29
ruj
2022
Vijesti

U Splitu dodijeljene nagrade Camille

Večer u kojoj je svjetska scena filmske glazbe slavila Alfija Kabilja

Camille Alfija Kabilja ALfi Kabiljo

Foto: Saša Stojanović

share

Europske nagrade za filmsku glazbu Camille u utorak, 27. rujna, su u splitskom Hrvatskom domu okupile najbolje europske, ali i hrvatske skladatelje. Dodjela ovih nagrada drugi put je održana u Hrvatskoj te je međunarodni stručni žiri nagradio skladatelje u tri kategorije, a posebna nagrada, ona za životno djelo, stigla je u ruke doajena filmske glazbe u Hrvatskoj – Alfija Kabilja.

Svečana dodjela održana je u predivnom ambijentu koncertne dvorane Hrvatskoga doma u srcu Splita uz uzvanike iz svih dijelova svijeta koji su od ponedjeljka do srijede sudjelovali u brojnim panelima na temu filmske glazbe.

Foto: Saša Stojanović

Vrhunac njihova dolaska u Hrvatsku svakako je bila dodjela nagrada Camille, događaja koji je organizirao Europski savez skladatelja i tekstopisaca (ECSA) uz potporu programa Kreativna Europa Europske uniije te u suradnji sa Studijskim orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje, dok su domaćin bili Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Split.

Foto: Saša Stojanović

Nagradu za filmsku glazbu osvojio je Johan Soderqvist iz Švedske za film Utvandrarna (Emigrants), iza kojeg stoji redatelj Erik Poppe. Nagradu za najbolju glazbu dugometražnog dokumentarnog filma The reason I jump redatelja Jerryja Rothwella osvojila je Nainita Desai iz Velike Britanije, dok su Manel Santisteban i Ivan Martinez Lacamara iz Španjolske dobitnici nagrade za originalnu glazbu za dramsku seriju La Casa de Papel (5. sezona) redatelja Jesúsa Colmenara.

Foto: Saša Stojanović

Foto: Saša Stojanović

Svi nagrađeni redom su isticali kako su ugodno iznenađeni, no smatraju kako su nagradu zaslužile sve njihove kolege koje se bave tim poslom. Publika je imala priliku poslušati sve nominirane skladbe iz serija i filmova i to u izvedbi studijskog orkestra FAME iz Sjeverne Makedonije, specijaliziranog za filmsku i televizijsku glazbu. Koncertom koji je izazvao ovacije svaki put kada bi se glazbenici povukli s pozornice, ravnao je britanski maestro Timothy Redmond.

Foto: Saša Stojanović

Kraj samih dodjela obilježio je poseban trenutak. Nagrada za životno djelo stigla je u ruke velikog Alfija Kabilja, a statuu mu je u ime ECSA-e uručio glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban. Gromoglasan, zasluženi pljesak te medley njegovih skladbi u izvedbi već ranije spomenutog orkestra zaključili su ovu posebnu večer u Splitu. Alfi Kabiljo jedan je od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe, a primajući ovu nagradu pridružio se odabranoj skupini uglednih europskih skladatelja uključujući maestra Ennija Morriconea, koji je nagradu Camille za životno djelo dobio 2020. godine.

“Hrvatsko društvo skladatelja je od 26. do 28. rujna u Splitu organiziralo glavnu skupštinu ECSA-e. U sklopu toga održana je i svečana dodjela europske nagrade za filmsku glazbu – Camille Awards. Uručene su godišnje nagrade trojici dobitnika, kao i nagrada za životno djelo Alfiju Kabilju. Ova događanja su prošle godine dodijeljena Gradu Splitu, a u konkurenciji je bio i Pariz. Međutim, Hrvatsko društvo skladatelja je napravilo dobru ponudu i odgovorni u Europskom savezu skladatelja odlučili su se za Split.

Sudionici su proveli tri dana u Splitu, izrazili su svoje oduševljenje samim gradom, ali prije svega i dvoranom Hrvatskoga doma gdje je kompletan skup održan. Održana su i dva koncerta za javnost. To su svečana dodjela nagrada Camille i nakon toga, u srijedu 28. rujna koncert poznatih djela filmske glazbe. Svirao je simfonijski orkestar FAME, koji je zapravo jedini studijski simfonijski orkestar u Europi, a djeluje u Sjevernoj Makedoniji, u Skopju.

Brojni građani Splita nazočili su na ta dva koncerta i na taj način sudjelovali u ovim svečanim događanjima. Sljedeća skupština ECSA-e održat će se za godinu dana u Londonu”, rekao je glavni tajnik HDS-a, Antun Tomislav Šaban.

Foto: Saša Stojanović

Na dodjeli nagrada Camille bili su i članovi međunarodnog žirija renomiranih skladatelja koji
biraju najbolje djelo u svakoj kategoriji. Miriam Cutler iz SAD-a i Florencia di Concilio iz
Francuske na pozornici splitskog Hrvatskog doma pohvalili su svoje kolege te nisu skrivali
oduševljenje što se nakon dvije pandemijske godine ponovno sastaju sa svima uživo.

Foto: Saša Stojanović

Publiku su kroz dodjelu nagrada vodili Milan Majerović Stilinović i Jana Haluza. Na događaju su bili i poznata imena domaće glazbene scene među kojima su Tonči Huljić, Branimir Mihaljević i Damir Martinović Mrle.

Foto: Saša Stojanović

Foto: Saša Stanojević

Foto: Saša Stanojević

Foto: Saša Stanojević

Foto: Saša Stanojević

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

Foto: Saša Stanojevvić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati