21
pro
2023
Vijesti

Valceri, polke i druge špelancije

Tradicionalni novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a

Novogodišnji koncert Tamburaškog orkestra HRT-a

share

Novogodišnji koncert Valceri, polke i druge špelancije održat će se u petak 29. prosinca u 20 sati u Studiju Zvonimir Bajsić.

Tradicionalnim novogodišnjim koncertomTamburaški orkestra HRT-a već više od dvadeset godina pozdravlja novo ljeto, ovoga puta pod vodstvom novog umjetničkog voditelja Matije Fortune. On je zaslužan i za program koji slijedi duh valcera, polki i drugih tamburaških bravura poznat nam iz protekla dva desetljeća, a u čijem je središtu spajanje baštine sa suvremenim glazbenim izričajima, kao i tamburaškog zvuka s vrsnim vokalnim i instrumentalnim solistima najrazličitijih glazbenih afiniteta.

Prvi dio koncerta posvećen je starim i novim tamburaškim valcerima i polkama iz pera Tihomila Vidošića, Blagoja Berse (uz 150. obljetnicu skladateljeva rođenja), Dubravka Palanovića, Jurice Hrenića i Ive Bozzottija. Nastavak nam donosi umjetničke interpretacije hrvatskih folklornih idioma u skladbama Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka,ujedno i solista u Hojsak linđuMarka Bertića u čijoj skladbi Pismo moja nastupa saksofonist Juraj Zlatić, te skladbi Ero ide na Zapad u kojoj se autor Marko Bertić s električnom gitarom udružuje s jazz glazbenicom Lanom Janjanin za klavirom.

Filip Novosel na braču i Borna Šercar na bubnjevima udružit će se pak u Hojsakovoj skladbi Samba de Eslavonia. Nova skladba Zorana Šćekića Silencio excertisa (Tišina iz Đakova) ovom prigodom će imati svoju praizvedbu. Klapa Dalmari iz Maribora djeluje u sklopu najstarijeg hrvatskog društva u Sloveniji – Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru, a ove je godine osvojila druge nagrade žirija i publike na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš.

Sklad svojih glasova pokazat će u pjesmama U poju se mala, U našeg Marina, En starček je živel i Peharček moj, i to u svježim obradama Marka Bertića, Matije Fortune i Siniše Leopolda.

Završnica nas, u pravom novogodišnjem raspoloženju, vodi do operete i na pozornicu poziva našu istinsku opernu divu, sopranisticu Evelin Novak, koja se iz rodnog Čakovca vinula do svjetskih opernih pozornica, među kojima je Državna opera u Berlinu čija je članica ansambla.

Najljepšim točkama iz glasovitih opereta Franza Lehara (Giuditta), Roberta Stolza (Venera u svili), uz solo Mateja Mijalića na violini, i Emmericha Kálmána (Kneginja čardaša) uvest će nas u slavljeničke dane!

– Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati