25
ruj
2024
Vijesti

Simfonijski orkestar, Zbor, Jazz orkestar i Tamburaški orkestar te Dječji zbor HRT-a

Predstavljena nova koncertna sezona ansambala HRT-a

Prestavljanje sezone ansambala HRT-a / foto: Renato Branđolica / HRT

Prestavljanje sezone ansambala HRT-a / foto: Renato Branđolica / HRT

share

U srijedu, 25. rujna 2024. u Studiju Zvonimir Bajsić na Hrvatskoj radioteleviziji predstavljena je nova koncertna sezona ansambala HRT-a.

Četrdeset koncerata u pet koncertnih ciklusa je pred nama, a u glavnoj su ulozi četiri ansambla HRT-a – Simfonijski orkestar, Zbor, Jazz orkestar i Tamburaški orkestar – uz pridruženi peti, Dječji zbor HRT-a

Sezonu 2024./2025. su predstavili rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj, te maestro Pascal Rophé kao šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, Tomislav Fačini kao šef dirigent Zbora HRT-a, Miron Hauser kao umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a i Matija Fortuna kao umjetnički voditelj Tamburaškog orkestra HRT-a. Voditeljica predstavljanja, glazbena urednica i muzikologinja Gordana Krpan, za početak je prepustila riječ Ivani Kocelj.

Hasuer, Rophe, Fortuna, Kocelj, Fačini, Cosetto, Karmelić / foto: Renato Branđolica / HRT

Hasuer, Rophe, Fortuna, Kocelj, Fačini, Cosetto, Karmelić / foto: Renato Branđolica / HRT

Naglasivši važnost urednika i voditelja u vidljivosti i slušanosti prijenosa koncerata ansambala u programu HRT-a koji se nastavljaju i u novoj sezoni na Trećem programu Hrvatskoga radija i Hrvatske televizije, Ivana Kocelj osvrnula se na neke od najvažnijih trenutaka protekle sezone među kojima su nagrade Porin za diskografska izdanja (najviše za snimku djela Pasija Berislava Šipuša u izvedbi Zbora HRT-a), kao i nagrada Orlando Dubrovačkih ljetnih igara te nagrada Hrvatske diskografske udruge Simfonijskom orkestru HRT-a. „Sve to važni su poticaji za nastavak rada“, rekla je i podsjetila i na druga postignuća poput otvaranje novih radnih mjesta u ansamblima, predstojeća gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu (Osijek, München, Budimpešta, Villach, Maribor…), nova diskografska izdanja u ediciji Ligatura, radionice za mlade dirigente i skladatelje, sudjelovanje u projektima za mladu publiku Behind the Scenes Hrvatskog društva skladatelja i Kulturni utorak Sveučilišta u Zagrebu.

Maestro Pascal Rophé, koji je nedavno dobio podršku članova Simfonijskog orkestra HRT-a za produžetak mandata šefa dirigenta do 2028. godine, iskazao je svoj ponos na nedavni nastup orkestra na prestižnom Festivalu Berlioz u Francuskoj te naglasio potrebu za stalnim napredovanjem i otvaranjem novim izazovima, ali i vjernosti renomiranim solistima i dirigentima koji su dio i nove sezone Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a. “Kada zajedno stvaramo glazbu, želimo raditi s ljudima koji nam se sviđaju i koji žele raditi s nama. Tako se stvara zajedništvo“, zaključio je maestro Rophé. 

Pascal Rophe / foto: Renato Branđolica / HRT

Pascal Rophe / foto: Renato Branđolica / HRT

Simfonijski orkestar HRT-a, između ostaloga, ove će sezone praizvesti novo djelo za orkestar rezidencijalnog skladatelja HRT-a Vjekoslava Nježića koji je prošle sezone skladao novo djelo za Zbor HRT-a. „Jako mi je drago da se imam priliku predstaviti kao skladatelj, da imam priliku surađivati sa Simfonijskim orkestrom HRT-a pod vodstvom maestra Rophéa“, rekao je Nježić i istaknuo važnost pružanja prilike za rad mladim ljudima. U tom duhu, Simfonijski orkestar HRT-a sezonu će početi praizvedbom novoga djela Lovre Stipčevića, ujedno studenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu upravo u klasi Vjekoslava Nježića. 

