28
tra
2023
Porin

30. godina glazbene nagrade

Porin: Najbolji albumi 2022. godine

Porin: Album godine

Porin: Album godine

share

Kategorija broj 1. u glazbenoj nagradi Porin označava Album godine. Kojih pet albuma ove je godine zaradilo nominaciju saznajte u nastavku, a koji će odnijeti statuu Porina saznajte večeras na svečanoj 30. ceremoniji dodjele koju možete pratiti od 20:45 na Prvom programu HTV-a.

 

Dovoljno je reći Aki – Parni valjak i prijatelji (Marijan Brkić, Goran Martinac)

Koncertom u čast prerano preminulom frontmenu Akiju Rahimovskom u Areni Zagreb, članovi benda Parni valjak odali su mu počast uz brojne goste i vjernu, raspjevanu publiku. Ulaznice za Arenu Zagreb planule su već u prvom tjednu prodaje za iščekivani koncert na kojem se slavio život jednog od najvećih rock pjevača u regiji. Bend, gosti i emotivna publika tako su se oprostili od legendarnog frontmena. Svih trideset pjesama izvedenih na koncertu Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći… Aki objedinjeno je na albumu Dovoljno je reći Aki. Na pozornici su se kroz cijelu večer izmijenjivali vrhunski glazbenici i prijatelji Parnog valjka, Kiki Rahimovski, Pero Galić, Massimo, Nina Badrić, Dino Jelusić, Filip Rudan, Neno Belan, Nermin Puškar, Noa Rupčić, Davor Gobac,  Momčilo Bajagić Bajaga te Zlatan Stipišić Gibonni.

 

Ime mi je nevažno – Tedi Spalato (Tedi Spalato, Leo Škaro, Ivan Popeskić, Nikša Bratoš, Mario Božić, Branimir Mihaljević, Aljoša Šerić, Ante Gelo, Joško Klarić, Hrvoje Domazet, Miro Alduk, Jan Ivelić)

Ime koje je nevažno je od onoga u čijim izvedbama ćutimo Dalmaciju, more, stine… Tedijeva glazba je kao prst uronjen u more – dopire daleko i radi to bezimeno. Naslovnica istoimenog singla i albuma djelo je poznate fotografkinje, Splićanke Brune Kazinoti Petrić. Tedi Spalato kroz njezin objektiv je Tedi Spalato u svojim pjesmama – intiman, istovremeno prodoran i stidljiv, sjetan, pun friži od mora i vjetra. Nakon toliko albuma i pjesama, Tedi na ovom albumu otkriva prostore vlastite glazbene svježine. Vještina je to kakvu čujemo u pjesmi “Ime mi je nevažno”, kao i na ostatku albuma, od ranije neobjavljene pjesme “Slomljena krila” pa sve do dobro poznatih singlova s kojima se predstavljao na Splitskom i Zagrebačkom festivalu.

 

IV – Silente (Nikša Bratoš, Domagoj Perišić)

IV je četvrti studijski album grupe Silente na kojem se nalazi deset pjesama, a sve tekstove napisao je Sanin Karamehmedović, dok svu glazbu i aranžmane potpisuje Tibor Karamehmedović. Glazbeni producent albuma je Nikša Bratoš koji je s bendom i do sada radio na najvećim hitovima. Snimanje albuma potpisuju Nikša Bratoš i Domagoj Perišić, koji su ujedno zaslužni za mix, a uz potonjega master albuma potpisuje i Goran Martinac. Album je sniman u NB Studiju, kao i studiju Fazni pomak, te klubu Revelin Dubrovnik, a ton majstori su bili Domagoj Perišić i Sven Pavlović. Autor naslovnice albuma je Denis Butorac. Na albumu su svirali i pjevali Doris Kosović kao vokal, Ivana Čuljak kao prateći vokali i violina, Tibor Karamehmedović kao vokal i gitare, Ivuša Gojan je za bubnjevima i udaraljkama, Sanin Karamehmedović je svirao bas gitaru, a Šimun Končić klavijature. „Voljeli bismo pojednostavniti priču oko ovog albuma. Zato smo ga i nazvali samo – IV. To je samo pjesmarica naših osjećaja protekle u dvije godine. Četvrta po redu. Apsolutno svaki njegov komadić posvećen je isključivo našim fanovima i nikom drugom. Onim žestokim lovcima na čudesa koji su nas strpljivo čekali sve ovo vrijeme“, izjavila je grupa Silente.

 

Za vašu poslijepodnevnu razonodu – Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a (Igor Geržina)

Na albumu se nalazi dvanaest Rundekovih pjesama snimljenih s Jazz Orkestrom HRT-a, a na njemu je radio čitav niz sjajnih glazbenika. Aranžmane su radili Miron Hauser, Luka Žužić i Mak Murtić. Uz dirigenta, na snimanju albuma sudjelovali su na saksofonu, flautama i klarinetu Miro Kadoić, Mihael Gyorek, Mario Bočić, Vojkan Jocić i Damir Horvat, na trubama  Darko Sedak Benčić, Marko Šolman, Davor Križić i Branko Sterpin, a na trombonima Domen Gantar, Zvonko Košak, Luka Žužić i Jure Urek. Klavijaturist je Joe Kaplowitz, koji je odsvirao i tubu na “Apokalipsu”, dok je na gitari Elvis Penava. Ostali gosti su Janko Novoselić na bubnju i Sača Borovec na kontrabasu i bas gitari. Uz Darka su se, u ulozi pjevača, našli još i Maja Rivić i Igor Pavlica, sve pod producentskom palicom Igora Geržine uz tonmajstora Emira Altića i Tomislava Vranića kao dizajnera. Album je, kako je Rundek objasnio, dobio ime po emisiji koja se u njegovo dječačko doba emitirala na radiju. U radijskoj su se emisiji mogle čuti instrumentalne snimke, izvedbe najvećih svjetskih jazz bendova, ali i njihove suradnje sa svjetski poznatim glazbenicima poput Franka Sinatre. Rundek govori da se ta glazba neprimjetno uvukla u njegove skladbe kad je počeo pisati, a sad se ona može čuti u mnogim njegovim kompozicijama.

 

Zagreb – Berlin – Chui (Ivan Božanić, Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Konrad Lovrenčić, Ivan Levačić)

Šesti studijski album Chui od samoga izlaska u svibnju ove godine ponovno je nanizao isključivo pozitivne kritike i pružio nam uvid i u jednu drugu stranu sastava Chui, onu filmsku, koja je njima itekako dobro poznato područje. Prva strana albuma, Zagreb, tako je nastavak prethodnog albuma Iz Kapetanovog dnevnika, dok su drugu stranu i njegove uzbudljive kompozicije Chui skladali za soundtrack Berlin simfonija velegrada, glasovitog nijemog dokumentarnog filma Waltera Ruttmanna. Upravo su ove pjesme Chui premijerno izveli na otvaranju Zagrebačkog Berlinale Specijala u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Goethe institutom u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Moglo bi Vas zanimati