27
tra
2023
Porin

30. godina glazbene nagrade

Porin: Pjesme po kojima ćemo pamtiti 2022. godinu

share

2022. godina iznjedrila je mnogobrojne hitove koji će se zasigurno jednog dana opisivati kao evergreeni domaće glazbe.

U finalnoj konkurenciji Pjesme godine glazbene nagrade Porin pet je prošlogodišnjih uspješnica koje još jednom možete preslušati u nastavku, a u petak, 28. travnja saznati koji je izvođač i autor primiti statuu Porina u ovoj kategoriji.

“Dani koji sjaje” – Pavel feat. Sanja, Marinko i Zec (Aljoša Šerić)

Grupa Pavel najavila je sedmi studijski album zanimljivom suradnjom s članovima benda čija je glazba, kako kaže autor pjesme Aljoša Šerić, obilježila njegovo djetinjstvo i odrastanje. Singl “Dani koji sjaje” grupa Pavel snimila je s nekadašnjim članovima grupe Novi Fosili – Sanjom Doležal, Marinkom Colnagom i Vladimirom Kočišem Zecom. Autorski potpis pripada Aljoši Šeriću, uz producenta Jeru Šešelju koji je ovog puta uz Aljošu koautor glazbe i aranžmana, dok je Dalibor Grubačević raspisao aranžman gudača. Na pjesmi su uz Sanju, Marinka i Zeca prateće vokale pjevali Nataša Mirković i Vladimir Pavelić Bubi, članovi zadnje postave Novih Fosila, uz još Dariju Hodnik i Dragana Brnasa.

 

“Guilty Pleasure” – Mia Dimšić (Mia Dimšić, Vjekoslav Dimter, Damir Bačić)

Jedna od najpopularnijih mladih kantautorica, Mia Dimšić, zablistala je u svom debitantskom nastupu na Dori 2022. U posljednjoj izvedbi subotnje večeri Mia je oduševila publiku i stručni žiri zanimljivom scenskom pričom i posebnim nastupom na kakav od nje nismo navikli. Najavljivala je Mia plesnu koreografiju i emotivnu izvedbu, a upravo se to pokazalo ključnim za pobjedu na ovogodišnjoj Dori. Pop pjesmom “Guilty Pleasure” Mia je još više iskoračila prema svjetskom pop zvuku koji predvode Taylor Swift i Ed Sheeran. U emocijama nabijenoj večeri Mia je samopouzdano vladala pozornicom u Opatiji i pokazala zavidne vokalne sposobnosti. Glazbu i tekst za “Guilty Pleasure” Mia je napisala uz pomoć svog standardnog autorskog tima koji čine Vjekoslav Dimter i Damir Bačić, a autor aranžmana je Ante Gelo. Pjesmu je predstavila svjetskoj publici na pozornici Eurosonga koji se 2022. godine održao u Torinu.

 

“Ponovo” – Parni valjak (Husein Hasanefendić Hus)

U najtužnijim mogućim okolnostima, grupa Parni valjak se pjesmom “Ponovo” oprostila od Akija, svog prijatelja i brata te jednog od najboljih i najprepoznatljivijih vokala naših prostora. Pjesma je to koja je trebala biti najava velike turneje Parnog valjka i novog studijskog albuma. Stihove i glazbu za singl “Ponovo” potpisuje Husein Hasanefendić Hus koji je s Akijem činio savršenu simbiozu, zahvaljujući kojoj su bezvremenske pjesme Parnog valjka odgojile generacije slušateljica i slušatelja.

 

“Trebaš li me” – Matija Cvek feat. Eni Jurišić (Matija Cvek, Zvonimir Husnjak – z++)

“Trebaš li me” u siječnju je proglašena Hitom godine prema odabiru publike. Matija Cvek, Eni Jurišić i Zvonimir Husnjak, poznatiji kao z++, primili su nagradu Cesarica, ali nagradu publike na Rock&Offu. Glazbu potpisuju Matija Cvek i Z++, dok je za tekst zaslužan Cvek.

 

“Zamisli” – Massimo (Ivan Dečak, Rajko Dujmić)

Massimov posljednji singl “Zamisli” ujedno je i posljednja pjesma Rajka Dujmića, koju je Ivan Dečak glazbeno dovršio, a zatim napisao i cjelokupan tekst. Bila je to upravo želja i zamisao Rajkove supruge Snježane Dujmić koja je imala neizrecivu želju da glazba omiljenog kantautora još jednom zaživi i to upravo uz pomoć Ivana Dečaka i Massima. I sudbina joj je tu želju ostvarila kada je na dodjeli nagrade Rajko Dujmić kojom je nagrađena pjesma Mali krug velikih ljudi susrela upravo ljude kojima je taj zadatak mislila povjeriti. Uz Ivana Dečaka i Massima, aranžmanom pjesme bavio se već prokušani producentski dvojac – Jura Ferina i Pavao Miholjević.  Ova velika pjesma objavljena baš uoči Massimova posljednjeg koncerta, nastupa u zagrebačkoj Areni 5. studenog 2022. godine.

Moglo bi Vas zanimati