Vjekoslav Nježić, Lovro Stipčević / foto: Renato Branđolica / HRT

Vjekoslav Nježić, Lovro Stipčević / foto: Renato Branđolica / HRT

Što se tiče nove sezone Jazz orkestra HRT-a, umjetnički voditelj Miron Hauser naveo je glavne momente sljedeće sezone među kojima su početak uz Edu Maajku, kao i stalna podrška hrvatskoj glazbi, poput nastupa More Love Ensemblea te tradicionalnog autorskog koncerta člana orkestra, a ta je čast, za zaključak sezone, pripala Borisu Majcenu, kao solistu-trubaču i skladatelju. „Uvijek nekako uspijemo napraviti vrhunske projekte s onim što imamo“, skromno je zaključio Miron Hauser.

Miron Hauser / foto: Renato Branđolica / HRT

Miron Hauser / foto: Renato Branđolica / HRT

U ime Tamburaškog orkestra HRT-a, maestro Matija Fortuna rekao je kako „krećemo s prošlošću, a završavamo budućnošću“. Sezona počinje odavanjem počasti doajenima tamburaške glazbe Boži Potočniku i Marijanu Makaru, a završava novim djelom koje priprema Zoran Šćekić, u duhu misije obogaćivanja tamburaškog repertoara. Između će se dogoditi i gostovanje Zorana Mulića, profesora s novosadske Muzičke akademije i jednog od stupova tamburaške glazbe naših prostora, suradnja s Ansamblom Lado te dakako nastup maestra Siniše Leopolda.

Matija Fortuna / foto: Renato Branđolica / HRT

Matija Fortuna / foto: Renato Branđolica / HRT

Šef dirigent Zbora HRT-a Tomislav Fačini najavio je početak nove sezone ciklusa Sfumato izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula, koja je tijekom posljednje četiri godine postala trajni dio repertoara Zbora HRT-a izvođena diljem Hrvatske, a sve više i inozemstva. Osim što se osvrnuo na nastupe Zbora HRT-a na svim važnim kulturnim događanjima u Hrvatskoj te radionice s mladim skladateljima koje su iznjedrile odlične kompozicije, najavio je i gostovanje Zbora Radiotelevizije Srbije pod vodstvom Bojana Suđića, te sudjelovanje Dječjeg zbora HRT-a u božićnom koncertu. Najavljujući ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a istaknuo je otvorenje ciklusa pod vodstvom maestra Ivana Repušića i suradnju sa Zborom Slovenske filharmonije. 

Tomislav Fačini / foto: Renato Branđolica / HRT

Tomislav Fačini / foto: Renato Branđolica / HRT

Osim govornog dijela, predstavljanje sezone ansambala HRT-a imalo je i glazbeni dio: Simfonijski orkestar HRT-a predstavili su kao duo solisti orkestra, harfistica Mirjana Krišković i klarinetist Domagoj Pavlović sa skladbom Bruyères Claudea Debussyja; u ime Jazz orkestra HRT-a nastupio je trio – trubač Boris Majcen, pijanist Joe Kaplowitz i gitarist Elvis Penava – sa skladbom All Together Borisa Majcena; Tamburaški orkestar HRT-a zastupao je kvartet u sastavu Kruno Gabaj (brač 1), Bruno Vučajnk (brač 2), Igor Tinodi (E-brač) i Dino Celizić (čelo) sa skladbom Čet’r momka iz Iloka Bože Potočnika, dok je Zbor HRT-a nastupio u sastavu od 16 glazbenika koji su pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija izveli medley No Name Yet kolege Želimira Panića nastao upravo za ovu prigodu.

Gabaj, Vučajnk, Tionodi, Celizić / foto: Renato Branđolica / HRT

Gabaj, Vučajnk, Tionodi, Celizić / foto: Renato Branđolica / HRT

Više o novoj sezoni i koncertima na glazba.hrt.hr

Službeno priopćenje: Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati