04
ožu
2024
Vijesti

Ciklus "U ozračju tambure" T.O. HRT-a

Putovanje hrvatskih skladatelja Balkanom i Panonijom

T.O. HRT, Matija Fortuna i Vedran Janjanin

T.O. HRT, Matija Fortuna i Vedran Janjanin

share

Tamburaški orkestar HRT-a sinoć je pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Matije Fortune održao četvrti koncert u ovoj sezoni ciklusa U ozračju tambure. Naslovljen Tamburom po Balkanu i Panoniji, program je predstavio „koncertnu tamburašku glazbu u tradicionalnom ruhu“, prema zamisli maestra Fortune. Uz novo djelo Lane Janjanin sa solistima Vedranom Janjaninom na klaviru i Jankom Novoselićem na bubnjevima, na programu su bile skladbe još sedmero hrvatskih skladatelja: Zoran Šćekića, Davora Bobića, Tihomira Ranogajeca, Biance Ban, Jurice Hrenića, Igora Kuljerića i Domagoja Vukadina.

Osim što je riječ o putovanju Balkanom i Panonijom uz tambure, to je i putovanje hrvatskom autorskom glazbom nadahnutom tradicijom spomenutih regija, i to u rasponu od antologijskog ostvarenja Igora Kuljerića – Instrumentalne preobrazbe starohrvatske pučke pjesme (koje je 1988. praizveo Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda) do spomenutoga novog ostvarenja Lane Janjanin, Panonske suite za klavir, bubanj i tamburaški orkestar, nastale upravo za ovu prigodu. Uz njih, Silentium ex Certisa Zorana Šćekića, Molto Baranja Davora Bobića, Panonska rapsodija i Pripovjedni čardaš Tihomira Ranogajeca, Zavjetrina Biance Ban, Slavonski impromptu i Fantazija na motive iz Podravine te Makendonski ples Domagoja Vukadina pokazale su bogatstvo i atraktivnost suvremenog umjetničkog stvaralaštva „u ozračju tambure“ 

Tamburaški orkestar HRT-a / foto: Renato Branđolica / HRT

Tamburaški orkestar HRT-a / foto: Renato Branđolica / HRT

„Izveli smo predivne kompozicije mladih skladatelja koji su odlučili svoj opus posvetiti tamburaškom orkestru, a htio sam publici, a i glazbenicima pokazati kako to lijepo može zvučati na našem instrumentu i na neki način potaknuti skladatelje da još više pišu. Pokazali smo raskoš različitih tehnika sviranja tambure, zvukovnih mogućnosti, a vrhunac koncerta bila je praizvedba Suite za klavir, bubnjeve i tamburaški orkestar Lane Janjanin koja je na neki način prepoznala moju ideju i želju, te ju svojom glazbom i talentom podržala“, rekao je Matija Fortuna nakon koncerta.

Matija Fortuna / foto: Renato Branđolica / HRT

Matija Fortuna / foto: Renato Branđolica / HRT

Lana Janjanin otkrila je kako je njezina skladba nastala na poticaj njezina brata, pijanista Vedrana Janjanina, a za izbor građe bila je presudna njegova fascinacija tamburaškom glazbom i repertoarom Zvonka Bogdana što je skladateljica oblikovala u trostavačnu suitu s temama iz Bogdanova repertoara zaogrnutima elementima klasike, jazza i elektroničke glazbe u što se sjajno uklopio i bubnjar Janko Novoselić.

Vedran Janjanin / foto: Renato Branđolica / HRT

Vedran Janjanin / foto: Renato Branđolica / HRT

Janko Novoselić / foto: Renato Branđolica / HRT

Janko Novoselić / foto: Renato Branđolica / HRT

„Moj brat voli iste stilove glazbe kao i ja, a ja u svojoj glazbi pokušavam miksati sve te stilove, pa im se to svidjelo kao ideja, tako da su me angažirali i zapravo mi dali šansu da prvi put komponiram za tamburaški orkestar. Bilo mi je veliko zadovoljstvo uz ovako vrhunske muzičare, entuzijastične i muzikalne slušati o ovu izvedbu i biti u procesu priprema. Bilo je to jako lijepo iskustvo“, bila je zadovoljna nakon praizvedbe Lana Janjanin. 

Matija Fortuna, Lana Janjanin i Vedran Janjanin / foto: Renato Branđolica / HRT

Matija Fortuna, Lana Janjanin i Vedran Janjanin / foto: Renato Branđolica / HRT

Program je vodila Maja Ciglenečki

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Snimka je dostupna na platformi HRTi.

Glazba HRT-a

Moglo bi Vas zanimati