29
ruj
2022
Vijesti

Autor jedne od najuspješnijih rap pjesama ikad

Preminuo Coolio - autor hita "Gangsta's Paradise"

coolio, gangsta paradise

Coolio / Ilustracija: Igor Jurilj

share

Preminuo je Coolio (59), reper najpoznatiji po hitu “Gangsta’s Paradise” iz 1995. godine.

Artis Leon Ivey ml. preminuo je u srijedu navečer u svojoj losangeleskoj kući od zasad nepoznatih uzroka. Odvjetnik i policija samo potvrđuju da se ne radi o sumnjivoj srmti.

Coolio je poznat po pjesmi “Gangsta’s Paradise” kao glavnoj temi filma Dangerous Minds s Michelle Pfeiffer u glavnoj ulozi, a koja se pojavljuje u danas legendarnom videospotu za istu pjesmu. Reperov prvi hit je njegova prva “getocentrična” pjesma koja je osvojila ljestvice, a glavni joj je konkurent bio duet Mariah Carey i Boyz To Men “One Sweet Day” s rekordnim bivanjem na vrhu ljestvica te godine.

Fenomen pjesme je zahvatio i performera-komičara Weirda Ala Yankovica koji je odmah snimio parodiju na pjesmu imena “Amish Paradise”, što je izazvalo i neslavan sukom među dvojicom izvođača.

Pjesma “Gangsta’s Paradise” se smatra jednom od najuspješnijih rap pjesama svih vremena, a puna je tri tjedna sjedila na prvom mjestu ljestvice Billboard Hot 100.

Povodom smrti odmah se oglasila i Michelle Pfeiffer:

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Michelle Pfeiffer (@michellepfeifferofficial)

Godine 1996. također je snimio uspješan singl “Aw, Here It Goes!” za Nickelodeonov sitcom Kenan & Kel s glumcem Kenanom Thompsonom u glavnoj ulozi.

Coolio je bio javni zagovornik ekološke aktivacije protiv klimatskih promjena, a i glasnogovornik Američke udruge astmatičara i alergičara.

Snimio je ukupno osam studijskih albuma od kojih je posljednji bio From the Bottom 2 the Top iz 2009. godine.

Moglo bi Vas zanimati