01
lis
2022
Daj 5

Odabir pet najboljih pjesama tjedna

Daj 5: Mayales, Pianotron, Hoodooleen & drugi

daj 5, mayales, hoodooleen

Daj 5

share

Daj 5 se veseli jeseni jer mijene u atmosferilijama donose i mijene na sceni. Za ljeto samo prozračno i lako probavljivo, no najzreliji plodovi rada čuvaju se za jesen i zimu. Ako je suditi prema ovom tjednu, onda smo s krajem rujna dobili i prve zimnice: pjesme koje ćemo konzumirati u više obroka, a i čuvati ih za kasnije. Ovotjedni je odabir pun tekstura, ukusa, boja i aroma, pa jedva čekamo da i vi navalite i omastite brk ovom

Ako bih baladu “Vilo od postelja” usporedio s nečim opipljivim i vizualnim, onda bi to bila čipka. I to od izmaglice i kakve magične prašine. Pomalo eteričnog karaktera, predzadnja pjesma zadnjeg studijskog albuma Domovina razlijeva se akvarelnim snovima Petra Beluhana usmjeravanim melankoličnim minimalizmom gitara. Mayales uspješno serviraju singlove s ponajboljeg albuma karijere koji je nacionalni slowburner – jedan od onih na koje ćemo se pozivati, a koji u trenutačnom trenutku ne uživa pažnju ni popularnost kakvu zaslužuje.

Maramice i dekicu za ovu pjesmu! Ne radi se ni o kakvoj patetičnoj ljubavnoj priči, nego o progresivnoj ganutljivosti glasovira koji u ovoj glazbenoj reakciji Zvjezdana Ružića na ljudsku tragediju reagira nježno, empatično i melankolično. Filmičnu klavirsku baladu “Who Taught You That” prati njujorški zbor Harlem Gospel Choir pacifističkog doprinosa i združenog komentara na tragediju brutalno ugušenog Andrewa Lloyda. Rasistički čin koji je rezultirao smrću nevina čovjeka katalizirao je rasne tenzije i doveo do pokreta #BlackLivesMatter. Skladatelj komentira stoga nastanak pjesme:

“Prije nekoliko godina, proveo sam mjesec dana u New Yorku, a glasovi gospel zbora iz Harlema posebno su mi se urezali u sjećanje. Dok sam stvarao skladbu, pjevušio sam središnji dio želeći dočarati anđele koji vape za ljubavlju i mirom. Harlem Gospel Choir mi je pomogao prenijeti poruku i dočarati moje nesnalaženje u tom svijetu mržnje i netrpeljivosti.” (Zvjezdan Ružić)

Suptilne dionice zbora daju snažan patos kompoziciji, a dodatno ga potencira i izvrsna vizualna retorika popratnog videospota Filipa i Slađane Gržinić snimljen

Evo jedne prozračne pričice zalutale iz ovoljetne fjake u oblačne jesenske šetnice. Dva kontrastirana vokala Lovorke i Josipa u klasičnoj pop pjesmi složenoj za radijska bespuća sugeriraju pak dva gledišta iste ljudske potrebe za emocionalnim skrovištem i sigurnošću. A posebno je zavodljiva neverbalna naracija ostvarena bluzerskim natruhama (kroz gitaru) u sugestiji same čežnje kao glave teme pjesme.

Hoodooleen – “What Does the ‘S’ Stand For”

Najkompleksniji oblik političkog angažmana u glazbi jest glazbena politička satira. Klavirski kabareskna “What Does the ‘S’ Stand For” temelji se na tautogramu – započinjanju svake riječi stihova istim slovom (“s”), a jedini trenutak razbijanja ovog niza jest u naslovnom retoričkom pitanju kojim završava svaki zaigrani stih. Hoodooleen kao naš čovjek kojem je engleski materinji vješto se poigrava stilskim figurama kako bi ispričao šaljivu priču blagih političkih sugestija i snažnih povijesnih referenci kojoj je svrha pokazati fleksibilnost tekstopisanja, ali i izvođenja.

One Possible Option – “This Is Broken”

Riječki bend One Possible Option jedno su od najvećih ovotjednih iznenađenja nakon kojih se ponovno i ponovno pitamo gdje je kvaka? U čemu je štos da domaći bendovi ovakve estetike i produkcije ne pronalaze svoje mjesto u međunarodnom okruženju? “This Is Broken” ne zvuči kao išta usporedivo na domaćoj sceni, iako jasno posuđuje od Trenta Reznora, Musea, kao i Joshue Hommea (Queens of The Stone Age). Neskrivena strast prema gitarističkim distorzijama, suptilnim, ali čistim dionicama bubnjeva i basa, One Possible Option serviraju neurotičnu, a opet smisleno kontroliranu rock stvarčinu kapaciteta opijanja masa tisuća duša na velikim stadionskim krajolicima. Glavnu riječ, dakako, vodi fleksibilan i čvrst vokal frontmena Denija Kasapovića čiju artikulaciju i dikciju treba posebno aplaudirati u plejadi ne toliko uspješnih domaćih pokušaja pjevanja na engleskom.

Grandiozna stvar još jednog od onih bendova kojima je pandemija izvukla tlo pod nogama u trenucima propinjanja u visine.

Nota bene, mastralnan spot ponovno potpisuje gore spomenuti Filip Gržinić.

Ovotjedne singlove poslušajte na prvih pet mjesta naše playliste Daj 5 na Spotifyju:

Moglo bi Vas zanimati