog alata i snage za empatiju, dijalog i poboljšanu suradnju među ljudima”.

Na čelu ove manifestacije su glavna ravnateljica UNESCO-a te legendarni jazz pijanist i skladatelj Herbie Hancock, koji je UNESCO-ov veleposlanik za međukulturni dijalog i predsjednik Instituta koji nosi njegovo ime.

Herbie Hancock / Foto: herbiehancock.com

Institut je neprofitna organizacija zadužena za planiranje, promicanje i produkciju ovogodišnje proslave koja će se održati u sjeverozapadnom marokanskom gradu, Tangieru. Središnje je to mjesto za Međunarodni dan jazza 2024., no kao glazbenici, pratitelji ili publika ovom danu možete odati priznanje, dati doprinos ili uživati u njegovim brojnim programima u više od 190 zemalja svijeta, ali i gdje god se nalazili – slušajući svoje omiljene jazz ploče, snimke ili uživajući u glazbi putem različitih ditigalnih servisa, ali i podržavajući lokalnu scenu.

Uvod u jazz svibanj – koncerti i festivali

Diljem Hrvatske i ove se godine održavaju brojni koncerti, jamovi, susreti i raznolika događanja posvećena jazz glazbi. Neka od njih, u koordinaciji i organizaciji HGU, možete pronaći u našem kalendaru.

Mimo tipičnih jazz programa, i Zbor Hrvatske radiotelevizije svoj je današnji koncert posvetio upravo jazz glazbi. Dobro je to zagrijavanje za skorašnje koncerte i festivale jazza koji slijede u svibnju: Kvartet Jamesa Cartera, Oridano Gipsy Jazz Trio i Kvintet Mire Kadoića u Splitu, zatim Kvartet Filipa Pavića u Zadru, Ted Nash uz JO HRT-a u Zagrebu, dok će Chris Botti gostovati u Čakovcu.

Festivalski jazz svibanj odvija se u Zagrebu i Rijeci. Početak mjeseca rezerviran je tako za JazzHR Festival koji će od 8. do 10. svibnja u Tvornici predstaviti čak sedam koncerata te tri večernja jam sessiona. Festival otvaraju članovi Big Banda KK iz Krškog koji pripremaju autorsku večer posvećenu hrvatskoj jazz legendi Silviju Glojnariću, a nakon legende prikladno se otvaraju vrata i uši svježim glazbeničkim projektima u sklopu tradicionalnog programa Nove nade jazza.

Probrani glazbenici koje je Aldo Foško okupio u svoj collective nastupit će druge večeri kao Aldo Foško Collective, a slijedi gostovanje međunarodnog sastava predvođenog austrijskim trubačem Gerhardom Onigom, s projektom se4sons. Posljednje večeri dolazi francuska vokalistica Camille Bertault sa svojim kvintetom, dok neumorni kreativac Toni Starešinić uživo predstavlja recentni studijski album sastava Zmaj Orko Star. The Port of Life Žana Tetičkovića zaključuje ovogodišnji JazzHR Festival. 

Od 23 svibnja održava se 33. izdanje festivala JazzTimeRijeka. Otvara ga Daniele Gorgone, a istoga dana slijedi The Crossing Enza Favate te, dan zatim, gostovanje Billa Frisella. Ovaj međunarodni festival jazza pohvalio se nedavnim učlanjenjem u veliku mrežu jazz festivala i promotora, Europe Jazz Network.

Bill Frisell / Foto: JazzTimeRijeka

Međunarodni dan jazza okuplja zajednice, škole, umjetnike, povjesničare, znanstvenike i jazz entuzijaste diljem svijeta kako bi slavili i učili o jazzu i njegovim korijenima, budućnosti i utjecaju. Cilj ovakvog obilježavanja podizanje je svijesti o potrebi međukulturalnog dijaloga i međusobnog razumijevanja te ojačavanje međunarodnih suradnji i komunikacije. Osim nastupa uživo, jazzu današnji dan možete posvetiti slušajući u hodu jazz standarde ili pak neko od suvremenih izdanja dostupnih na brojnim streaming servisima, čitajući papirnate ili online tekstove brojnih zanimljivih autor(ic)a tekstova o jazzu.

Prepoznat po promicanju mira, dijaloga, različitosti te poštivanja ljudskih prava i dostojanstva, jazz je kao jedno od nastojanja kroz povijest imanentno nosio iskorjenjivanje diskriminacije, promicanje slobode izražavanja, ravnopravnosti spolova i jačanje aktivizma te uloge mladih u provođenju društvenih promjena.

Behind the Scenes

Miro Kadoić s mladim sudionicima projekta Behind the Scenes u Tvornici u sklopu programa JazzHR / Foto: Matej Grgić

Međunarodni dan jazza kulminacija je JAM-a (Jazz Appreciation Month), odnosno Mjeseca jazza, kojim se tijekom travnja skreće pozornost javnosti na jazz i njegovu iznimnu baštinu. Ovaj put posebna pozornost je i na obilježavanju se 125. obljetnice rođenja jednog od najvećih jazz umjetnika dvadesetog stoljeća, Edwarda Kennedyja “Dukea” Ellingtona, rođenog na jučerašnji dan, 29. travnja 1899. godine, u Washingtonu.

Moglo bi Vas zanimati